Preminuo advokat Veljko Guberina

Tanjug

01. 01. 2016. u 17:38

Преминуо адвокат Вељко Губерина

Veljko Guberina

U Beogradu je u 91. godini preminuo doajen srpske advokature Veljko Guberina koji je bio branilac optuženih za ubistvo u 700 predmeta i uspeo je da svojim znanjem i advokatskom veštinom oslobodi 51 branjenika

BEOGRAD - U Beogradu je u 91. godini preminuo doajen srpske advokature Veljko Guberina, saopštila je danas Advokatska komora Srbije danas.

Bio je branilac optuženih za ubistvo u 700 predmeta i uspeo je da svojim znanjem i advokatskom veštinom oslobodi 51 branjenika.

Mnoge sudske besede koje je u završnoj reči izgovorio Guberina ušle su anale najvećih advokatskih odbrana i ostavile su neizbrisiv trag u istoriji advokature Srbije i nekadašnje Jugoslavije, kaže se u saopštenju.

Guberina je rođen 9. septembra 1925. godine u Vrginmostu u Kordunu. Do 1941. godine živeo je u Karlovcu, zatim je sa porodicom izbegao u Srbiju, a za vreme okupacije sa majkom i sestrom živeo u Jagodini gde je završio gimnaziju 1944. godine.

U Beograd se preselio 1945. godine, a u avgustu iste godine je uhapšen i osuđen na čelu jedne grupe nacionalista na tri godine zatvora. Kaznu je izdržavao u KPD Niš, odakle je pušten maja 1947. godine.

Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Ljubljani 1951. godine, a u imenik advokata Advkatske komore Srbije upisao se 1956. godine.

Tokom više od 50 godina aktivnog bavljenja advokaturom, Veljko Guberina se bavio krivičnim pravom.

Kao energični pristalica ukidanja smrtne kazne, bio je jedan od osnivača "Udruženja za borbu protiv smrtne kazne" 1981. godine.

Dobitnik je brojnih priznanja, a dužnost predsednika Advokatske komore Srbije obavljao je u dva mandata od 1984. do 1986. i od 1988. do 1990. godine.

Guberina je preminuo juče, a komemorativni skup biće održan u Beogradu u ponedeljak, 4. januara, u sali Advokatske akademije Advokatske komore Srbije, a sahrana je u utorak 5. januara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)