Pilotu našli alkohol u krvi!

R. DRAGOVIĆ

03. 04. 2015. u 15:17

Tokom obdukcije zapovedniku letelice majoru Omeru Mehiću izmereno 0,68 promila, a u urinu 1,30. Posada bila dezorjentisana. Vođa posade najodgovorniji, generali pod lupom istrage

Пилоту нашли алкохол у крви!

Major Omer Mehić

Pod kritičnim meteorološkim uslovima, posada u kojoj je bilo i alkoholisanih i nedovoljno obučenih članova upućena je da sleti na aerodrom na koji nije planirala.

To je bio zaplet vazdušne katastrofe kod surčinskog aerodroma, u kojoj su 13. marta ugašeni životi sedmoro ljudi - troje civila i četvorice starešina VS. Osnovni uzrok nesreće je ljudski faktor, a, prema nalazima vojne komisije, najodgovorniji je vođa vazduhoplova, major Omer Mehić.

Za udes je okrivljen ljudski faktor: "neadekvatno upravljanje vazduhoplovom u složenim meteorološkim uslovima noću prilikom prilaza za sletanje na alternativni aerodrom", kako se navodi u izveštaju Komisije za osnovno ispitivanje udesa helikoptera, označenom sa "vojna tajna - poverljivo", koji je sinoć objavljen na internet-sajtu Ministarstva odbrane.

Posada je, kako piše, "najverovatnije doživela prostornu dezorijentaciju kao posledicu zamora, emocionalne prenapregnutosti i kompromitovane funkcije pažnje", usled čega nije uspela da odredi položaj vazduhoplova u prostoru pomoću instrumenata. Prisustvo alkohola kod vođe posade i letača tehničara pojačava prethodne manifestacije, piše u poverljivom dokumentu. Prema našim saznanjima, Mehiću je na obdukciji pronađeno 0,68 promila alkohola u krvi, odnosno 1,3 promila u urinu. Pre leta, prema našim izvorima, posada nije prošla obavezan lekarski pregled.

Izveštaj Komisije koju je formirao načelnik Generalštaba Vojske Srbije možete u celosti pročitati OVDE. Kompletan izveštaj stručne komisije koju je formirao komandant RViPVO, možete videti OVDE.

Drugostepeni uzrok udesa je, kako se navodi, niz propusta u planiranju, organizaciji i rukovođenju letom - "osposobljenost i trenaža posade, meteo-situacija", a "mogućnosti vazduhoplova u datim uslovima i obezbeđenje sletišta nisu bili u skladu sa odlukom za ovako složen zadatak, kao i pravilima, propisima, uputstvima i naređenjima koja regulišu letenje i upotrebu snaga za hitno reagovanje".

Dodaje se da su tokom čitavog procesa donošenja odluke i izvršenja leta svi učesnici u procesu realizacije zadatka bili "izloženi pritisku i očekivanjima hitnosti medicinskog zbrinjavanja deteta, što se posebno odrazilo na odabir konačne destinacije sletanja".

Odgovornost za udes, saopštavaju članovi komisije, snosi vođa posade, a deo odgovornosti i drugi pilot i letač tehničar u pilotskoj kabini. Svoj deo odgovornosti imaju i brigadni general Predrag Bandić, komandant 204. vazduhoplovne brigade, zbog propusta u planiranju i organizaciji leta i Operativni dežurni tim RViPVO zbog propusta u organizaciji i rukovođenju letom. Eventualnu odgovornost kontrolora na Aerodromu "Nikola Tesla" utvrdiće Kontrola letenja Srbije i Crne Gore, na osnovu zahteva Komande RViPVO.

Druga vojna komisija, formirana po naređenju načelnika Generalštaba, utvrdila je, u strogo poverljivom dokumentu, da je "u najboljoj nameri da se spase život bebe iz Novog Pazara, čije je lečenje zatraženo, došlo do određenog propusta u realizaciji propisanih procedura tokom izvršenja zadatka".

Komisija je zaključila i da "postoje elementi odgovornosti vojne oragnizacije u pripremi i izvršenju zadatka, ali i da propusti koji su konstatovani u izveštaju nisu neposredno prouzrokovali pad letelice".

Uprkos tome, komisija je zatražila pokretanje postupka za utvrđivanje odgovornosti komandanta ratnog vazduhoplovstva i PVO general-majora Ranka Živaka, brigadnog generala Predraga Bandića i dvojice visokih oficira koji su kritične noći bili dežurni operativci u vazduhoplovnim štabovima. Reč je o pukovnicima Ljubomiru Josifoviću i Gordanu Pavloviću.

Kobni let je planiran i najavljen - mobilnim telefonom. Jedan od dva vojna istražna tima utvrdio je najverovatniji redosled događaja: ministar odbrane Bratislav Gašić je prvo telefonom u 19.26 zahtevao od generala Bandića - koji je kritične noći bio na godišnjem odmoru - da se razmotri mogućnost hitnog sanitetskog prevoženja helikopterom životno ugroženog deteta. General Bandić izveštava ministra odbrane da postoje minimalni meteorološki uslovi na aerodromu poletanja i sletanja za izvršenje zadatka.

