BAKE u negotinskom kraju, su, po svemu sudeći, postale opasne po silovatelje. Nakon starice od 82 godine, koja se od napadača odbranila tako što ga je ogrebala po polnom organu, i žena od 84 godine, iz negotinskog sela Mokranje, prebila je napadača, koji je pokušao da je obljubi.

Baka je, kako saznajemo, spavala sama u svojoj kući u Mokranju, kada se, četiri sata iza ponoći, u njen dom ušunjao, zasada, nepoznati muškarac. On je ušao u staričin krevet i pokušao da je siluje.

Starica se, međutim, probudila i počela da se brani, ali joj je napadač stavio ruku preko usta. Međutim, baka ga je snažno ujela za ruku, nakon čega je napadač odskočio. Žena je, potom, ustala iz kreveta, dohvatila štap i napasnika nekoliko puta udarila u glavu, nakon čega je on, razbijene glave, pobegao iz njene kuće i policija traga za njim.

Podsetimo, i baka, stara 82 godine, uspela je da se, pre mesec dana, odbrani od S. D. (38), iz jednog sela u okolini Negotina, koji je upao u njen stan sa namerom da je opljačka i obljubi, tako što je napadača - ogrebala po polnom organu!

Napasnik je na silu upao u njen dom i, uz pretnje, zatražio da mu da novac. U protivnom, zapretio joj je da će joj "presuditi". Baka je napadaču odgovorila da ima nešto malo novca, koji može da mu da. Ali, ovaj se nije time zadovoljio.

- S. D. je nesrećnu ženu oborio na pod i udario je nekoliko puta. Posle toga je ustao i skinuo pantalone, s namerom da je siluje - navodi naš sagovornik blizak istrazi. - S. D. je ponovo nasrnuo na baku, koja je bila na podu. Legao je preko nje, ali ga je starica, najpre, ogrebala po licu, a potom i po - polnom organu. Napasnik je kriknuo, navukao pantalone i pobegao glavom bez obzira.


POREMEĆAJ POLNOG NAGONA

Silovatelji su obično plašljivi, niskog samopoštovanja, koji se boje autoriteta i ljudi koji mogu da im se suprotstave. Zato i napadaju nezaštićene osobe, poput starica - navodi Ivan Dimitrijević, načelnik u Klinici za psihijatriju KCS. - Postoje i poremećaji polnog nagona, kao što je seksualna naklonjenost starima. Pošto se u ovim slučajevima radi o silovanju, tu onda nema emocionalne veze, ljubavi i poštovanja, već se radi o želji da se seksualne potrebe realizuju preko osoba koje mogu da im pruže manji otpor. (S. J. M.)