ZA samo dva i po sata policija je u petak kao u filmskoj poteri iz ruku otmičara uspela da spase dvogodišnju Mašu Prenković i vrati je roditeljima!

Prava drama, koja je brzo dobila srećan kraj, odvijala se u petak na teritoriji Beograda i Vojvodine. Troje francuskih državljana otrgli su i oteli dvogodišnju Mašu iz ruku majke Mirjane oko 12 sati u naselju Braće Jerković. Posle holivudske jurnjave auto-putem ka Zagrebu, policijski presretači sustigli su kidnapere i blokirali im put na izlazu kod Sremske Mitrovice. Devojčica je nepovređena predata ocu Damiru, dva i po sata kasnije.

Dvogodišnja Maša se sa majkom Mirjanom vraćala iz obližnjeg "Maksi" diskonta nešto pre 12 sati. Nije ni slutila šta joj se dešava iza leđa. Muškarac ju je pratio u stopu, a pored njega je, kolovozom, išao "BMW 5", francuskih tablica, za čijim je volanom bila punija smeđa žena.

- Krenuo sam prema svom autu sa suprugom, kada me je prošao BMW i tako vešto zaokrenuo u toj uskoj uličici da mi je privukao pažnju, jer je žena vozila - priča za "Novosti" očevidac otmice Dobrica Kuzmanović. - Auto je krenuo u susret ženi koja je za ruku držala malu devojčicu, a u drugoj ruci kesu sa namirnicama. Kada je žena iz BMW stigla do njih dve, video sam da daje rukom znak muškarcu iza majke i deteta. On je tada zgrabio devojčicu i majku gurnuo. Ona je pala, ustala i krenula ka otmičaru.

UHAPŠENI FRANCUZI POLICIJA je uhapsila troje francuskih državljana zbog sumnje da su oteli devojčicu. Reč je o M. S. (46), S. A. G. (50) i Š. E. K. (26), a na teret im se stavlja krivično delo trgovina ljudima. Devojčica je pronađena bez povreda i vraćena roditeljima, a osumnjičeni će biti privedeni, uz krivičnu prijavu.

Kuzmanović navodi da ju je kidnaper ponovo udario i bacio na asfalt. Sledećeg momenta je ugurao dete na zadnje sedište BMW-a.

- U sekundi sam video i da je još jedna osoba, pre deteta, uletela pozadi u automobil - nastavlja da nam prepričava dramu Kuzmanović. - Majka je vrištala, pokušala da zgrabi vrata automobila ne bi li izvukla devojčicu. Oni su zalupili vrata i dali gas. Bio sam dvadesetak metara udaljen, ali sve se odvijalo munjevito, čini mi se samo pet sekundi. Potrčao sam ka autu, ali je već bilo kasno. Seo sam u svoje vozilo i pojurio za njima. Umakli su mi kod "Maksija" u Zaplanjskoj. Nisam video gde su skrenuli, pa sam se vratio.

Očevici navode da je majka plakala i vikala "Uzeli su mi dete, uzeli su mi dete...", a onda je pozvala muža Damira i rekla mu: "Ukrali su nam Mašu!" Onda je pozvala i policiju.

- Bilo je kao u filmu - nastavlja Kuzmanović. - Usred bela dana, pored nas dvadeset... Trčali smo prema njima, ali nismo stigli... Majka se borila kao lavica... Svi su počeli da vrište i zapomažu. Potpuni haos.

Policija se ubrzo pojavila ispred zgrade broj 227 gde je dvogodišnja Maša kidnapovana. Vrlo brzo stigao je i otac Damir.

- Čovek se uhvatio za glavu i počeo da plače sa suprugom - priča nam još jedan od očevidaca, Marija Jovanović. - Da mi je neko pričao da ću usred bela dana, u Beogradu, da gledam otmicu deteta, ne bih verovala. Majci je u pokušaju da zaštiti devojčicu slomljen prst i povređena ruka, pa je kolima Hitne pomoći prebačena u Urgentni centar.

Automobil sa otmičarima sjurio se na auto-put Beograd-Zagreb. Kamere na benzinskoj pumpi "Avia" u 12.06 snimile su prolazak BMW koji se velikom brzinom udaljavao ka Šidu. U tom trenutku policija je angažovala saobraćajce, koji su odmah startovali presretače. Dat je nalog da se angažuje i helikopterska jedinica, kako bi se iz vazduha pratio automobil.

BMW je, međutim, nastavio da grabi ka granici. Policija im je bila za petama. Kidnaperi se nisu zaustavljali ni na naplatnoj rampi kod Šimanovaca. Samo su projurili i pritom slomili rampu. Policijski presretač nije im dao ni metar prednosti. Kada su videli da neće moći da pobegnu, u blizini izlaza za Sremsku Mitrovicu, odlučili su da se otarase devojčice.

- Hteli su da bace dete preko ograde - navodi izvor "Novosti" iz istrage. - Srećom, u tome nisu uspeli. Policija ih je sustigla i blokirala.

Foto Z.Jovanović

Na mestu gde su mu kidnapovali dete Damir Prenković je i dalje stajao. Oko 14 sati iznenada mu je zazvonio telefon. Nemo i kroz suze slušao je glas sa druge strane žice. Pojavila se nada da je Maša pronađena.

Ubrzo mu je stigla fotografija devojčice. Sav srećan uzviknuo je da je to njegova ćerka. Istog trenutka seo je u svoj automobil i zaputio se ka Sremskoj Mitrovici po svoje dete.

- Gde si, srećo tatina - obratio se Damir Maši dok ju je uzimao u zagrljaj iz auta otmičara.

MOTIV TAJNA

MIRJANA Paunović Prenković, majka male Maše, profesor je francuskog jezika. Otac Damir je direktor u jednoj privatnoj firmi. Bavi se, pored ostalog, i procenom nepokretnosti. Motiv kidnapovanja male Maše još se nagađa. Otmičari su odbili da razgovaraju sa policijom, koja je saopštila da je reč o trgovini ljudima. Pretpostavlja se da je dvogodišnja devojčica tipovana, odnosno da su kidnaperi pratili nju i roditelje i čekali najpogodniji momenat za otmicu.

Tokom popodneva roditelji devojčice dali su izjavu u policiji.

LAŽNA DOKUMENTA

TOKOM pretresa automobila, policija je pronašla više putnih isprava. U toku je provera da li je reč o falsifikatima. Navodno, postojao je i lažni pasoš pripremljen za devojčicu.


POHVALE PREMIJERA

PREDSEDNIK Vlade Srbije Aleksandar Vučić pohvalio je hitru i uspešnu akciju policije. Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović se slučajno zadesio kod Sremske Mitrovice u trenutku kada je stigla vest da je devojčica oteta. Priključio se poteri i prisustvovao spasavanju male Maše.