PRIMARIJUS dr Vladislav Ilić (62), načelnik Dnevne bolnice Klinike za hirurgiju i specijalističko-konsultativne službe u Kliničko-bolničkom centru "Dr Dragiša Mišović" u Beogradu, uhapšen je u sredu zbog sumnje da je primio mito od 500 evra.

Lisice su mu stavljene u njegovom lekarskom kabinetu, čim je stigao na posao. Sumnjiči se da je uzeo 500 evra od pacijenta kako bi mu zakazao operaciju žučne kese - preko reda. Po nalogu zamenika Višeg javnog tužilaštva u Beogradu određeno mu je policijsko zadržavanje do 48 sati.

Policija je saopštila da se dr Ilić tereti da je od 4. marta do 8. aprila ove godine, "kao odgovorno lice" u KBC "Dragiša Mišović", u više navrata zahtevao, a na kraju i primio novac.

Kako saznajemo, policiju je o svom slučaju obavestio oštećeni lično, koji je imao zdravstvene probleme, a koje je jedino mogla da reši operacija. Navodno, dobio je informaciju da može da se "ubrza" operacija i da to zavisi od dr Ilića, koji kao načelnik dnevne bolnice, sa ostatkom konzilijuma određuje ko kada treba da bude operisan, u zavisnosti od stanja pacijenta.

- Iako se pacijent žalio da ima jake bolove, to nije moglo da ubrza proceduru i da ga hitno operišu - navodi naš izvor. - Neko mu je rekao da treba da popriča sa dr Ilićem. On je to uradio, a tada mu je, kako tvrdi, zatražen novac. Rekao je da nema. Kada je sledeći put došao na pregled, opet su mu tražene pare. I tako nekoliko puta. Na kraju se obratio policiji.

LKS: POSTUPAĆEMO DISCIPLINSKI NE mogu da ulazim u detalje konkretnog slučaja hapšenja lekara, jer ne znamo zapravo zvanično ni šta se desilo - kaže za "Novosti" dr Vesna Jovanović, direktorka Lekarske komore Srbije. - Naši organi, sudovi časti i etički odbor u ovakvim slučajevima postupaju disciplinski bilo na osnovu prijave oštećenog pacijenta, bilo da samostalno pokrenu postupak u slučaju da se dokaže krivica lekara, a pacijent ili porodica nisu prethodno nama podneli prijavu. Za šest godina vođeno je 800 disciplinskih postupaka, a zavisno od povrede i predviđene sankcije su različite. Najteža je svakako trajno oduzimanje licence.

U dogovoru sa inspektorima u beogradskoj policiji pomenuti pacijent "Dr Dragiše Mišović", kada je sledeći put otišao kod doktora, rekao je da će spremiti novac, i da mu ovaj zakaže operaciju. Obeležene novčanice je uzeo od policije.

- Čim je pacijent izašao iz kabineta primarijusa Ilića, ušli su inspektori - objašnjava naš izvor. - Pronađen je i obeleženi novac. Doktor je tvrdio da mu je pacijent sam dao i da ništa nije tražio...

Reporteri "Novosti" bili su u sredu na radnom mestu privedenog doktora...

- Doktor Ilić danas nije tu. Sačekajte. Primiće vas drugi lekar. Radimo uobičajeno, do 19 časova.

Ovu rečenicu sestre sa šaltera Klinike za hirurgiju KBC "Dragiša Mišović" izgovorile su u sredu svim pacijentima koji su došli na zakazan pregled kod doktora Vladislava Ilića.

Pacijenti koje smo zatekli ispred šaltera za zakazivanje nisu mnogo znali o događaju koji je bio jedna od glavnih vesti.

- Imao sam zakazan pregled kod dr Ilića, ali mi neko reče da nije tu, jer mu je umrla sestra - rekao nam je pacijent iz Lazarevca. - Nisam čuo da je uzimao mito, mada svi znamo da to gotovo svim srpskim lekarima nije strano. Samo se ne zove mito, nego čast.

U čekaonici, na oglasnoj tabli, između soba za ultrazvuk i intervencije, istaknut je raspored rada lekara na kom piše da dr Ilić radi četvrtkom pre podne. Tu je i nekoliko uputstava pacijentima koja je ovaj doktor potpisao kao načelnik specijalističko-konsultativne službe.

Očigledan je, duž čekaonice, u sredu bio i tihi razgovor grupice medicinskog osoblja, koji se prekidao istog trenutka kada bi pored njih naišao neki civil. Na pitanje šta se dogodilo sa dr Ilićem, medicinari su odgovarali, uglavnom, istovetno:

- Obratite se službi za odnose sa javnošću!

Samo dva lekara su se "raspričala". Obojica su nam odgovorila da nisu bili u smeni sa privedenim lekarom, i da ne znaju da li je doktor uopšte jutros radio, kao i da nemaju pojma šta se sa kolegom Ilićem dogodilo.

- Sad čujem da su ga uhapsili - kaže pacijent Milan iz Beograda, kojem je kao i drugim pacijentima osoblje na šalteru reklo da će ga primiti drugi lekar. - Došao sam kod njega na kontrolu, jer me je operisao pre dva meseca. Meni ni dinara nije tražio niti je na bilo koji način pokazao "interesovanje" za to. Moram priznati da sam baš iznenađen.


MINISTARSTVO ZDRAVLjA NIJE OBAVEŠTENO

U Ministarstvu zdravlja "Novostima" je rečeno da još nisu zvanično obavešteni o hapšenju lekara iz KBC "Dr Dragiša Mišović", osumnjičenog da je primio mito od 500 evra:

- Stav Ministarstva zdravlja je poznat po ovom pitanju - nulta tolerancija. Upravo iz tih razloga je pojačan inspekcijski nadzor u svim zdravstvenim ustanovama, ali konkretan slučaj ne bismo komentarisali, dok ne dobijemo zvanične informacije od nadležnih. U poslednjih godinu radimo na realizaciji Akcionog plana za borbu protiv korupcije.