Dikovićeva komisija je, međutim, ustanovila da je u vreme pripreme za poletanje baza oblaka na aerodromu Batajnica bila ispod meteorološkog minimuma za helikopter Mi-17 i pilota prve kategorije osposobljenosti (a samo Mehić je imao taj rang), što znači da letelica, prema pravilima letenja, nije trebalo da bude podignuta. Komisija je utvrdila da je i u predviđeno vreme sletanja meteo-situacija bila ispod granice vidljivosti.

Oko 19.38 Bandić stupa u kontakt sa majorom Mehićem, koji sugeriše da se upotrebi helikopter Mi-17, a ne Mi-8, koji je u službi traganja i spasavanja (TiS). Posle konsultacija sa vođom posade, Bandić ministra izveštava da su ispunjeni i tehnički uslovi za preuzimanje bebe i prima naređenje za izvršenje zadatka. O akciji koja je u toku Bandić je izvestio načelnika Generalštaba Ljubišu Dikovića u 21.12.

U istrazi je utvrđeno da su dva člana dežurne posade TiS - major Omer Mehić i zastavnik Nebojša Drajić - u periodu od oko 17.00 do 19.45 sati bili van objekta dežurne jedinice, tj. van aerodroma. Posada helikoptera, na osnovu izjava i prepisa telefonskih komunikacija sa dežurnim prognostičarem na Aerodromu "Nikola Tesla", nije stupila u kontakt sa meteo--službom radi prikupljanja podataka o vremenu.

General Bandić je u 19.56 upoznao ministra odbrane s tim da nije ispoštovana standardna operativna procedura za upotrebu snaga traženja i spasavanja za zadatke pomoći civilima. Ministar je odgovorio da je urgentno i da se krene na zadatak.

Helikopter poleće u 20.12 i u 21.10 sleće u Rašku, gde ulaze putnici - bolesna beba i dvojica medicinara. Ponovo poleće već u 21.18. Posada dobija informaciju od Prilazne kontrole Beograd da očekuje sletanje na Aerodrom "Nikola Tesla", ali piloti odgovaraju da im je destinacija - Vojnomedicinska akademija. Dobijaju odgovor da je mesto sletanja Aerodrom "Nikola Tesla". Posada, međutim, i dalje insistira na sletanju na Banjici i traži podatke o meteo-situaciji. Posle dobijanja podataka, posada helikoptera saopštava da će zbog loše vidljivosti imati problema da se prizemlji na Banjički vis (VMA) i da bi radije išla na instrumentalno sletanje na aerodrom Batajnica, posle čega bi preletela na Banjički vis.

Kontrolor leta potom posadi saopštava da je kompletan prihvat bebe organizovan na Aerodromu "Nikola Tesla" - posada potvrđuje i traži instrukcije za sletanje u Surčin...

Piloti su u jednom trenutku javili da vide pistu, ali su je ubrzo izgubili iz vida, uspeli se u visinu i započeli, kako piše u nalazu, "dosta preciznije", drugi prilaz. Brzina se smanjuje, a nagibi letelice povećavaju. Komisija smatra da posada neposredno pred udar o tlo nije bila svesna svog položaja u prostoru: nije očitavala položaj helikoptera po instrumentima, a kontrolnom tornju istovremeno je javljala da ide u penjanje.

- Ponovo ja ne vidim pistu. Imam problem, nemam vidljiv kontakt, moram u penjanje - javio je major Mehić.

- Iznad piste ste sada, možete se zadržati, lebdenje iznad piste, javite se ako je ugledate ispod vas, jer tačno ste na pragu 30 - odgovorio je kontrolor.

- Pa, ne vidim je, imam 140 metara - rekao je vođa posade, i u 22.32 i 3 sekunde oglasio se poslednji put: - Idemo, penjanje.

Helikopter udara o zemlju nosnom nogom, pa lopaticama nosećeg rotora. Mi-17 se raspada i svi u njemu ginu.

REAKCIJE NAJBLIŽIH

Violeta Veselinović, supruga:

- NE uključujemo televizor, ne slušamo vesti, nisam ništa čula o izveštaju i ne mogu da ga komentarišem. Očekujem da ću dobiti zvanični iveštaj nadležnih državnih organa ne da bismo nekoga gonili i krivili, već da bismo tačno saznali šta se dogodilo i kako je naš Mićo izgubio život. Možda je sve bila sudbina, a možda i nečiji propust, voleli bismo sve da znamo zbog dece i zbog naše budućnosti - kazala je Violeta Veselinović, koja je u petak počela da radi u novopazarskoj Opštoj bolnici gde je radio i njen suprug Miroslav.

Nedeljka Đukarić, majka:

- NIKAKVI izveštaji o nesreći nama neće vratiti naše dete! Ništa nismo čuli, televiziju ne gledamo otkako nas je nesreća zavila u crno. Mogu da kažu sada šta hoće, kakva god da je istina, ništa ona neće promeniti.

Tužnim glasom punim bolom, ovako je za "Novosti" govorila Nedeljka Đukarić, majka pilota, kapetana Milovana, povodom objavljivanja izveštaja o helikopterskoj nesreći.

- Sahranila sam sina od 33 godine - glasom koji prelazi u jecaje, nastavlja pilotova majka. - Njegova mladost leži u zemlji. Nama još niko iz vojske nije ništa kazao. Rekli su da će nas obavestiti. Verujem da će doći i da će nam ispričati šta se dogodilo i zbog čega se desila nesreća. Teško mi je bilo šta da kažem.

Radoje i Boja Drajić, roditelji:

- NAŠEG sina nema, ništa ga ne može povratiti. Suvišno je bila šta reći. Nemamo nikakav komentar - bilo je sve što su nam rekli otac Radoje i majka Boja, roditelji poginulog zastavnika Nebojše Drajića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (142)

Sram vas bilo

03.04.2015. 23:21

@Marko - A sto niste objavili da je nadjen alkohol ranije,posto je obdukcija radjena ranije,nego posle 3 nedelje kada vise niste mogli da odugovlacite da ne bi vas okrivili izbacijete lazni izvestaj,sram vas bilo!!

Стефан

03.04.2015. 17:17

@Marko K. - Није то држава, него је то онај који мисли као онај гиљотинирани француски краљ - ”држава, то сам ја!”

miki

03.04.2015. 15:39

Koja zamena teza - radi se o tome ko je ljude poslao da rizikuju svoje zivote i ko im je naredio da slete u Beograd u vreme kada su druge letelice bile preusmerene na druge aerodrome! To je pitanje gospodo a ne da se otkrije da pilot nije mogao da vidi u magli to moze i corava baba da zakljuci bez istrage!

Marko

03.04.2015. 15:46

A da li je neko ocekivao nesto drugo? Ovo je zlocin koji ce odgovorni platiti brze nego sto su mislili. Ima boga.

Julijana

03.04.2015. 16:31

@ahm - Ovakve stvari se ne desavaju samo u Srbij, ako se desi tako velika nesreca to ne znaci da je drzavni vrh kriv za to. Onda u svakoj zemlji koja dozivi takvu i vece tragedije treba menjati drzavni vrh?!

Деки

03.04.2015. 15:56

Ма да,"постоји основана сумња да је копилот имао суицидне намере,можда није хтео да пусти мајора у кабину,који је отишао до тоалета у хеликоптеру".Вама је изгледа трагедија у Алпима дошла као кец на десет,мртва уста не говоре.Није поента у томе што је (можда) људски фактор погрешио,већ је проблем КО је навео тај људски фактор у грешку,КО је силовао здрав разум и инсистирао на том перформансу,када дир. д. з. у Н.Пазару,изјављује да је неистинита информација о количини кисеоника у колима хитне п.

Miodrrrag

03.04.2015. 15:59

Ministar odbrane izda naredjenje a ti ako ne izvrsis, zna se sta sleduje. Kad se sve lepo zavrsi, ministar se slika jer je on zasluzan za to. Kad nesto podje naopako, kao sada, kriva je posada sto je morala po losem vremanu da sleti na odredjeni aerodrom da bi se neko slikao kao spasioc bebe. Kad ce se poci od uzroka a to je helikopter mora otici po bebu. Cak i da nije odgovoran ministar je morao, ako ima casti i postenja bar mrvicu, da da ostavku a ne da po svaku cenu cuva fotelju.

Ebe Maj

03.04.2015. 16:00

Sram da vas bude, iako vi nemate srama, ko je naredio da polete?! Znalo se da ce posada biti okrivljena, mrtva usta ne govore!

HITNA POMOĆ

03.04.2015. 17:24

@Ebe Maj - Zamislite da noćas neko iz Zemun polja zatraži hitnu pomoć i vozilo i ekipa krenu i ljudi stradaju u udesu, ko bi bio kriv, možda da ukinemo Hitne i humanitarne pomoći i vatrogasce pa neće biti odgovornih za stradanja ako ih bude.

djans

03.04.2015. 16:00

Ne moze da snosi odgovornost neko ko nije bio u helikopteru.Sve se odugovlaci kako bi se pronasli krivci za taj nemili dogadjaj,a mozda u stvari niko i nije kriv.Mozda je to bio nesrecni slucaj.

Zorana

03.04.2015. 17:08

@djans - Moze, moze. Zar nije kriv onaj ko je naredio da se sleti na Surcin, da bi se slikao sa spasiocima i "spasenom bebom".

Косингас

03.04.2015. 18:00

@djans - Наравно да може да сноси одговорност неко ко није био у хеликоптеру! Они су хтели да слете а неко им није давао одобрење за слетање. Е, тај ко им није дозволио да слете може бити одговорнији од оних који су били у хеликоптеру!

