Suđenje Miroslavu Miškoviću: Po meri odbrane i svedoci tužilaštva

S. J. Matić

17. 10. 2015. u 07:55

Суђење Мирославу Мишковићу: По мери одбране и сведоци тужилаштва

Miroslav Mišković

Advokati predsednika "Delta holdinga" zadovoljni dosadašnjim tokom procesa. Na suđenjima se nije čulo ništa što bi teretilo vlasnika "Delte". Svedoci tvrdili da se okrivljeni nisu ogrešili o zakon

MENI bolja odbrana od onoga što pričaju svedoci tužilaštva i ne treba. Ovom rečenicom Miroslava Miškovića mogao bi da se rekapitulira dosadašnji proces protiv predsednika "Delta holdinga". Odbrana smatra da čak ni svedoci tužilaštva nisu rekli ništa što bi otežalo položaj Miškoviću i da su listom samo potvrđivali njihove dokaze!

Objašnjavajući propise, procedure, zakonska tumačenja svi ti direktori i rukovodioci u putarskim preduzećima, ekonomisti, inženjeri, pravnici, računovođe tvrde da je sve što je rađeno bilo u skladu sa zakonom. Svi oni bili su izričiti da im niko od okrivljenih nikada nije tražio da nešto urade mimo propisa.

Među najinteresantnijim svedocima bio je Zoran Kaitović, vlasnik firme "Elektro Loznica" koji je u Specijalnom sudu ispričao da je neke poteze policije shvatio kao ozbiljan pritisak, zbog toga što svedoči u ovom procesu. Naveo je da je od pre mesec i po paralelno sa pozivima suda da dođe da svedoči, svaki put dobijao i pozive da se javi u Upravu kriminalističke policije, gde su ga ispitivali u vezi, kako kaže, "navodnih nezakonitosti oko nekog placa u Novom Sadu." Kaitović se, inače, nekoliko puta nije odazvao pozivu suda da svedoči, pa je na kraju po njega poslata policija.

- Oko tog placa saslušavali su me inspektori Milan Pejčić i Bogdan Pušić, koji rade na predmetu Miškovića - naveo je Kaitović. - Isti ti ljudi su me ispitivali i kad sam priveden zbog kupovine akcija PZP "Niš" u ovom slučaju.

Na pitanje sudije kako zna da ti inspektori rade na Miškovićevom predmetu i da li im to piše na vratima, Kaitović je odgovorio da na celom zidu njihove kancelarije stoje "šeme i Miškovićeve slike."

Zoran Kaitović je posvedočio i da je kupio 37 akcija PZP "Niš" za oko 300.000 dinara, jer je verovao da će na njima profitirati, pošto je firma bila u ekspanziji i imala kvalitetan menadžment. Prvu je kupio po ceni od 1.700 dinara, a poslednju za 11.000 dinara. Sve te akcije su mu propale, jer su otišle u stečaj. Na pitanje zamenika tužioca kada je shvatio da na njima neće zaraditi", odgovorio je: "Kad ste me uhapsili!"

"VUNDERKIND" ODBRANA je u petak dokazivala i da je kamata na kredit koji je Miškovićeva kiparska firma "Hemslejd" dala PZP "Niš" dobro obračunata. - Ne mogu da verujem da mi ovde raspravljamo o kreditu dve privatne firme i kako je kamata obračunata. Taman posla da se ja time bavim - rekao je Mišković. - Kao da sam ja išao na Kipar i rekao kako da se odredi kamata. Jesam li ja neki "vunderkind" koji se bavi svim poslovima u "Delti"? A za prodaju akcija kad su bile najvrednije treba da mi se da kompliment, a ne da budem kažnjem. To je moj teren u tome sam najjači i to je suština finansijskog investiranja.

Tako je i Vesna Vojinović, zamenik direktora u računovodstvenoj firmi "Kamastra" čiji je "Mera invest" bila klijent ispričala da su poreski inspektori 2010. godine gledali odakle "Mera investu" tolike pare, analizirali dokumentaciju i zaključili da je sve urađeno po zakonu.

- Posle tri godine jednom od te dvojice inspektora Dušanu Novakoviću dali smo ta ista dokumenta da kontroliše i on je rekao da nije plaćen porez - ispričala je Vojinović. - Prema svim tumačenjima Ministarstva finansija tu poreza nema.

Odbrana je osporila i kalkulaciju obračuna kamate za kredit Miškovićevog "Hemslejda" PZP "Nišu", koju je po nalogu policije odradila Komercijalna banka i prema kome stoji da je naplaćeno 217.000 evra više kamate.

- Kamatne stope koje su oni koristili su veće od onih u fakturisanim obračunima "Hemslejda" - naveo je Miškovićev advokat Zdenko Tomanović. - Oni su obračunavali kamate na dan kada su isplaćivane rate, a ne na dan kada su prema ugovorima trebalo da budu naplaćene.

Svedok Tatjana Ilić Evtimov koja je radila tu kalkulaciju obračuna rekla je da nije imala ugovor dve firme, već da su joj iz policije poslali podatke. Na mnoga pitanja kako je radila obračun, kako je odredila euribor i kamatnu stopu odgovarala je "ne znam, moram da proverim". Zbog toga su i branitelji i Mišković zatražili da se pripremi i dođe ponovo da svedoči.

- Sudija, ja sam zbog ovog obračuna šest meseci bio u zatvoru, pa molim da svedok ponovo pogleda i objasni šta je i kako radila - rekao je Mišković.

Proces protiv Miroslava Miškovića nastavlja se sredinom novembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Nikola

17.10.2015. 08:45

Verujem u tužilaštvo. Optužbe protiv Miškovića su teške, bilo je dosta dokaza i svedoka, nadajmo se da će krivce stići pravda.

svedokinja

17.10.2015. 09:58

Uveren sam da ce imati pravdeno sudjenje, a da je bas nevin, u to ne verujem.

Ivan

17.10.2015. 10:43

Svi znamo kolika je njegova krivica. Ostaje na tužilaštvu da prikupi dokaze. Nadamo se da će tako i biti, tj. da nije uspeo sve da sakrije.

batalale

17.10.2015. 12:29

Sve malverzacije radio po zakonu, nije ni cudo sto ne mogu da ga uhvate, opasan je to igrac.

emilijana

17.10.2015. 13:18

Kako god se zavrsilo sudjenje, ostace upamceno da se Vucic uhvatio u kostac sa najvecim tajkunima danasnjice u Srba.

VB

17.10.2015. 14:24

Samo još da kaže da u HEMSLEJDU na Kipru ima JEDNOG zaposlenog i da kaže da je HEMSLEJD firmatipa tašna i mašna, koja je sve ove godine služila za izvlačenje novca iz Srbije.