Počeo proces rehabilitacije Milana Nedića

Tanjug

07. 12. 2015. u 14:12

Почео процес рехабилитације Милана Недића

Milan Nedić

Pred Višim sudom u Beogradu danas je, nakon višegodišnjih pokušaja, počeo proces pravne rehabilitacije predsednika srpske vlade za vreme okupacije u toku Drugog svetskog rata Milana Nedića
BEOGRAD - Pred Višim sudom u Beogradu danas je, nakon višegodišnjih pokušaja, počeo proces pravne rehabilitacije predsednika srpske vlade za vreme okupacije u toku Drugog svetskog rata Milana Nedića.

Istovremeno, ispred zgrade Višeg suda okupila se grupa građana koji su nosili transparent "Klasni otpor antifašističke Srbije" i poručili da bi rehabilitacija značila prekrajanje istorije.

Na prvom ročištu na kojem je bio prisutan i unuk Milana Nedića, Aleksandar Nedić, punomoćnik podnosioca predmeta, advokat Zoran Živanović, rekao je da se ostaje pri zahtevu za rehabilitaciju Nedića, kome je konfiskovana imovina, a prema tvrdnjama advokata, porodica smatra da je lišen i života jer su, po njegovim rečima, priče o samoubistvu iskonstruisane.

Predsednik Veća sudija Anđelka Opačić navela je da je Arhiv Srbije dostavio sudu izjašnjenje da se u njihovim spisima nalazi dosije Milana Nedića koji im je dostavila BIA i koji sadrži 1.645 strana i da je sudu dostavljen popis spisa.

Advokat Živanović predložio je da se za sledeće ročište saslušaju svedoci koji su, kako je rekao, istoričari, kao i dva svedoka koja mogu da svedoče o aktivnostima Milana Nedića i njegove vlade na naporima za spasavanje izbeglica iz Hrvatske i Slovenije.

Jedan od građan koji je protestovao ispred zgrade Višeg suda, Srđan Papić Đurić, rekao je Tanjugu da su oni jutros prepešačili 30 kilometara od stare Svilare u Pančevu do starog Sajmišta u Beogradu. On smatra da bi Nedićevom rehabilitacijom država pokazala da se relativizuju zločinci i zločini, kao i da bi time došlo do prekrajanja istorije.

Drugo ročište zakazano je za 8. februar kad će se saslušati dva predložena svedoka - Žarko Vidović i Uroš Šuštarič.

Nedićevi potomci zatražili su od suda da ga rehabilituje odnosno da poništi Uredbu Vlade FNRJ kojom je proglašen za narodnog neprijatelja i na osnovu koje su mu oduzeta građanska i imovinska prava.

Zahtev za rehabilitaciju je ranije odbacivan kao nepotpun, a sada je sud odlučio da krene sa postupkom.

Milan Nedić nikada nije bio osuđen, niti je protiv njega podignuta optužnica.

Navodno je u pritvoru izvršio samoubistvo, a nikada nije objavljeno gde je sahranjen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Vrbašanin

07.12.2015. 14:56

Čime se sve bavite dali će vam iko biti dobar do juče su bili izdajnici a sada su dobrotvori zamlaćujete narod troši te pare građana za sudove advokate a mene neinteresuju ti što su me terali da učim ko su oni bili a sutra će za sva ku vladu pisati (admini) ?

mladen cvijanovic

07.12.2015. 15:00

Прави примјер трагичне прошлости једног човјека и једног народа.Пут до истине је дуг, али достижан..

srbo

14.12.2015. 19:00

@mladen cvijanovic - mladene,uvek sam govorio da kod nas ima pametnih ljudi,dobar komentar.

СВЕМИР

07.12.2015. 15:03

Суд о Недићевим делима препустимо повесној науци, јер она најквалитетније може, на основу доказа, проценити несретне догађаје током Другог светског рата. Иначе, није схватљиво како разне "антифашистичке" дружине увек негодују када треба извршити рехабилитацију неког Србина, а никада их нема испред амбасаде Републике Хрватске која још од 90-тих година спроводи немилосрдну ревизију и легализацију усташког режима. Табла Аћиф Ефендије у Новом Пазару и даље је постојана! Шта чекате "антифашисти"?

qwertz

07.12.2015. 17:33

Nedic nije bio nikakav izdajnik,samo je progutao ponos i pokusao da spasi narod od Hitlera,da spreci vojsku i narod da ne krenu oruzijem na tu vojnu silu jer bi bilo pogubno.Ali ne strane sluzbe su ucinile svoje i okrenule nas protiv Hitlera "Bolje rat nego pakt" njihova propagandana parola,dok ginu Srbu a ne englezi dobro je.Jos u srednjem veku kralj kad sazna da mu ide u susret neka jaca sila on odma salje diplomatu da moli da nedodje do krvi ali ne mi smo nebeski.

svasta

07.12.2015. 19:04

Jedno je rehabilitovati cetnicki pokret ciji su clanovi bili kao i komunisti, gerilski ratnici bez stalne teritorije i sa nekakvom labavom komandom, a sasvim druga stvar su oni koji su rat proveli baskareci se po Beogradu gde ni jedan nemac nije ubijen u nekom oruzanom sukobu.

Јабре

07.12.2015. 19:23

Требало је имати храброст остати и радити са окупатором који је окупирао вашу земљу. Исто је тако и велики Милош Обреновић када је Србија пала отишао код паше и понудио му своју главу на место народа, а захваљујући томе Србија је постала независна држава а народ је преживео. Исто тако је захваљујући Недићу преживело много Срба.

Kibura

08.12.2015. 06:14

Da li editor odobrava komentare samo ako su i Croatije.Pa zbog takvih editora sam i napustio zemlju.Ovaj je isti kao Hravatski "patrioti" u Strazburu.

Muhamed Velicanstveni

08.12.2015. 07:01

Onda treba rehabilitovati sve po redu, Ljoticevce, Belogardejce, Crnolosuljase, Ustase, Petokolonase..

čačanin

14.12.2015. 19:02

@Muhamed Velicanstveni - pa dosta je onih iz handžar divizije pri kraju rata prešlo u partizane.

Bozidar

09.12.2015. 09:44

Molim vas da ovu sramotu prekinete Ivice dacicu barem ste vi razuman covek ponistite ono za drazu i ovo zaustavite odmah pa jer to hocemo da zgazimo na nase pokojne i sve ruse sto su poginuli jer ovo normalno ili ???