Dex

03.04.2015. 16:01

Cinjenica je da su obavljene istrazne radnje i da je tuzilastvo iznelo svoje misljenje. Mislim da se tek ocekuje niz ispitivanja i donosenja zakljucaka, a verujem da ce sve stici i do suda. Voleo bih da se, u intersu humanosti, slozimo oko jednog: SVI koji su ucestvovali u spasavanju tek rodjene bebe su bili prvenstveno LJUDI, zeleli su da pomognu, a splet nesrecnih okolnosti je doveo do nesrece.

milos

03.04.2015. 17:02

@Dex - Zla kob tog martovskog dana , losi vremenski uslovi i igra sudbine...sve to zajedno dovelo je do tragedije i ne zellim da niti jedna rec kaze da je samo pilot odgovoran za , izmedju ostalog i i svoju pogibiju

Dejan

03.04.2015. 16:09

Ovo sam i nekako i sam mislio, jer je sve tehnicki bilo u redu, ali sacekajmo sta ce reci ko je odgovoran iz vojske i iz civila.

Dusan

03.04.2015. 16:10

Opet ce se sigurno naci neki koji ce da sumljaju u nadlezne organe i rezultate istrage jer bi voleli da je drugacija, ali istina je istina.

Drago

03.04.2015. 16:11

Poginuli se ne mogu oziveti, ali ce se saznati siguran sam ko je jos odgovoran za pad helihoptera.

Mitar

03.04.2015. 16:12

Nadam se da ce javnost sada biti zadovoljna i da se tuzilastvo vise nece pritiskati sa njihove strane, jer je uradilo svoj posao kako treba.

Ko posle svega vise veruje tuzilastvu i sudijama?

03.04.2015. 16:14

K ce da vam veruje kad ste i za ubistvo vojnika na Topcideru optuzili zrtve da su se poubijali medjusobno iako svi dokazi jasno ukazuju da su ubijeni od strane treceg lica ili vise njih... I sada kao i u slucaju Topcidera vi okrivljujete zrtve da bi zastitili nekog vama vaznog. Stitite pedofile, silovatelje, ubice itd; zasto ne bi sumnjali u vas i u ovom slucaju..

Vlada

03.04.2015. 16:14

Tuzilastvo i istraga su rekli svoje, a to sto se nekim zlonamernicima koji koriste nesrecu u svoju promociju to ne svidja, to je njihova stvar.

Dizni

03.04.2015. 16:38

Hocemo li pustiti mrtve d pocivaju u miru? Sto se mene tice, SVI su heroji, pokusali su da spasu zivot bebe, a nesrecni splet okolnosti je doveo do nesrece.

nebitno

03.04.2015. 16:38

Dobro pa bebu nisu okrivili. Tragikomicno ce na kraju da ispadne, umesto samo tragicno. Ostale komentare cu zadrzati za sebe.

Luka

03.04.2015. 16:40

Nikakva sumlja ne bih trebala da se desi i za pad aviona nemoze niko da odgovara jer je to bio nesretan dan za clanove u helikopteru.

Dizni

03.04.2015. 17:04

Ljude koji su pisali izvestaje su postavljale demokrate, pa ako vam se nesto ne svidja, ospite paljbu po njima!

Ubuntu

03.04.2015. 17:10

Najveća mogućnost za eventualnu krivicu za pada heilkoptera leži u pilotskoj kabini s obzirom na to kako se sve dogodilo...

боле

03.04.2015. 17:14

Не могу ни написати оно што осећам и оно што бих рекао комплетном државном врху.

Sara

03.04.2015. 17:27

Nije nelogično. Posada je ona koja upravlja avionom i procenjuje da li je nešto u datom trenutku moguće uraditi ili ne.

Stevan

03.04.2015. 17:28

Greške u upravljanju letilicama se dešavaju i iskusnim pilotima. Sada treba izvući pouke i uradi sve da se ovakva tragedija više nikada ne ponovi.

saki

03.04.2015. 17:49

Greske se desavaju, nazalost, i u ovom slucaju je tako! A sad sto nekima ne odgovaraju rezulatati istarge to je njihov problem.

