SVOM snagom su udarali u vrata nogama i na kraju ih izvalili iz šarki. Kad sam video da popuštaju, uzeo sam pušku i opalio u donji deo, negde kod nogu. Lupanje je prestalo. Ali ja sam se tada još više uplašio da sam nekoga možda ubio.

Ovako, za "Novosti", priča Miroslav Tirnanić (89) iz Krnjeva kod Velike Plane, koji je braneći se od razbojnika u svojoj kući pucao iz lovačke puške i u nogu ranio naoružanog provalnika D. T. (36). Bez obzira na to što je branio sebe, suprugu Nadeždu (83) i svoj dom, protiv starca će biti podneta krivična prijava za izazivanje opšte opasnosti! Sa druge strane, lopovi se terete za pokušaj teške krađe.

Incident se dogodio u nedelju oko 21 čas u Krnjevu u Ulici Svete Mladenovića, kada su dvojica provalnika iz istog sela, D. T. i S. T. (22), pokušali da upadnu u kuću Tirnanića. Miroslav i njegova supruga Nadežda spremali su se na počinak, kada ih je na opasnost upozorio uporni lavež psa vezanog u dvorištu. Trenutak kasnije, razbojnici su već silovito pokušavali da razvale vrata.

Iako je očigledno imao nameru da ih zastraši, metak je pogodio D. T. u nogu, nakon čega su provalnici pobegli preskačući ogradu, što dokazuju krvavi tragovi. Policija je obavila uviđaj, i pronašla jaknu mlađeg napadača S. T., koja je, kako se veruje, odbačena prilikom bekstva. U jakni se nalazila "fantomka" i pištolj koji je, kako se ispostavilo, ukrao od oca.

PORODICA ZABRINUTA NIJE mi jasno kako je moj otac izazvao opštu opasnost spasavajući sopstveni život, u svojoj kući, u koju su naoružani razbojnici drsko provaljivali. Ne mogu da verujem da moj otac u ovim godinama treba da ide na sud. Mislim da je neophodno da se promeni zakon - kaže Miroslavljev sin, Miodrag.

To upućuje na zaključak da se nisu šalili, da su smatrali da će nejaki starci biti lake mete, ali su pogrešili.

- U šoku sam. Celu noć nisam spavala - drhtavim glasom priča baka Nadežda. - Sigurno bi nas mučili, možda i ubili.

Na ulazu u kuću umesto razvaljenih vrata, sada stoji ćebe. Miroslav, čestiti poljoprivrednik, zabrinut je, ali i ljut što će u ovim godinama pred sud. Jer, kako kaže, samo se branio od obesnih napadača.

- Pitam ja, da tebi neko razbija vrata, a ti ležiš u krevetu, da li bi ćutala i čekala da te ubije? - pita se Miroslav. - Imam pušku koja mi služi za čuvanje kuće, i za koju imam dozvolu.

Policija mu je oduzela oružje, i napisala krivičnu prijavu zbog krivičnog dela izazivanje opšte opasnosti.

- Bio sam vodnik u ratu. Služio sam sa vojnicima. Nisam poginuo u ratu, a sada da poginem na kućnom pragu. To je sramota - ogorčen je Miroslav. - Skupština bi morala da donese zakon da možeš da se braniš, ako ti dođu u kuću da te ubiju.

Kuća Tirnanića u koju su lopovi pokušali da provale, Foto N. Živanović

Inače, napadači su se odvezli do bolnice u Smederevskoj Palanci, gde je D. T. zbrinut sa ustrelnom ranom desne noge. Dva sata iza ponoći policija je pronašla i uhapsila S. T. Njemu je određeno zadržavanje do 48 sati, dok D. T. u bolnici čuva policija. Jedan od njih živi nekoliko kuća od Tirnanića, u istom sokaku, a Miroslav ga poznaje još od kad je bio dete.


Miroslav i Nadežda Tirnanić

SAM SE PRIJAVIO

MIROSLAV je odmah posle ranjavanja pozvao telefonom sina koji živi u Velikoj Plani. Ispričao mu je šta se dogodilo, a zatim su zajedno obavestili policiju o napadu i pucnjavi.