Oštetili državu za milijardu dinara!

Z. Uskoković

29. 12. 2015. u 21:00

Tužilaštvo za organizovani kriminal istražuje i mućke sa državnim zemljištem u Dobanovcima. Uhapšeni čelnici “BD agro” i tadašnji službenici Ministarstva. Ljubiša Jovanović bio pomoćnik ministra za privredu Predraga Bubala

Оштетили државу за милијарду динара!

Ljubiša Jovanović, direktor firme i Đuro Obradović, većinski vlasnik "BD agro"

ZA gotovo milijardu dinara čelnici Poljoprivrednog dobra “BD agro” iz Dobanovaca i petoro ljudi iz Ministarstva poljoprivrede oštetili su državu Srbiju. Osmoro osumnjičenih, zbog ove mahinacije, uhapšeno je u policijskoj akciji “Rezač”, a za šestoro najodgovornijih određen je i pritvor.

Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je istragu potiv Zorana Jeličića, nekadašnjeg direktora Uprave za poljoprivredno zemljište, Đure Obradovića, većinskog vlasnika “BD agro”, Ljubiše Jovanovića, direktora ove firme, Nikole Jakšića iz Uprave za poljoprivredno zemljište i članove komisije za zamenu zemljišta - Tomislava Pavlovića, Bobana Golubovića, Zorana Jovanovića i Dragane Tufegdžić.

Oni se terete da su od 14. avgusta 2008. do 26. marta 2010. godine nezakonito izvršili zamenu poljoprivrednog zemljišta. Radi se o parcelama firme “BD agro” iz Dobanovaca koje su, po ugovoru o zameni zemljišta s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede iz januara 2010. godine, razmenjene za drugo zemljište u vlasništvu države.

Utvrđeno je, međutim, da je “BG agro” državi predao 46 hektara zemljišta koje je odlukama nadležnih organa već ranije bilo vraćeno prethodnim vlasnicima, samostalnim poljoprivrednicima. Na ovaj način Srbija je oštećena za više od 930.000.000 dinara.

Prema nalazima istražnih organa, direktor “BD agro” Jovanović je, po dogovoru s vlasnikom firme Obradovićem, podneo dopunu zahteva za zamenu poljoprivrednog zemljišta u već započetom postupku koji je vodio Nikola Jakšić, radnik Uprave za poljoprivredno zemljište. Jakšić je to uradio iako je znao da je zemljište koje “BD agro” nudi, Komisija za povraćaj zemljišta opštine Zemun ranije vratila zemljoradnicima.

Prema njegovom nalogu formirana je komisija za zamenu zemljišta (Pavlović, Golubović, Jovanović i Tufegdžić), koja je potpisala zapisnik kojim je odobrena zamena. Oni su to uradili iako nisu pribavili obavezan dokaz da je opštinska komisija za vraćanje zemljišta okončala postupak vraćanja bivšim vlasnicima. Na osnovu ovakvog stava komisije, Jeličić je potpisao odluku kojom se odobrava zamena zemljišta, kao i ugovor o zameni, overen u sudu.

Na osnovu ovih dokumenata, “BD agro” se upisao kao vlasnik zemljišta dobijenog u zameni, dok država to nije mogla da uradi za parcele koje je dobila. Privatna firma je tako stekla imovinsku korist - poljoprivredno zemljište vredno skoro milijardu dinara, a država Srbija oštećena je za isti iznos.

Inače, Đura Obradović je na aukciji septembra 2005. godine kupio 70 odsto poljoprivrednog kombinata “Budućnost” (sada “BD agro”) za pet i po miliona evra. Mesec dana kasnije generalni direktor je postao Ljubiša Jovanović, pomoćnik tadašnjeg ministra za privredu Predraga Bubala, zaduženog za privatizaciju.

Obradović se na aukciji prijavio kao fizičko lice, što znači da mu je omogućeno da firmu plati u šest rata. Kao što je praksa pokazala, rate su plaćene novcem firme koja je kupljena. U trenutku kupovine, ovo poljoprivredno dobro je imalo 1.800 hektara zemlje u svom vlasništvu, a raspolagalo je sa još 4.000 hektara državne zemlje. Imalo je bogat stočni fond - hiljadu krava, 500 svinja i 20.000 kokošaka. Za nekoliko meseci sve je rasprodato.

PRODAO ORANICE, KUPIO HELIKOPTER

OD 2005. do 2007. godine “BD agro” je beležio prosečni godišnji gubitak od 250 miliona dinara. Ostali akcionari su neprestano obaveštavali državne organe o propadanju firme i mućkama kojima, kako su tvrdili, Obradović izvlači novac. On je čak i prodavao zemlju u industrijskoj zoni po ceni od 150.000 evra, iako je, prema zvaničnim procenama, vredela 220.000. Tim parama je platio ratu za privatizaciju. Akcionari su upozoravali da je novcem preduzeća kupio čak i helikopter. Sve njihove prijave, do akcije “Rezač”, završavale su u fioci. A sada se i one istražuju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije