Već 30 godina tražim ko je ubio mog brata Željka, nisu nam dali ni da vidimo njegovo telo!

M. LJ. Popović

30. 12. 2015. u 21:28

Sestra studenta koji je ubijen pri pokušaju da zaustavi teroriste, ubice turskog ambasadora u Beogradu, za "Novosti". Branka Kovačević tvrdi da je bilo velikih propusta u istrazi

Већ 30 година тражим ко је убио мог брата Жељка, нису нам дали ни да видимо његово тело!

Branka Kovačević / Foto: N. Skenderija

VIŠE od tri decenije živim sa sumnjom da je pravi ubica mog brata ostao nekažnjen. Godinama pokušavam da saznam da li država skriva istinu o njegovom stradanju i zašto, jer je od početka bilo previše propusta i nelogičnosti u istrazi i suđenju. Zarekla sam se da ću pravdu isterati do kraja. Dugujem mu to... Od nacionalnog heroja brzo je otišao u zaborav i do dana današnjeg nikakvu pomoć niti odštetu nismo dobili. A u obećanjima su se svi utrkivali.

Ovo za "Novosti" priča Branka Kovačević, rođena sestra studenta Željka Milivojevića, koji je 9. marta 1983. godine ubijen u centru Beograda.

Dvojica jermenskih atentatora, Haručin Krikor Levonijan i Rafi Aleksander el Bekijan likvidirali su turskog ambasadora u našoj zemlji Galipa Balkara. Napadači su na uglu ulica Generala Ždanove i Bulevara revolucije prišli automobilu u kom su se nalazili ambasador i njegov vozač, pucali na njih i počeli da beže.

Za ubicama su potrčali i prolaznici. Jedan od njih bio je i Brankin brat. Zvanična verzija ovog događaja, na osnovu koje su Jermeni i osuđeni, kaže da se napadač Bekijan u begu okrenuo i sa tri hica ubio Željka.

- Nekoliko čudnih događaja iz istrage i suđenja mi, međutim, ne da mira, evo, već više od 30 godina - objašnjava Branka svoje sumnje. - Lekar veštak dr Snežana Veljković, u svom nalazu i mišljenju o obdukciji, dan nakon ubistva, napisala je da je iz Željkovog tela izvađeno zrno kalibra sedam milimetara. Na suđenju, koje se održavalo godinu dana kasnije, ona je promenila iskaz i rekla da je izvadila metak kalibra devet milimetara. Ne znam zbog čega su sudije tako lako prešle preko ovog propusta. Ono što me sve ove godine zbunjuje je i to što nam nisu dozvolili da vidimo telo. Leš je identifikovala moja majka, preko sata koji je imao na svojoj ruci.

Reprint naslovne strane "Novosti" iz 1984. godine

Sumnju u sudsku odluku Branki podgrejava i činjenica da nikada nije uspela da pronađe policajce koji su, kako stoji u istrazi, sa njenim bratom pokušali da uhvate ubice ambasadora. Saznala je da nijedan od njih nije bio na dužnosti tog dana, već su se slučajno zadesili na mestu napada.

- Jedan događaj posebno mi potpiruje nevericu u zvaničnu verziju. Kada su pobunjenici osuđeni za ubistvo ambasadora, ali i mog brata, majku i mene su, ovde, u našoj porodičnoj kući u Inđiji, posetila dvojica Jermena - nastavlja svoju ispovest Željkova sestra. - Predstavili su se kao članovi porodice osuđenih terorista. Uveravali su nas da El Bekijan i Levonijan nisu ubili Željka, jer, po cenu svoje smrti, ne bi pucali na civile. Objašnjavali su mi i da je atentat na ambasadora bila akcija političke borbe. Cilj im, kako su nam rekli, nije bio ubijanje jugoslovenskih građana, već predstavnika države Turske, koja ne želi da prizna genocid nad jermenskim narodom.

Porodica ubijenog studenta je u godinama nakon Željkove smrti zakucala na vrata svih državnih institucija koje bi mogle da im pomognu i razreše misteriju njegovog ubistva. Obraćali su se policiji, tužilaštvu, sudovima, Ministarstvu pravde. Svuda su, kaže Branka, dobijali isti odgovor - "suđenje je završeno i počinioci su kažnjeni".

Vest o ubistvu turskog ambasadora u Jugoslaviji, ali i studenta koji je pokušao da uhvati napadače, odjeknula je u celom svetu.

Povelja koja je dodeljena Željku

Dvadesetpetogodišnji mladić Željko Milivojević posthumno je odlikovan najvećim državnim priznanjima Jugoslavije i Turske. Nakon smrti, od tadašnjeg predsednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije je dobio priznanje "Zlatna zvezda", a prvi je stranac koji je odlikovan Ordenom visoke odvažnosti i odricanja Republike Turske.

JOŠ ČEKAJU ODŠTETU

ZAHVALNOST i poštovanje zbog herojskog čina njenog brata, koji je zadivio ceo svet, kaže Branka Kovačević, nestala je, čim se slegla prašina oko atentata. Porodica Željka Milivojevića još pokušava da dobije odštetu zbog njegovog ubistva. Obećanja su dobili i od sadašnjih čelnika državnih institucija, ali još čekaju davno ponuđenu pomoć. Željkova majka je dobila doživotnu penziju nakon ubistva sina, ali joj je ona ukinuta kada se raspala bivša Jugoslavija.

