Puzigaća dolijao u Atini, krio se u svešteničkoj mantiji

I. P. - M. V.

subota, 12. 09. 2015. u 17:03

Пузигаћа долијао у Атини, крио се у свештеничкој мантији

Bris Taton i otac Dejana Puzigaće, Žarko

U Grčkoj uhapšen poslednji u nizu optuženih za ubistvo francuskog navijača Brisa Tatona u Beogradu. Pokušao da slovenačkim falsifikovanim dokumentima dobije tajlandsku vizu
DEJAN Puzigaća (32), poslednji iz grupe osuđenih napadača na Francuza Brisa Tatona u Beogradu, uhapšen je u petak uveče u Grčkoj. Njega je policija privela na atinskom aerodromu sa falsifikovanim pasošem Slovenije, dok je pokušao da ode na Tajland.

Prema prvim informacijama, Puzigaća je u Atinu došao kako bi pribavio tajlandsku vizu, a kod sebe nije imao srpska dokumenta. Uhapšeni je zadržan na atinskom aerodormu, a razgovarao je i sa srpskim konzulom.

On je konzulu rekao da je pobegao iz Srbije zbog krivičnog postupka koji je protiv njega vođen zbog ubistva francuskog državljanina Brisa Tatona. Za Dejanom Puzigaćom koji je u odsustvu osuđen na 14 godina zatvora raspisana je i Interpolova poterenica zbog optužbe da je bio saučesnik u ubistvu. On je optužen da je, zajedno sa još 15 napadača, 17. septembra 2009. godine učestvovao u brutalnom prebijanju francuskog državljanina Brisa Tatona.

Naime, pravosnažnom presudom Apelacionog suda 2011. godine 14 napadača na Tatona, navijača francuskog Tuluza, dobilo je ukupno 123 godine zatvora. Oni su, prema presudi, tokom masovne tuče na Obilićevom vencu, u septembru 2009. godine, opkolili Tatona, tukli ga nogama i rukama dok je ležao na trotoaru, gađali ga pepeljarama i čašama i udarali palicama i bakljama.
KRIO SE U SVEŠTENIČKOJ MANTIJI
Grčka policija potvrdila je da je Puzigaća uhapšen u toj zemlji. On je, kako je u subotu saopšteno u Atini, uhapšen na aerodromu u ovom gradu nakon dolaska sa Tajlanda. - Bio je obučen kao sveštenik. Kod sebe je imao lažni slovenački pasoš - navodi policija. Očekuje se da će on sutra biti izveden pred istražnog sudiju. Za Dejanom Puzigaćom raspisana je poternica Interpola zbog optužbe da je bio saučesnik u ubistvu Tatona.

Zatim, odvukli su ga i pritisli na ogradu stepeništa i namerno ga bacili sa visine od preko četiri metra u prostor između stepeništa i garaže. Tatonu su tom prilikom nanete teške povrede glave i mnogobrojne druge povrede, od kojih je 12 dana kasnije preminuo u Kliničkom centru Srbije.

Kasnije, tokom suđenja, odbrana se pozivala na svedočenja očevidaca koji su tvrdili da je Francuz sam skočio sa stepeništa garaže, bežeći pred grupom nasilnika koji su ga prethodno batinali. O tome je na saslušanju pred Višim sudom govorila i Svetlana Bubanja, koja je pozvala Hitnu pomoć, ali i Dragan Crepulja, radnik iz garaže koji je tog dana bio na svom radnom mestu. Navodno, oni su videli da je mladić sam pao sa ograde.
Međutim, dve godine na optuženičkoj klupi nedostajali su Đorđe Prelić i Dejan Puzigaća, koji su bili u bekstvu, a za njima su raspisane poternice.

Konačno u Barseloni 2013. godine uhapšen je Prelić, inače jedan od vođa “Alkatraza”, grupe navijača fudbalskog kluba Partizan, zbog optužbi za ugrožavanje javnog zdravlja, otuđenja vozila i korišćenja lažne putne isprave. Kada je utvrđen njegov identitet i ono što mu se stavlja na teret, isporučen je Srbiji.

Viši sud je Preliću još početkom 2011. godine u odsustvu izrekao presudu od 35 godina kao organizatoru. Apelacioni sud u Beogradu godinu dana kasnije prepolovio je kazne osuđenima Ljubomiru Markoviću zvanom Kića i Ivanu Grkoviću, pa je i njemu kazna smanjena na 15 godina zatvora, dok je Puzigaća dobio 14 godina.

Apelacioni sud u Beogradu je ove godine odbio žalbe branilaca osuđenih Puzigaće, Grkovića i Veličkovića na odluku Višeg suda da odbije njihove zahteve za ponavljanje postupka. Međutim, Đorđu Preliću Viši sud je odobrio ponovno suđenje, kako tvrde zato što su ispunjeni zakonski okviri.

RIGIDNO TUMAČENjE ZAKONA
USTAVNI sud Srbije odbacio je ustavnu žalbu 2012. godine koju mu je podneo branilac odbeglog navijača Partizana Dejana Puzigaće. Žalba koju je advokat Svetozar Vujačić podneo zbog kršenja niza zakonskih prava, odbačena je jer mu Puzigaća, koji je bio u bekstvu, nije lično potpisao specijalno punomoćje i overio ga u sudu. To je učinio njegov otac Žarko, dok je advokat Vujačić ocenio odluku kao rigidno tumačenje zakona, pa da tako optuženi u bekstvu nemaju pravo na ustavnu žalbu. Samim tim da se Puzigaća pojavio da potpiše punomoćje, on bi odmah bio uhapšen.

OSUĐENI ZA UBISTVO
OSIM Dejana Puzigaće, za ubistvo Brisa Tatona osuđeni su i Đorđe Prelić, Stefan Veličković, Ivan Grković, Ljubomir Marković, Jovan Karbić, Dragan Tomasović, Milan Tarlać, Bojan Matijević, Milan Vujović, Stepan Petrović,Vladan Suvajac, Branimir Četnik, Dejan Stanković i Vladimir Bošković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

koLektor

12.09.2015. 23:33

Kakav cirkus i trosenje drzavnih para! Sve ih je trebalo pozatvarati poslije prvog sudjenja i baciti kljuc.