Ratko

03.04.2015. 18:11

Radio sam na naftnim platformama na severno more godinama,smene su uvek sa helikopterima. To su piloti koji su posebno trenirani i obuceni za letove u najgorim vremenskim uslovima ali kad je magla nema smena jer ne postoji pilot na planeti koji ce spustit helikopter na platformu u magli zato i ne rade kad su takvi vremenski uslovi. Pogotovo nasi piloti u takvim uslovima su izgubljeni zato je helikopter onako zguzvan sto je repom ili elisom zakacio zemlju i zguzvao se celi. Magla+let - pogibija.

pantelija

03.04.2015. 18:48

@Ratko - nije omer vozač autobusa već vojni pilot koji je imao i obuku za vožnju i po magli, samo amateri ne smeju da voze po magli. po tebi treba da se zaustavi sav saobraćaj kada je magla

sani

03.04.2015. 18:12

Sram Vas bilo i tuzilastvo ( ako se to tako uopste moze nazvati ) i one koji su obavljali istragu. Ovi ljudi su leteli do Raske i nazad po jako losim vremenskim uslovima, ali naravno mrtva usta ne govore. Sramota :(

razumom do pobede

03.04.2015. 18:18

Hm kakav zaokret...neocekivano da neko toliko iskusan kao Omer Mehic ima alkohol a pritom krenuli u vaznoj misiji,prosto mi deluje nelogicno...

Glas@Razuma

03.04.2015. 18:19

Gledam i ne verujem,strasno sad sam jos tuzniji ako je to tacno mada sumnja neda mi mira....

Miki

03.04.2015. 18:21

Bilo je samo pitanje dana kada ce da optuze pilota.Ustvari njegova najveca greska je sto nije odbio naredbu da mora bez obzira na sve da sleti u Surcin.Billo bi lepo i da se objavi ko je tu naredbu izdao.

Juca

03.04.2015. 18:35

Dobro je da tuzilasto izaslo sa rezultatima da ne bi ispalo da se sve hoce zataskati, ali ovo nije kraj, jer jos treba ispitati civile...

mica

03.04.2015. 18:42

Tuzilastvo daje konacnu odluku o uzrocima nesrece i odgovornostima za tragediju. Javnosti ce biti dosupne odlucne cinjenice vezane za nesrecu i kako je ministar Gasic istakao sve ce biti objavljeno do kraja dana na sajtu ministarstva.

Nadimak

03.04.2015. 18:53

Veliki gubitak i tragedija za celu Srbiju. Nadam se da cemo iz ovoga izvuci vazne pouke za buducnost, a pre svega da povecamo kontrolu lica koja vrse specificne poslove od kojih zavise zivoti drugih ljudi. Nema mesta politici u ovoj temi.

Vladan

03.04.2015. 18:59

Ocigledno je da se sve ovo dogodilo jer su poedinci u celom slucaju trazili politicku pozadinu u zelji da malo ispljuju Gasica i Vucica. Ti pojedinci su i glavni krivci sto je ovaj zvestaj postao dostupan javnosti, iako smatram da to nije bilo potrebno.

Obilic

03.04.2015. 19:00

Ipak je trebalo pustiti heroje da pocivaju na miru, ali zbog pametnjakovica koji su po svaku cenu politizovali ovaj dogadjaj sada imamo priliku da se uverimo u ono sto se zaista desilo. Ipak je bilo bolje da se ovaj izvestaj cuvao pod natpisom vojna tajna.

Šef

03.04.2015. 19:08

Smešno je i jadno koliko pojedinci pokušavaju da od ovoga naprave senzaciju. Nema krivca, nesreća se desila i to je to. Ostavimo tužilaštvo da završi svoj posao. Mogi bi voleli da su za sve krivi naprednjaci, odnosno Vučić, al to ne ide.

Hope

03.04.2015. 19:12

Pošto će sve biti objavljeno na sajtu ministarstva odbrane, najbolje da svi koje zanima sami pročitaju i sami izvuku zaključke. Dosta je više pojedinaca koji koriste situaciju za ostvarivanje sebičnih ciljeva.

НС 78

03.04.2015. 19:15

Ако је имао 1,30 промила алкохола у урину па он је био пијан ко летва, како су му остали чланови посаде дозволили тако пијаном да управља летилицом по онаквим временским условима а притом су сви били са дебелим искуствомили су можда и они били пијани.

Dizni

03.04.2015. 19:19

Vidim da je vecina ljudi koji ovde komentarisu raspalila da osudjuje vlast. MOZDA i ima neke njihove krivice i ako ima, utvrdice se na sudu. Medjutim, mislim da su svi koji su ucestvovali u spasavanju ( pocevsi od posade letelice, pa do svih karika u komandnom lancu) imali krajnje humani zadatak, jer su hteli da spasu jednu tek rodjenu bebicu. Licno, nikoga ne bih osudjivao, nabacivao im krivicu na vrat. Pa, ko ne bi pokusao da spasi bebu?

danka

03.04.2015. 21:17

@Dizni - niko nije kriv ali opet svi su krivi...imali su svi tu noc samo jedan zajednicki cilj--spasavanje bebe koji je nazalost tragicno zavrsen

marinko

03.04.2015. 19:22

Samo tuzilastvo je kompetentno da donese konacnu odluku o uzrocima nesrece i odgovornostima. Nasa subjektivna nagadjanja nemaju nikakav znacaj. Kako je Gasic istako javnost ce moci krajem dana da se infromise o uzrocim nesrece na sajtu ministarstva odbrane.

