ZBOG sumnje u višemilionske pronevere prilikom prodaje gradskog građevinskog zemljišta od 2006. do 2009. godine gradski javni pravobranilac podneo je krivičnu prijavu protiv Veroljuba Stevanovića, bivšeg gradonačelnika Kragujevca, saopštio je prvi čovek ovog grada Radomir Nikolić.

Najavljeno je, takođe, podnošenje još desetak prijava zbog sličnih "poslova" čelnika stranke "Zajedno za Šumadiju".

Prema rečima gradonačelnika Nikolića, krivična prijava podnesena je Specijalnom tužilaštvu u Beogradu, jer se sumnja da je više osoba bilo uključeno u malverzacije. Protiv bivšeg gradonačelnika, kako je naveo, biće podnete bar još dve.

- Gde god smo začeprkali i šta god radili naišli smo na tragove velike pljačke - kaže Nikolić. - Novac je konstantno dolazio u Kragujevac i nestajao bez traga. Gde god je bivša vlast umešala prste dogodila se velika pljačka. Sve ukazuje da su grad i novac svih građana Kragujevca doživljavali kao svoju privatnu prćiju.

Kako "Novosti" saznaju, reč je o parceli od 3,2 hektara, koja je 2006. godine, prodata firmi "Validus". Ta kompanija je iznos odmah uplatila, a potom novac tražila nazad...

- Do sada su potencijalni investitori pokrenuli 63 sudska postupka protiv Preduzeća za izgradnju grada, jer su izigrani u poslovima kupoprodaje zemljišta - kaže gradonačelnik Nikolić.

- I ta činjenica dovoljno govori o zloupotrebama. Sada ne mogu da otkrijem sve detalje, ali su mi pravnici iz gradske uprave potvrdili da ima osnova za podnošenje brojnih prijava.

Inače, u poslednjoj deceniji, u gradski budžet se slilo više od milijardu evra, a nova gradska vlast je, kako kažu, u oktobru zatekla dug veći od pet milijardi dinara. U tom periodu izgrađeno je tek nekoliko objekata vrednih po nekoliko miliona dinara, a deo tih sitnih investicija isplaćuje aktuelna vlast.

Ovdašnji naprednjaci tvrde da je tim parama mogao da se izgradi potpuno novi grad, sa mnogo velelepnih zdanja, ali je novac svih građana Kragujevca, pa čak i Srbije, nestajao bez traga.


STEVANOVIĆ: POLITIČKA PRIJAVA


BIVŠI gradonačelnik u utorak je ovu prijavu okarakterisao kao "politički potez moćnika, sumnjivog morala".

Problem je nastao, tvrdi on, zbog promene planova firme "Validus".

- Dozvola im je izdata 2009. godine, ali su se oni predomislili oko poslovnih planova. Tužili su Grad i 2014. godine dobili spor. Grad je tada postigao dobar sporazum. Dogovoreno je da se ne plaća kamata za tih pet godina i da se novac vrati na deset rata. Ako je u tom poslu bilo kriminala, zašto je nova lokalna vlast isplatila još šest rata tog sporazuma - pita se bivši gradonačelnik.