UKRALI BISTU

ŽELJKO Milivojević sahranjen je u selu Polača, u Kninu, u porodičnoj grobnici. Nekoliko godina nakon ubistva, u ovom mestu je postavljena bronzana bista, u njegovu čast, ali je početkom devedesetih godina ukradena. Sestra stradalog mladića sada pokušava posmrtne ostatke svog brata da prebaci u Inđiju, gde su zajedno živeli, ali zbog komplikovane procedure i na taj postupak čeka već nekoliko godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

Bilo, ne ponovilo se

30.12.2015. 21:46

Imam dovoljno godina da pamtim taj dogadjaj. U stampi se jednog dana pojavio nalaz vestaka po kojem je iz ovog mladica izvadjen metak kalibra koji ne odgovara kalibru pistolja koji su imali teroristi ali zato odgovara kalibru pistolja policajca. Verovatno je pucao u ovog coveka (mladica) misleci da je on treci terorista. Medjutim, na sudjenju o tom metku nije bilo reci ...

bager

31.12.2015. 08:17

@Bilo, ne ponovilo se - Niko ne zeli da prizna gresku,,i meni se cini da je mozda decko brzo trcao a nasi seprtlje su i onako laki na obaracu ,,,ostalo je ponos ego ,,itd itd

Утеривач

30.12.2015. 22:51

Овај храбри малдић јесте жртва атентата, чак и да је настрадао од "пријатељске ватре" каква је сврха данас осудити некога ко је у том хаосу такође покушао да онеспособи атентаторе? Можда је у питању службеник ДБ? Каква се сада "истина" очекује и с којим мотивом? Шта жели да се докаже или покаже?

Mislim, stvarno.....

31.12.2015. 00:43

@Утеривач - Da li vam je palo na um da ovakvim stavom vređate osećanja tih ljudi? Šta želi da se dokaže i pokaže? Pa ljudi imaju pravo da znaju istinu, bez dokazivanja i pokazivanja, reč je o mladom životu, nečijem bratu i detetu halo! Ne mogu da verujem da biste isto mislili da ste na njihovom mestu. Jeziv smo svet, nema šta drugo čovek da kaže...

jagodinac

31.12.2015. 01:38

@Утеривач - Ima svrhe jer ako su milicioneri ubili ovog mladicha onda je drzhava odgovorna i za njegov zivot mora da plati odstetu.

m

31.12.2015. 09:36

@Утеривач - Da ne pripadate policijskim strukturama kada postavljate ovakva pitanja? Da je u pitanju, ne daj Bože, neko iz Vaše porodice znali biste čemu služe ovakva pitanja.

jagodinac

31.12.2015. 01:36

Mislim da je cak i dom kulture u Indjiji nosio ime Zeljka Milivojevica neko vreme do dolaska demokratije kada je njegovo ime skinuto iz naziva. Nema sumnje da su ga ubili milicioneri u civilu zeleci da se pokazhu kao hrabri borci za pravdu. Na zhalost to je Zheljka kostalo zivota. U nekim civilizovanim drzhavama porodica bi dobila odstetu i to milionsku u dolarima ali Srbija je daleko normalne civilizovane drzhave.

jagodinac

31.12.2015. 01:40

Zeljkovoj majci je ukinuta nacionalna penzcija ali je zato ista dodeljena pevaljkama, fudbalerima, rukometashima, glumcima...

QQ

31.12.2015. 04:10

Nema tu sta da se trazi znase da je momak poginuo [UBIJEN] od strane pripadnika milicije, al u to vreme ko je mogao ista onoj vlasti.

sava savanovic(prvi srpski vampir)

31.12.2015. 04:21

ne znam u vezi istrage ali secam se(bio sam mali) da je ceo svet zinuo kada je saznao da su YUGOSLOVENI usspeli da uhvate ubice turskog ambasadora!ej bre ceo svet1nama se dicili hocu reci ovom nesretnom junaku koji je potrcao za ubicama!bez obzira ko je i sta je bio po veri naciji narodnosti svi na tadasnjim prostorima SFRJ dicili smo se tim covekom!

ranko75

31.12.2015. 06:23

Sta ako ti jermeni nisu bili jedini,nego su imali jos prikrivenu podrsku, neki treci ili cetvrti covek,koji su trebali da im stite otstupnicu,i on ubio Zeljka.Mozda su to jermeni i znali,pa dosli da kazu da nisu oni licno, ali nece valjda da izdaju ko im je pomagao. Druga verzija je da je policajac to uradio slucajno. U oba slucaja rezultat je isti, i kada bi se saznalo ne bi se nista izmenilo, ali mi volimo da imamo problem koji ne mozemo da resimo,bez njega nam zivot nije interesantan.

Душан грешник

31.12.2015. 07:00

Поштована Бранка, Бог да душу прости вашем брату. Нажалост, још једном је доказано да српски живот заправо не вреди ништа. А онима који су мењали исказе и породицу трагично преминулог држали (и данас то раде) у заблуди шта се заправо десило са Жељком Миливојевићем, њима ће без сумње Господ судити и у кожи им не би био.

Vidosava, penz.

01.01.2016. 12:02

Ne mogu da verujem da nisu dobili odstetu bilo ko da ga je ubio!Molim sadasnje vlasti da isplate odstetu da bi makar prebacili posmrtne ostatke u Srbiju!