Mališa

03.04.2015. 19:45

Po objavljivanju izveštaja sve će biti mnogo jasnije. Treba vetovati oficirima koji su na aktivnoj službi i koji su učestvovali u sastavljanju ovog izveštaja.

kolos

03.04.2015. 19:48

Slučaj je jako ispolitizovan od početka , sada i ako je sve ovo tačno svi će govoriti o nameštanju rezultata istrage.

Lendl

03.04.2015. 19:49

Nedopustivo je da se ima alkohol u krvi kada se upravlja bilo kojim vozilom a kamo li helikopterom...

Istina Beograd

03.04.2015. 20:03

Ne mogu da verujem šta se u ovoj zemlji dešava? Koliko hvale, hvalospeva o pilotima te oni su najbolji, najhrabriji, najobuceniji, sve naj, naj , naj da bi ih neko ovako prosto optuzio za pijance i alkoholicare. Gospodo, nazdravlje vam istina!

Mariana

03.04.2015. 20:11

Nije lako prihvatiti cinjenicu da je ljudski faktor bio uzrok nesrece, ali Tuzilastvo je donelo zakljucak na osnovu utvrdjenih cinjenica.

karakorum

03.04.2015. 21:07

@Princip - Ako sledeći put, ne dao bog, bude neka ovakava ili slična nesreća budimo spremni na to da će piloti biti unapred proglašeni krivima. E, moj Domanoviću, Sterijo i Nušiću, živi ste i dalje, življi nego ikada pre!

bikica

03.04.2015. 20:21

Sve sto je zelela posada ovog helihoptera je da spasu jedan ugrozeni deciji zivot. Medjutim, nesto je poslo po zlu i dovelo do tragedije.

kikac

03.04.2015. 20:23

Ovi trenutci su posebno teski za clanove porodica nastradalih.Ne treba im jos dolivanja ulja na vatru.Ostavimo mrtve da na miru pocivaju.

vidan

03.04.2015. 20:39

Nadam se da će se nakon obelodanjivanja izveštaja Komisije za ispitivanje uzroka nesreće konačno staviti tačka na ovu veliku tragediju, i izbeći bilo kakva dalja politizacija događaja

jana

03.04.2015. 21:14

@vidan - naravno,dosta je bilo politilizacije,negativnih komentara i raznih teorija zavera...ispostujumo tudju tragediju i jer niko od nas nije bezgresan da bi imao pravo da osudjuje i kinji drugoga

branka

03.04.2015. 20:47

istina je uvek bolna, koliko spekulacije o ovoj nesreći i nagađanja a ono prosto problem je sigurno najveći bio u posadi.

vlada

03.04.2015. 20:54

Uz sav pijetet porodicama ali ovo ima neku "drugu" svrhu! Nesreća je bilo i biće i istražni organi će kao u uvek, odraditi svoj deo posla! I najbolji ljudi "pogreše"! Koliko su samo imali uspešnih intervencija, i desilo se! Ova "znatiželja" prevazilazi informativne okvire! Čak zadire i u zlonamerne! Da nije u pitanj "vojska", da nije u pitanju "vlada"? E pa zbog toga NEĆE pasti "dušebrižnici"!

Axl

03.04.2015. 20:59

Kako li će sad naša opozicija da podnese ovo... A toliko su se nadali da će neko iz vlade biti odgovoran...

salis

03.04.2015. 21:12

@Axl - "Javnog tužioca, na predlog Vlade, bira Narodna skupština na period od šest godina i može biti ponovo biran. O predloženim kandidatima za Republičkog javnog tužioca pribavlja se mišljenje nadležnog odbora Narodne skupštine"

Besposlen

03.04.2015. 22:23

@Vatromet - Ni ljuski životi vam nisu sveti, nego i tu pišete naručene komentare!

Nena

03.04.2015. 21:27

Zalosno je sto su izgubljeni zivoti. Ni jedan izvestaj ne moze da povrati porodicama, njihove najmilije.

milos

03.04.2015. 22:06

@Nena - Svih njih cemo se uvek secati iskljucivo kao heroja koji su poginuli na plemenitom zadatku , to treba da je jasno svima onima koji su tragediju pokusali da iskoriste u bilo kakve privatne svrhe

НОМАД

03.04.2015. 21:58

У овој нашој измученој држави где живи наш слуђени народ,одавно влада страх и мрак,ко изађе последњи нека угаси светло.

Kosta

03.04.2015. 21:59

Oni na zalost vise nisu sa nama tu,tako da moze biti raznih prica.Pravu istinu samo oni znaju.

ERIC

03.04.2015. 22:25

@Kosta - Nije naredba njih srušila nego njihov nemar i njihovi lični problemi u letelici, nije Omeru bilo prvi put da pada, ovo je bio treći, a najbolji je bio, znači,greške i nezgode se dešavaju,nije onaj što je hteo humanitarno pomoći bio i pilot pa je kriv za pad.

saki

03.04.2015. 22:18

U vecini slucajeva nesrece se desavaju zbog gresaka, ali veoma je ruzno da se ovaj slucaj koristi da bi se trazila ostavka vlade. Kad je pilot Rade Randjelovic poginuo, ministar Sutanovac nije dao ostavku.

