Beba drogirana mlekom majke!

E. V. N.

10. 06. 2015. u 10:40

U naselju Beloševac privedeni M. D. (29) i A. A. (31). U krvi i urinu šestonedeljnog odojčeta nađen metadon. Dete reanimirano i priključeno na respirator i zasad stabilno

Беба дрогирана млеком мајке!

Kuća u kojoj žive nevenčani supružnici M. D. (29) i A. A. (31)

Kod jednoipomesečne bebe, koja je u ponedeljak uveče iz kragujevačkog naselja Beloševac prevezena u tamošnji klinički centar, pronađeni su tragovi psihoaktivnih supstanci. Pretpostavlja se da su u organizam deteta unete preko majčinog mleka!

Kako nezvanično saznajemo, posle analiza u Kliničkom centru, u krvi i urinu bebe stare šest nedelja pronađeni su tragovi "metadona" i "bensedina", koji se između ostalog koriste za odvikavanje narkomana od droge. Slučaj je prijavljen kragujevačkoj policiji koja je potom privela roditelje, majku M. D. (29) i oca A. A. (31). Odmah je pokrenuta istraga o ovom nesvakidašnjem slučaju.

Prema rečima Vanje Đorđević, portparola Kliničkog centra, beba je u bolnicu dovezena u teškom stanju. Odmah je reanimirana i priključena na respirator i njeno zdravstveno stanje je zasad stabilno.

Kako saznajemo, prilikom saslušanja u policiji, majka je izjavila da je nekoliko dana ranije bila na terapiji, ali da nije znala da dojenjem može naškoditi bebi!

APSTINENCIJALNI SINDROM? AKO trudnica ili dojilja koristi drogu, to može da ostavi posledice na telesni i psihički razvoj deta. Produkti metabolizma psihoaktivnih supstanci se izlučuju i preko mleka, a kod bebe može da se stvori blaži oblik apstinencijalnog sindroma, ako je droga korišćena učestalije ili u većim dozama. - Kakve će posledice biti zavisi od dužine izlaganja i koncentacije psihoaktivne supstance - kaže dr Ivica Mladenović, psihijatar Instituta za mentalno zdravlje. - Nepovoljno je za psihički razvoj, ali treba imati u vidu da se te supstance metabolišu i u jetri i izlučuju preko bubrega i to su organi koji su prvi na udaru. U svakom slučaju to je izuzetno opasno i za svaku kritiku. Da li to eventualno može da utiče da to dete kasnije tokom života razvije skonost ka narkoticima, zavisi od više faktora, pre svega od uslova u kojima bude raslo.

U njihovoj kući u Beloševcu u utorak nije bilo nikoga, a komšije pričaju da je otac deteta problematičan, da su čuli da je narkoman i da je više puta bio u zatvoru i koliko znaju da ih je izdržavala njegova majka od minimalne penzije.

- Strašna situacija. Gde je Centar za socijalni rad? Odavno je ovde neko trebalo da interveniše i pomogne ovim ljudima. Da je tako urađeno, možda do ovoga ne bi ni došlo - zgranute su komšije mladog bračnog para, koji nisu želeli da nam se predstave.

Inače, beba u čijoj su krvi lekari pronašli psihoaktivne supstance će, verovatno, biti oduzeta roditeljima. Procedura nalaže da doktori i policija o ovom slučaju obaveste nadležni centar za socijalni rad, čiji bi stručnjaci trebalo da procene da li su majka i otac ugrozili život deteta i shodno tome zbrinu bebu.

Nakon zdravstevnog zbrinjavanja deteta i policijske istrage, socijalni radnici trebalo bi da izađu na teren i procene roditeljske sposobnosti majke i oca čija je beba otrovana lekovima za smirenje. Ukoliko se dokaže da je majka ugrozila život deteta, tako što ga je hranila mlekom sa psihoaktivnim supstancama, a da je otac bio upoznat sa tim, njima će biti oduzeto roditeljsko pravo. Istovremeno, stručnjaci bi trebalo da se odmah pobrinu za hitno zbrinjavanje bebe. Prvi na listi su srodnici koji bi eventualno hteli da se brinu o detetu. Ukoliko se rođaci ne pronađu, ili ne žele da preuzmu tu odgovornost, nalaze se adekvatni hranitelji, naročito kada su u pitanju bebe od nekoliko meseci. Poslednja alternativa je smeštaj deteta u neku od zatvorenih ustanova socijalne zaštite.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

dusica

10.06.2015. 10:59

treba da odgovaraju i oni  koji nisu ovoj narkomanki rekli na odvikavanju da ne sme da doji bebu kad uzima metadon i bensedin...

srculence

10.06.2015. 12:13

@dusica - Ma dajte,koja budala jos ne zna da se dojenjem prenosi skoro svaki uneti lek? Sad je neko drugi kriv a ne majka?! Pijemo obicne antibiotike pa stavimo bebu na vestacku dohranu tih dana. To je apsolutni nemar te "zene". Prvo da je normalna,ne bi bila ni narkomanka!!!!!

makinalni

10.06.2015. 13:15

A koliko dobrih ljudi moli Boga za dete, ova ni nezna kakvo blago ima. Tolika samozivost, jadno zadovoljavanje svojih potreba. Evoluiraj malo bre