SRBIJI, BiH i Balkanu preti više od 4.000 pripadnika radikalnog vehabijskog pokreta, a njihova glavna uporišta nalaze se u bosanskim mestima Gornjoj Maoči, Bočinju, Ošvama, Dubnici i Bosanskoj Bojni, govore podaci obaveštajnih službi.

Zamenik ministra odbrane BiH Emir Suljagić juče je potvrdio da je i terorista Enes Omeragić, koji je u Sarajevu ubio vojnike Nedeljka Radića iz Nevesinja i Armina Salkića iz Viteza, bio povezan sa radikalnim verskim ekstremistima u Bosni. Postoji i snimak na kojem se vidi da je Omeragić ciljano pucao na vojnike, a nadležni u BiH zvanično su potvrdili da je reč o terorističkom napadu.

Napad se dogodio uprkos tome što je na zahtev francuskih bezbednjaka posle masakra u Parizu pokrenuta antiteroristička akcija Agencije za istrage i zaštitu BiH, u okviru koje su bosanske službe počele da "češljaju" vehabijska uporišta u BiH i prate više od 200 najradikalnijih islamista, posebno njih 50 koji su se u zemlji vratili sa sirijskog i iračkog ratišta. U ovoj državi, prema informacijama, ima čak 3.500 vehabista.

Obaveštajni podaci govore da, pored islamista iz BiH, veliku pretnju po bezbednost Balkana predstavljaju i džihadisti iz Sandžaka i sa Kosova koji ratuju u Siriji, a prema informacijama bezbednosnih službi, njih ima više od 400. Oni čine jezgro daleko šireg vehabijskog pokreta na Balkanu koji se finansira iz Beča, gde se nalazi najveći centar radikalnih islamista u ovom delu Evrope.

- Ti ljudi su tempirane bombe i slobodno šetaju BiH. Stanje se očito pogoršava kada je u pitanju ugroženost građana od terorista. Bezbednosne službe BiH kasne. Bojim se crnog scenarija - akcije terorista opasanih eksplozivom - komentariše stručnjak za bezbednost Predrag Ćeranić.

On kaže da se ne može isključiti ni scenario da se teroristi nakon nekog od napada u BiH pobegnu u šumu.

Analitičari ocenjuju da je seme zla posejano u ratu dovođenjem oko 6.000 džihadista u BiH.

Sarajevo je juče bilo pod policijskom opsadom. Policajci su sa dugim cevima obezbeđivali zgradu Predsedništva BiH, Saveta ministara i parlamenta BiH, strane ambasade, dok je pojačana kontrola i pored škola, bolnica i univerziteta.

Oružane snage BiH podigle su stepen pripravnosti na svim lokacijama u Sarajevu, ali i na drugim mestima u zemlji gde se nalaze njihove kasarne i skladišta sa municijom, potvrđeno je "Novostima" u OS BiH.

U EVROPI PUCAJU ORUŽJEM IZ BOSNE

DRAGAN Mektić, ministar bezbednosti BiH, a koji je proteklih dana boravio u Parizu, kaže za "Novosti" da je od bezbednjaka u Francuskoj dobio informacije da oružje koje koriste teroristi u Evropi najčešće dolazi iz BiH i zemalja zapadnog Balkana.

- Moramo odmah preduzeti konkretne mere i preseći lanac trgovine oružjem - ističe Mektić.

On kaže da nakon terorističkog napada u Sarajevu i ubistva dva vojnika mora uslediti kontraudar prema teroristima i radikalnim islamistima:

- Potrebno je političko jedinstvo u BiH za ovu borbu. Nažalost, sada ga nema, ali očekujem da poslednji teroristički napad konačno otvori oči svima i da shvatimo već jednom da BiH ima problem sa teroristima. Ukoliko sada ne preduzmemo konkretne akcije, postaćemo taoci terorista.S. M.

IMAM VELIĆ: CINKARITE DUHOVNE DILERE

SARAJEVSKI imam Muhamef Velić poručio je da bi građani zbog dobra u društvu trebalo da "cinkare sve one koji nude lažne instant karte i prečice za dženet":

  • To su oni za koje ne postoje nikakve svetinje, koji ruše bogomolje, spaljuju žive ljude i ubijaju nedužne ljude i decu. To su džehenemski psi. Ti duhovni dileri opasniji su od bilo kojih drugih dilera. Cinkarite ih javno, svima nama, glasno i hrabro. Moramo shvatiti da je situacija krajnje ozbiljna i tako se moramo ponašati. Naravno, bez straha i panike.


DODIK: AKT TERORIZMA

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da je ubistvo dvojice vojnika BiH u Sarajevu teroristički akt, a da je meta napada izabrana slučajno.

- Naravno da je to akt terorizma, a motivacija je radikalni islam. Cilj je bio slučajan, a ne izabran - rekao je Dodik dodajući da se u BiH vraćaju pripadnici Islamske države iz Sirije, unoseći nestabilnost:

- BiH je jedan od urgentnih prostora koji su izloženi aktima individualnog terorizma.