Trojicu sumnjiče za likvidaciju novinara Milana Pantića

E. V. N.

21. 01. 2015. u 00:16

U likvidaciju umešani D. T., sada državljanin Nemačke, kao i Z. O. i S. K. iz BiH

Тројицу сумњиче за ликвидацију новинара Милана Пантића

Pantić je nasmrt prebijen u ulazu zgrade u kojoj je živeo

KOMISIJA koja istražuje ubistvo novinara "Večernjih novosti" Milana Pantića došla je do informacija koje bi mogle da rasvetle zločin počinjen 2001. godine u Jagodini! Kako "Novosti" saznaju, postoje jake indicije da su D. T., sada državljanin Nemačke, Z. O. i S. K. iz Bosne i Hercegovine umešani u Pantićevo ubistvo, odnosno imaju direktna saznanja o njegovom premlaćivanju nasmrt.

Kakva je njihova tačna uloga u zločinu 11. juna 2001, i dalje se istražuje. Istovremeno, članovi komisije su tokom rada izolovali i nekoliko brojeva mobilnih telefona, koji se povezuju sa napadačima na jagodinskog dopisnika našeg lista. Jedan od tih brojeva telefona koristio je D. T. u vreme ubistva.

- Foto-robot, koji je napravljen na osnovu iskaza nekoliko svedoka, a objavljen je i u javnosti, neverovatno liči na D. T., koji je rodom iz Bosne i Hercegovine - navodi izvor "Novosti" upoznat sa istragom. - On je sada nemački državljanin, promenio je čak i prezime. Jedno vreme je dolazio u BiH, ali u poslednje vreme ne, jer se za njega zainteresovano i Tužilaštvo za ratne zločine BiH.

Da su D. T. i S. K. i ranije dovođeni u vezu sa Pantićevim ubistvom, svedoči i iskaz bivšeg pripadnika Državne bezbednosti - Z. M., koji je ispričao da su ova dvojica u vreme zločina iznajmili stan u Jagodini, kao i da su u ovaj grad stigli "golfom".

TUŽILAC KAKO nezvanično saznajemo, Komisija je razgovarala i sa jednim tužiocem, koji je radio u Jagodini u vreme ubistva Milana Pantića. Interesovala su ih njegova saznanja iz tog perioda, kao i šta je učinjeno da se ispitaju privrednici koje je novinar "Novosti" pominjao u tekstovima pišući o korupciji i kriminalu.

- Prema mojim obaveštajnim podacima, D. T. i S. K. je angažovao privrednik iz Jagodine da pretuku Pantića - ispričao je Z. M. - Nije mu se sviđalo kako novinar piše o njemu, jer je iznosio njegove kriminalne radnje. Jednom prilikom sam čuo telefonski razgovor jednog od ove dvojice i tada je nekome rekao da je prebio nekog "dole" motkom, te sam zaključio da se radilo o novinaru.

Prema rečima ovog "debeovca" postoje informacije da je bejzbol palica, kojom je nasmrt pretučen Pantić, završila kod jednog momka sa druge strane Drine. Ona do danas nije pronađena i veruje se da je uništena.

Pre nekoliko meseci Veran Matić, predsednik Komisije za istinu o ubijenim novinarima, izjavio je da sedam radnih grupa iz policije radi na rasvetljavanju smrti Milana Pantića, kao i da su se u toj istrazi izdvojila dva pravca. Reč je, kako je pojasnio, o poslovanju "Jagodinske pivare", dok se drugi pravac odnosi na cementaru "Novi Popovac" kod Paraćina.

Milan Pantić je u "Novostima" objavio seriju tekstova o kriminalnim radnjama, posebno tokom privatizacije, u ova dva preduzeća.

- Moguće je da se ova dva pravca istrage ukrste u jednom međupravcu - saopštio je tada Matić.

"Jagodinska pivara"

U međuvremenu, Komisija je angažovala i veštake koji su veštačili pozive mobilnih telefona u vreme ubistva Pantića. Kompletirana je analiza poziva iz 063 i 064 mreže i izdvojeno je nekoliko, koji su napravili pomak u istrazi i usmerili je dodatno ka D. T. i S. K.

Motiv Pantićevog mučkog premlaćivanja, kako ukazuje naš sagovornik, gotovo da nije tajna. To je, ukazuje on, urađeno po nalogu nekog od lokalnih jagodinskih moćnika, isključivo zbog njegovih tekstova. Ranije se nagađalo da ubice nisu htele da ga ubiju, već samo upozore i zaplaše, ali su rezulatati policijskih saznanja drugačiji.

- U svim istražnim radnjama imali smo puno problema u međunarodnoj komunikaciji - požalio se avgusta prošle godine predsednik Komisije za istinu o ubijenim novinarima. - Reč je o zahtevima za saslušanje određenih osoba van Srbije, jedne u BiH, a druge u Nemačkoj. Očekujemo odgovor nemačkih vlasti na zamolnicu kako bismo mogli da saslušamo jednu osobu u toj zemlji. Bilo je odlaganja ovog saslušanja zbog određenog postupka koji se tamo vodi.

Cementara "Novi Popovac" kod Paraćina

VIDLJIV POMAK

PREDSEDNIK Komisije Veran Matić u izjavi za "Novosti" kaže da još nisu uspeli da saslušaju tu "jednu osobu iz Nemačke".

- Nemamo još odgovor nemačkih pravosudnih organa - rekao nam je Matić. - Nemci mogu sami da ga saslušaju ili da dozvole našim istražnim organima. Ipak, i pored toga, mogu da kažem da ima vidljivih pomaka u rešavanju ubistva Milana Pantića. To je sve što u ovom trenutku mogu da kažem.

OPTUŽUJU JEDAN DRUGOG

PREMA saznanjima "Novosti", juna 2012. u nemačkom gradu Nirnbergu jedan naš državljanin je prijavio D. T. kao jednog od učesnika u ubistvu Milana Pantića. Pored toga, kako saznajemo, Srbija je raspisala poternicu za D. T. i to zbog ubistva. Nemačka, međutim, ne izručuje svoje građane.

Interesantno je da trojica označenih D. T., S. K. i Z. O., prema nezvaničnim saznanjima, jedan na drugog prebacuju odgovornost za smrt Milana Pantića.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Glisa

21.01.2015. 08:51

Nadamo se da ce se ovo sto pre razsvetliti,a i nalogodavce treba odkriti i u zatvor isto kao i ove zlikovce,40 God.

radojko

21.01.2015. 19:11

Nadamo se da cete sto pre to rasvetliti,ja vas razumem da vam treba puno vremena ipak su to istrazne radnje.Koliko ce samo trebati vremena za slucaj Beko?A da li istrazujete sta je to otkrio ubijeni novinar u slucaju poslovanja Jagodinske pivare i cemenatre Novi Popovac.?Ili to i nije bitno jer je vec prodato ,pa da ne cackate mecku.

bu

22.01.2015. 23:20

Nema niko prava da nekom oduzme život! Ako nije slučajno, a nije, uzrok je postojao! Ostavite Pantića, istražne organe i pravosudje da odrade posao koji je davno trebalo biti završen! Ne popunjavajte "prostor" sa tapkanjem u mestu!