KOLIKO je filmska bila otmica i hapšenje troje otmičara, toliko je gotovo holivudski motiv za kidnapovanje dvogodišnje Maše Prenković. Ukoliko se pokažu tačna prva saznanja, devojčica je oteta isključivo zbog neverovatne sličnosti sa ćerkicom jedne od otmičara - Kristel Emeline Keje (26).

Reč je o pravoj porodičnoj drami. Drugo dvoje otmičara Mišel Sebastijan (46) i Sandrin Goren (50) su, navodno, Kristelini roditelji i baba i deda devojčice koja je ostala u Francuskoj. Policija u Francuskoj je upala u stan ove porodice kidnapera i pronašla devojčicu koja je vrlo slična otetoj Maši.

Oni su, prema ovim saznanjima, koja su nastala posle njihove neformalne priče u policiji, preko interneta i specijalnog pretraživača ljudskih lica, pronašli devojčicu koja neverovatno liči na njihovu ćerku i unuku, a odgovaralo je i godište. Razlog je bio taj što se Kristel sudila oko starateljstva sa ćerkinim ocem. Htela je da podmetne Mašu, čiji se DNK ne bi poklopio sa pomenutim Francuzom, pa bi Kristel dobila starateljstvo.

Koliko je istinita ova gotovo neverovatna priča, pokazaće istraga. Nije jasno ni šta su nameravali sa dvogodišnjom Mašom posle toga. Ipak, činjenica je da su sve podatke mogli da dobiju preko "Fejsbuka" bliskog člana porodice, čiji je profil imao slobodan pristup.

- Mašu su pokušali da izvedu iz zemlje na pasoš te male Francuskinje - navodi naš izvor. - Tokom hapšenja dve otmičarke su neprestano plakale. U automobilu smo pronašli odeću koja je odgovrala Maši, flašice, pelene, dečje sedište...

Nekoliko sati pre ovih saznanja, ministar policije Nebojša Stefanović je izjavio da se motiv otmice još ispituje, kao i to da li je dvogodišnja devojčica iz Braće Jerkovića unapred "tipovana".

- Otmičari su imali francuski pasoš deteta iste dobi, koje postoji i živi na adresi iz putne isprave - precizirao je Stefanović. - Policije Srbije i Francuske rade na daljim proverama kako bi se otkrili detalji i povezanost svih učesnika. Muškarac i starija žena, koje smo uhapsili, u Francuskoj su počinili više krvičnih dela poput krađe, krađe iz automobila, nasilništvo, paljevine...

Policija je utvrdila da su troje kidnapera u Srbiju ušli 12. marta iz Rumunije, preko graničnog prelaza Vatin. Navodno, i u ovoj zemlji su pokušali da kidnapuju dete. Automobil "BMW 5" prilikom ulaska u zemlju je imao francuske tablice. U Pančevu su, prema ovim informacijama, prespavali u kolima na parkingu "Mekdonaldsa".

Sledećeg dana, kako se sumnja, na vozilo su stavljene ukradene rumunske registarske oznake. Uputili su se za Beograd.

- U trenutku otmice devojčice na vozilu su bile te rumunske tablice - rekao je Stefanović. - Kasnije, tokom pokušaja da pobegnu iz Srbije, ponovo su vratili francuske table.

Posle dvočasovne jurnjave po auto-putu Beograd - Zagreb, pripadnici MUP Srbije, saobraćajni presretači, sustigli su sumnjivi automobil nedaleko od izlaza za Sremsku Mitrovicu. Tada je, kako se sumnja, jedan od osumnjičenih Mišel Sebastijan (46) pokušao da malu Mašu ostavi preko ograde pored puta.

Troje Francuza u nedelju će biti privedeni u Više javno tužilaštvo u Beogradu.

NEVERICA

"Novosti" su u subotu uveče, posle najnovijih saznanja o motivima otmice, pričale sa Damirom Prenkovićem. On je bio u šoku i neverici.

- Bože da li je moguće... Bože da li je moguće... - kroz suze je ponavljao.


U FRANCUSKOJ MUK

FRANCUSKE vlasti do sada se nisu zvanično oglašavale povodom otmice deteta. Zbog vikenda, eventualne reakcije mogu da se očekuju tek u ponedeljak. I francuski mediji veoma šturo javljaju o ovom događaju, tek u nekoliko redova, preko internet-izdanja. Uglavnom se prenose informacije iz Beograda, među kojima su i reči ministra policije Nebojše Stefanovića da su otimičari već poznati francuskim vlastima zbog ranije počinjenih delikata.

Iz francuskih medija se, tako, saznaje i da su otmičari sa sobom imali pasoš za dete, zbog čega se opravdano sumnja da je sve dobro organizovano. Ovde, zasada, ne navode motiv otmice. Ističe se i da otmičari, prema srpskim zakonima, rizikuju petnaest godina zatvora. (G. Č.)