GENERALNI direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić saslušan je nedavno u policiji u predistrazi oko nameštanja nekoliko fudbalskih utakmica - saznaju “Novosti”. Ispitan je i bivši fudbaler crveno-belih Nikola Mijailović, koji je javno optužio Terzića da ga je terao da namesti utakmicu sa Voždovcem.

Njihovi iskazi, kao i zapisi sa saslušanja još desetak igrača i sportskih radnika OFK Beograda, od pre neki dan su u rukama Prvog osnovnog tužilaštva, koje će uskoro da odluči ima li elemenata za pokretanje istrage. Policija je prikupila obimnu dokumentaciju, u kojoj je dvadesetak i više izjava o svim spornim utakmicama.

Ispitivanje Terzića i Mijailovića obavljeno je u dopunskom zahtevu upućenom policiji za prikupljanje potrebnih obaveštenja, posle javno iznetih tvrdnji bivšeg kapitena Zvezde. Policija je pre toga već radila u predistrazi mogućeg nameštanja četiri utakmice u čijem su središtu bili “romantičari”.

- Bio sam u policiji i dao izjavu, to je sve što želim da kažem - potvrdio je za “Novosti” Terzić.

Da je saslušan potvrdio nam je i Mijailović, koji naglašava da je i u prostorijama Uprave kriminalističke policije MUP Srbije ponovio da mu je direktor crveno-belih tražio da dogovori rezultat na određenim mečevima.

"ROMANTIČARI" NEGIRALI NAMEŠTANjE MEĐU saslušanim fudbalerima OFK Beograda, pored ostalih su i Ivan Rašić, Bogdan Planić, Dejan Dražić, ali i Vladimir Petrović Pižon, u to vreme trener “romantičara”. Oni su ispričali da od njih niko nije tražio da nameštaju bilo koju utakmicu, da su igrali fer i pošteno i da su svi dueli bili regularni. Ako tužilaštvo odluči oni mogu ponovo biti pozvani na razgovor. Ukoliko postoje elementi krivice, odnosno naznake da su neki dueli namešteni, pojedini od njih bi mogli da dobiju i status osumnjičenih.

- Inspektorima sam ponovio sve ono što sam izjavio i disciplinskoj komisiji Fudbalskog saveza Srbije - kaže Mijailović. - Rekao sam da mi je Terzić tražio da igrača Voždovca Nikolu Beljića nagovorim da “povuče ručnu kočnicu”. Meč nije namešten zato što ja nisam hteo da bude namešten, jer se nikada u karijeri nisam bavio tim stvarima. Bio sam spreman da idem i na poligraf.

Sporni duel između crveno-belih i Voždovca odigran je pre godinu dana i završen je nerešenim rezultatom (2:2). Policija je, po nalogu tužilaštva, do sada istraživala tri sporne utakmice OFK Beograda, i to sa crveno-belima, Donjim Sremom i Borcem iz Čačka.

Interesantno je da se u dva od ova četiri duela, kao akter nameštanja pominje direktor crveno-belih Zvezdan Terzić. On je u više navrata za naš list demantovao da je bilo nameštanja i da je učestvovao u tome.

UKP je saslušao desetak igrača i članova stručnog štaba “romantičara” sa Karaburme, ali i delegate spornih utakmica u okviru ove predistrage. Oni su ispitani u svojstvu građana i svi su redom negirali da je bilo nameštanja utakmica sa Crvenom zvezdom, Donjim Sremom i Borcem.

Predistraga se vodi po nalogu tužilaštva, a na osnovu krivičnih prijava da su pomenute utakmice nameštene. Najviše reakcija u javnosti izazvao je duel između OFK i Zvezde odigran 19. jula ove godine. Posle vođstva “romantičara” od 2:0 na poluvremenu, došlo je do preokreta u nastavku utakmice i krajnji rezultat je bio pobeda crveno-belih 6:2.