Uhapšen vlasnik agencije Uniko travel zbog prevare 100 turista

V. Radulović - S. Milošević

25. 07. 2015. u 10:20

Slučaj prevarenih srpskih turista mogao bi uskoro na sud, od danas iza rešetaka Nenad Filipović (49), vlasnik agencije”Uniko travel”. Nenad Ristić (44), koji je ugovarao sporna putovanja za Grčku i Egipat, i dalje je u bekstvu

Ухапшен власник агенције Унико травел због преваре 100 туриста

Nenad Filipović

ČELNIK agencije "Uniko travel" iz Beograda, Nenad Filipović (49), uhapšen je danas zbog sumnje da je prevario više od 100 putnika za turističke aranžmane. Kako "Novosti" saznaju, on je priveden u Zemunu, gde i živi, u ranim jutarnjim časovima, a za Nenadom Ristićem, koji je ugovarao sporna putovanja, do zaključenja ovog broja policija je tragala.

Kako je navedeno u saopštenju MUP, Filipoviću su lisice na ruke stavljene po nalogu Prvog osnovnog tužilaštva, a zbog sumnje da je prevario putnike, koji su uskraćeni za uredno plaćeno letovanje.

Srpski turisti, njih osmoro, koji su pre nekoliko dana otputovali u Grčku, na Lefkadu, još pre puta su dobili poruku o promeni hotela, zbog popunjenih mesta, a nakon četiri dana boravka u drugom, izbačeni su na ulicu, jer na račun hotelijera nije legla nikakva uplata. Nesrećni putnici su se požalili agenciji "Uniko travel", koja im je obećala da će uplatiti novac. Međutim, kako do ovoga nije došlo, putnici su morali da dodatno, iz svog džepa, plate boravak u hotelu.

Iako se uhapšeni Nenad Filipović na papiru vodi kao vlasnik ove turističke agencije, oštećeni putnici tvrde da su se dogovarali sa Nenadom Ristićem, koji formalno nije bio ni vlasnik ni zaposleno lice u agenciji. Njegovo ime već je poznato policiji po prevarama iz 2012. godine. Tada je bio na čelu agencije "Triniti travel", koja je "ojadila" 174 putnika ostavivši ih u Hurgadi bez unapred plaćenog avionskog prevoza.

Međutim, YUTA je, u strahu da bi scenario iz 2012. godine mogao da se ponovi, ovu agenciju u martu ove godine izbacila iz udruženja. Naime, "Uniko travel" posluje još od 2007. godine, ali je krajem 2014. promenio vlasnike. Nakon saznanja o prodaji, Nacionalna asocijacija turističkih agencija (YUTA) je bezuspešno pokušala da kontaktira nove rukovodioce.

Nenad Ristić

- Kada smo saznali da je Nenad Ristić u navedenoj agenciji, već nam je bilo sumnjivo - kaže Aleksandar Seničić direktor YUTA. - Tražili smo od Turističke inspekcije da izvrši proveru, što su oni i uradili, ali tada nije bilo žalbi putnika.


PRVE PRIJAVE

Nakon prijave putnika 22. jula, Turistička inspekcija je pokucala na vrata "Uniko travela". Oni su tada tamo zatekli Nenada Ristića i pritom otkrili da 13 putnika nije otišlo u Egipat u Hurgadu zbog neplaćenih avio-karata. Inspekcija je zatim i po prijavi turista iz Grčke otišla u još jednu kontrolu. Tada, međutim, Ristića nije pronašla. Slučaj je prijavljen nadležnim službama za privredni kriminal, jer su ovom prilikom u prostorijama zetekli samo prevodioca.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Lord Mikula

25.07.2015. 10:29

provereno dokazani prevarant, razgovarali putnici sa njim i odlucili da uplate putovanje preko njegove agencije?! i neka su pokupili pare!!!!

Владимир

25.07.2015. 13:27

@Lord Mikula - Путници нису знали да је он преварант. Ко би се сетио, ако је уопште и прочитао, чланка пре 2 године? Можеш да нађеш у линковима, да му ни пуно име није наведено, као што је обичај. Или запамтио лице, ако га уопште и објаве у новинама. И опет, ко би се сетио, ако је уопште и знао.Зато овакви треба да буду иза решетака, да им се одузму дозволе за рад. Тако би грађани били заштићени. Другачије, ако размислиш, није могуће.

Dex

25.07.2015. 10:52

Bio je on hapsen i ranije pa pusten an slobodu a pokradeni putnici nisu obesteceni. Otvorice on agenciju opet sledece godine. A sa druge strane neka izracuna neko koliko nas, poreske obveznike, kostaju razne inspekcije i agencije koje "nemaju nikakvu nadleznost" i ne rade nista, a primaju plate...

Sale

25.07.2015. 18:16

A sledeće godine neka komšija registruje novu turističku agenciju na svoje ime. Ponudite aranžmane za 7 evra jeftinije. Biće love do krova...

Kolibri

25.07.2015. 20:50

Prevare se čine svuda, ali treba imati sistem koji obešteti prevarene i kazni odgovorne. U međuvremenu treba koristiti provereni srpski princip - samo po preporuci. Još ako znaš nekog ko zna nekog ili ga viđaš u samiški, taj ti je siguran. Tako radim sve pa i biram agenciju. Ima ljud koji rade pošteno i ne kriju se, ja njih zovem za to što meni treba oni mene da im krečim. A mogu da zapalim, nije da ne mogu, samo hoću da radim i kod sledećeg.