Goran Colovic

03.04.2015. 22:26

Pitanje sta je trazio vojni helikopter u Raskoj i ko je naredio da ide tamo, dali je to onaj isti helikopter sa kojim je premijer skakao po smetovima, iislikao sa pilotom kako spasavaju zavejane! Znamo zasto se to desilo! A ko je ovo narucio, voleo bih da znam! I jedan savet za sve nas, ako nam neko nesto naredi, proverimo prvo dali smo trezni i normalni, pa onda da razmislimo dali da izvrsimo naredjenje. Da ne budemo posle krivi.

nemanja

03.04.2015. 22:29

Kako je moguce da neko ko je toliko vremena u vazduhoplovstvu i leteo toliko casova i spasao veliko broj ljudi imao alkohola i kako je moguce da jednom doktoru promaken da pregleda ljude koji krecu u spasavanje ako je to njegova specijalnost i zaposlen zbog toga da pregleda ljude koji krecu u avion,helikoptere to je strasno.

VAJSKA

03.04.2015. 22:32

Nijedna valda nije davala ostavke zbog nesreca koje su se desavale pa zasto se danas to trazi od ove?

sedmica

03.04.2015. 22:33

Nadamo se da ce ljudi za takve propuste odgovarati i da ce biti kaznjeni.Kako je moguce da da doktor pogresi i da ne uradi pregled taj koji svakom treba da uradi ? A sta vredi sad dal je pilot imao ili nije imao alkhola u sebi kad je on u zelji i nema mu spasa nazalost a tok doktora treba osuditi i sve one koji su krivi.

MOSKVA

03.04.2015. 22:33

Rec nesreca ne bi postojala da se to ne desava i nazalost ni srbija nije postedjena. nemojmo to sad koristiti za jeftine politicke poene.

nikola

03.04.2015. 22:35

Ove ljude treba da postujemo i svake godine na dan kada su izgubili zivote zbog spasavanja male bebe da se setimo njih i da im odamo pocast a svi se nadamo da ce ljudi koji su krivi za sletanje helikoptera biti osudjeni i nadamo se da ce neko od Generala izaci i reci pred ljude sta je i kako je i da ce porodicama da kaze.

Markec

03.04.2015. 22:35

A ko je dao naredbu da se sleti u surcin? Gde su novinari sto su cekali tamo? Gde su oni sto su napisali da je uspesno sleteo pa povukli novine?

goran

04.04.2015. 00:29

@Markec - kolicina besmisla koje se moze procitati na ovu temu je neverovatna. vazduhoplovi padaju skoro svakog dana. nisu novinari srusili helikopter.

Луди Милојко

03.04.2015. 22:38

Ако је постојао алкохол у крви, правила су иста као и у друмском саобраћају!

Sale

03.04.2015. 23:03

@Луди Милојко - Zar stvarno misliš da su vrhunski profesionalci bili pod dejstvom alkohola? Kako je onda uspeo da sleti u Novom Pazaru da bi uzeo bebu, lekara i tehničara? Zašto je morao da leti za Beograd ako je beba prvobitno trebala da bude prebačena za Kragujevac? Zašto mu nisu dozvolili da sleti na heliodrom VMA već je morao da leti za Surčin da bi se tamo slikali keramičar i doktor smrt? Da keramičar ima i malo savesti on bi podneo ostavku umesto što gradi crkvu pokajnicu.

CitalacNovostiOnline

03.04.2015. 23:09

@Луди Милојко - Ako hipoteticki posmatramo, pa poverujemo da su piloti krivi, kako su nas onda lagali da se radilo o najboljim pilotima koje Vojska Srbije ima. Kakvi su ostali piloti kada su najbolji toliko losi da zbog neznanje obaraju letilice i ginu sedmoro ljudi? Gde je tu krivica vojnog vrha i ministra?Sa kakvim to pilotima Vojska Srbije raspolaze i kakav im je to nivo sposobnosti da brane srpsko nebo?!

ivana nikolic

03.04.2015. 23:08

admini, pa kako nemate obzira da bar kod ovoga ne pustate komentare usljivih botova?

ivana nikolic

03.04.2015. 23:10

botovi sram vas bilo, kako duse nemate, kako se boga ne plasite? ali sve se vrati, karma je surova, stici ce vas kad - tad...

Zoran

03.04.2015. 23:12

Ne pljujte po mrtvima, mogli su i u Kraljevu da slete ali nekome trecem to nije odgovaralo i sta sad taj ne snosi odgovornost nego oplevi po poginulima oni ne mogu da se brane,govore...hteli su najbolje ali previse losih stvari se poklopilo, ti ljudi su u mojim ocima heroji i uvek ce biti i ovakav sramotni za VS i Vladu izvestaj to sigurno nece promeniti, neka im je vecna slava!!!

