Specijalni sud u Beogradu odredio je večeras, na zahtev Tužilaštva, pritvor do 30 dana za troje francuskih državljana, osumnjičenih da su u petak, 13. marta, oteli dvogodišnju Mašu P. u naselju Braća Jerković.

Sudija za prethodni postupak doneo je rešenje kojim im je odredio pritvor zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bekstva, kao i osobitih okolnosti koje ukazuju da bi mogli ometati postupak uticanjem na svedoke, rekla je večeras Tanjugu portparol suda Tanja Koljenšić.

Pritvor im je određen i zbog krivičnog dela koje im se stavlja na teret i zaprećene kazne za to delo, a način izvrsenja krivičnog dela doveo je do uznemirenja javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka, navela je Koljenšić.

Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu u nedelju su privedeni francuski državljani Sebastijan Mišel Branša (46), njegova supruga Sandrin Aleksija Gorin Branša (49) i pastorka Kristel Emelin Ulijet (26), koji se sumnjiče za otmicu dvogodišnje Maše Prenković 13. marta u beogradskom naselju Braće Jerković.

- Ova trojka je osumnjičena da su uz upotrebu sile oteli devojčicu, a potom svojim vozilom BMV pokušali da napuste zemlju - kažu u Tužilaštvu. - U tom ih je sprečila pravovremena intervencija policije.

Uhapšeni su dva sata posle otimanja devojčice iz ruku majke Mirjane, na auto-putu Beograd - Zagreb, kod izlaza za Sremsku Mitrovicu. Tokom vožnje Maša je potpuno presvučena, a kosa joj je bila vezana u repiće, kako ne bi odgovarala opisu koji je majka dala.

Delovali su kao organizovana kriminalna grupa, svako sa svojim zadatkom. Branša je otrgao devojčicu i gurnuo majku, njegova supruga je bila za volanom automobila, dok je njena ćerka Kristel glumila majku devojčice.

Tokom neformalnog ispitivanja u policiji na videlo je izašao nesvakidašnji motiv otmice, ukoliko je uopšte reč o istinitoj priči, a ne verziji koja bi sakrila prave razloge kidnapovanja. Navodno, Kristel ima porodične probleme i u toku je sudska borba sa ocem njene devojčice oko starateljstva nad detetom.

- Oni su koristili originalne pasoše, a četvrta putna isprava je pripadala Kristelinoj ćerki, čiji uzrast odgovara Maši - navodi izvor "Novosti". - Devojčice liče. Kristel, njena majka i očuh su ispričali da bi Mašu vratili čim se završi sudski postupak. Navodno, Kristelin bivši muž je svoje dete samo jednom video, pa ne bi ni primetio "razliku". Planirali su da mu kažu kako to nije njegovo dete i on bi se onda odrekao starateljstva. Ispričali su i da su devojčicu koja liči na njihovu ćerku i unuku videli na internetu.

Da li će i koliko u ovu priču poverovati tužilac, a potom eventualno i sud, ostaje da se vidi. Oni su u našu zemlju ušli 12. marta na graničnom prelazu Vatin, kod Vršca. Prespavali su u kolima u Pančevu, a sutradan oteli Mašu.

- U Srbiju su ušli sa francuskim tablicama, a onda su ih u Pančevu promenili i stavili rumunske, koje su tamo ukrali - navodi naš sagovornik. - Posle otmice ponovo su stavili francuske. Njihovi dokumenti su "čisti" i originalni, kako lični tako i za vozila. I automobil je njihov, nije ukraden. Iz svega, međutim, proizlazi da Maša nije slučajno kidnapovana. Ona je "tipovana". Ostaje da se vidi samo pravi razlog.

DETE SVE VESELIJE

DAMIR Prenković, otac kidnapovane devojčice, kaže da je ona sve veselija i nije svesna kroz kakav su pakao prošli njeni roditelji.

- Nikada supruga Mirjana, niti ja nismo bili u Francuskoj - kaže Damir.

- Mirjana ima tamo neku rodbinu,ali ih nikad nije posetila. Ne znam ni gde tačno žive. Ne znamo ko su ovo troje Francuza i zašto su se okomili baš na našu devojčicu. Policija je od Mirjane tražila samo da im pomogne kako se na francuskom kaže vozačka dozvola. Tražili su taj dokument od kidnapera.

U ponedeljak će biti gotovi i rezultati analize krvi i mokraće. Tek tada će se sa sigurnošću znati da li su otmičari dali sedativ ili druge lekove Maši.