Pravosnažno odbijen zahtev za ponavljanje postupka Taton

Tanjug

sreda, 29. 04. 2015. u 16:08

Правоснажно одбијен захтев за понављање поступка Татон
Apelacioni sud saopštio je danas da je pravosnažno odbio zahtev za ponavljanje postupka protiv pravosnažno osuđenih za učešće u ubistvu francuskog navijača Brisa Tatona
BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu saopštio je danas da je pravosnažno odbio zahtev za ponavljanje postupka protiv pravosnažno osuđenih za učešće u ubistvu francuskog navijača Brisa Tatona, u septembru 2009. godine.

Zahtev za ponavljanje postupka, koji je pravosnažno okončan u oktobru 2011, podneli su 31. agvusta 2012. branioci dvojice osuđenih na višegodišnje kazne zatvora Ivana Grkovića i Dejana Puzigaće.

Ovom odlukom Apelacioni sud potvrdio je rešenje Višeg suda u Beogradu za odbijanje ponavljanje postupka i odbio žalbe branilaca, čime je stavio tačku na taj slučaj.

U obrazloženju odluke Apelacioni sud navodi da se složio sa zaključkom iz prvostepenog rešenja da novopredloženi dokazi ne predstavljaju dokaze na osnovu kojih se krivični postupak može ponoviti.

"Verzija kritičnog događaja prema kojoj je pokojni Bris Taton skočio sa platoa Obilićevog venca u ograđeni prostor, između garaže i stepeništa koje iz Ulice maršala Birjuzova vode na plato Obilićevog venca, isključena je nakon detaljnog razmatranja tokom prvostepenog i drugostepenog postupka", navodi se u obrazloženju odluke.

Na ovaj način je okončano je odlučivanje o dozvoljenosti ponavljanja krivičnog postupka, koji je započelo pre više dve i po godine, koliko je trajala pravna diskusija i prepiska između njih Višeg i Apelacionog suda u Beogradu.

Zahtev za ponavljanje postupka je vanredni pravni lek i može se podneti samo ukoliko se nakon pravosnažno okončanog krivičnog postupka pojave nove činjenice i dokazi koji bi uticali na drugačiji ishod suđenja i kazni.

Branioci okrivljenih su predlagali saslušanje svedoka koji su nisu saslušavani tokom suđenja, a to su radnik obezbeđenja u garaži na Obilićevom vencu Dragan Crepulja, koji je navodno Tatonu prvi prišao nakon pada preko zida, podigao ga i prislonio uz zid, a drugi svedok je Svetlana Bubanja koja je prva zvala Hitnu pomoć.

Apelacioni sud u Beogradu krajem januara 2012. prepolovio je kazne osuđenima, preinačivši presudu Višeg suda kojom su bili osudeni na ukupno 240 godina zatvora.

Pravosnažnom presudom Apelacionog suda 14 napadača na Tatona dobilo je ukupno 123 godine zatvora.

Bris Taton je pretučen 17. septembra 2009. u centru Beograda, neposredno pred utakmicu Partizan - Tuluz, a nekoliko dana kasnije je u bolnici podlegao povredama.

Prvooptuženi u tom slučaju Đorđe Prelić prošlog leta je posle višegodišnjeg bekstva izručen iz Spanije Srbiji i upućen na izdržavanje kazne. On, međutim, ima pravo da traži da mu se suđenje ponovi, jer je osuđen u odsustvu na 15 godina zatvora.

Optuženi su prema presudi tokom masovne tuče opkolili Tatona, tukli ga nogama i rukama dok je lezao na trotoaru, gađali ga pepeljarama i casama i udarali palicama i bakljama.

Potom su ga odvukli i pritisli na ogradu stepenista i namerno ga bacili sa visine od 4,28 metara u prostor izmedu stepenista i garaze, a potom se razbezali u raznim pravcima.

Tatonu su nanete teske povrede glave i brojne druge povrede, od kojih je 12 dana kasnije preminuo u Klinickom centru Srbije.

Ustavni sud Srbije odbacio je i ustavnu žalbu branilaca osuđenih za učešće u ubistvu francuskog navijača, jer je utvrdio da u toku krivičnog postupka okrivljenima nije povređeno pravo na pravično suđenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

случајни пролазник

29.04.2015. 19:24

Aх,тај независни,реформисани,и надасве жути Апелациони!

Kraljevic Marko

29.04.2015. 19:33

Odbijeni svedoci koji su videli da je sam skocio iz straha verovatno !? Odgovara nekom da Jug vode oni koji su danas na istom !!!

калимеро

29.04.2015. 23:46

А колико је добио онај Турчин што је српском навијачу забио нож у леђа?