Молитва Богу

03.04.2015. 23:39

Господе Боже, чујеш ли ме, молим Ти се, дај ми снаге да заблистам на следећем интервју, учини да мој Швајцарски послодавац позитивно оцени моје способности, учини ми, вади ме из ове земље!

Gorivo

03.04.2015. 23:40

Bila je prebrza ograda da nije nestalo goriva. Ako je onako udario sa gorivom, isto se moralo raspršiti i izmešati sa vazduhom kao efekat aerosola. Bilo je mnogo kidanja instalacija i uređaju pod naponom i vreli motori, kao inicijalne varnice za palenje aerosola. Čist efekat aerosolne bombe. Nije bilo eksplozije niti požara, barem nigde nije rečeno niti se to vidi na datoj fotografiji. Kako to da medicinsko osoblje nije primetilo da ih prevoze alkoholisani piloti?

Jovica Jasic

03.04.2015. 23:45

armija je nesto najbolje sto imamo. slava palim junacima. odgovorni su ministri a ne generali.

Miloš Kosorić

04.04.2015. 08:35

@BeliOrao - BeliOrao: A da li bi bilo sramno da se okrive ljudi koji nisu krivi.

jova

03.04.2015. 23:53

Ovo je istina,ali neupadljivo prikazana,napisali ste:"Prema nezvaničnim informacijama, komisija je našla i elemente koji ukazuju i na odgovornost komandanta 204. vazduhoplovne brigade generala Predrag Bandića zbog navodnih propusta u organizaciji i rukovođenju letom. " Naredjenje je izdato iz humanih razloga,organizator je trebao izvrsiti naredbu ili prepustiti sposobnijem! Nesreca je uzrokovana ociglednom nesposobnoscu pojedinaca...

Anika

03.04.2015. 23:55

Kako je on tako pijan uspeo da poleti, sleti po bebu, opet poleti, stigne do bg i onda se srusi pri sletanju?? Dva sata je proslo, da je pio rastreznio bi se skroz, osim ako jos ne zele da kazu da su usput pili!? Uzas, najlakse je okriviti one koji ne mogu da se brane. Mrtva usta ne govore. Ovi ljudi su heroji i ljudine i tacka!

Srbistanac

04.04.2015. 00:13

Ако су пилоти имали онолике "промиле", занима ме како су потрефили хеликоптер, полетели, потрефили локацију на којој је био одрон и блокиран санитет, слетели, полетели, нашли у ком правцу је Београд и пришли Сурчину. Па нису ваљда пили у хеликоптеру 10 минута пред слетање? Баш нас сматрају за тешке идиоте.

Pedja

04.04.2015. 01:04

U izvetaju pise da se insistira na sletanju na aerodrom Nikola Tesla, uprkos zelji pilota da slete na Banjicu VMA ili Batajncu. Ko je tu pijan ?

olala

04.04.2015. 22:11

@Pedja - Upravo tako. Zašto se insiistiralo na sletanju na aerodrom, a ne VMA - bolnicu gde je trebalo dete da se preveze i zbog čega su te večeri i leteli.

Nebojša SRBIN

04.04.2015. 03:26

Sramota, nabacivati sad "pijan" nekome ko ne može da se brani, nije živ. To ako su hteli trebali da testiraju pre poletanja.Sad posle svega nije merodavno da se kaže. Dobro čuli smo, a šta je sa drugom linijom odgovornosti, komandovanjem.

Branko

04.04.2015. 04:01

Meni je jos cudnije kako to da helikopter na mestu ravnom kao tepcija ne moze da sleti???pa mora traziti pistu ne bare je avion a ovo o promilima je jos cudnije

obrenija

04.04.2015. 08:56

Setih se pripovetke Laze Lazarevića ,,Sve će to narod pozlatiti".Verovatno su i moji preci bili pijani jer su Albaniju peške prošli,a i bilo je nelegalno nisu imali pasoš.Tako se nažalost naša država uvek odnosila prema onima koji su za nju život dali.Slava i pokoj duši mrtvim herojima,a dokazi komisije pa možda deca u zabavištu u ovo poveruju.

Sydneysider

04.04.2015. 09:27

Pilotu pronadjeno 0.68 promila alkohola u krvi, naravno posle udesa. To znaci da je 3 sata ranije prilikom poletanja iz Batajnice bio mortus pijan.Da li je to moguce? Dalje, pitanje je da li je alkohol doprineo gresci pilota ako je te greske uopste bilo. Dakle, i dalje treba da se vidi gde je greska i cija je.

luna

04.04.2015. 23:30

@Sydneysider - Ne samo da je on bio mortus pijan , nego i svi ostali i tako pijani su bez problma sleteli po bebu, a lekar i tehnicar koji su usli sa bebom u helihopter nisu primetili da su u helihopteru svi pijani. Pa ovo je stvarno dno dna od izvestaja.