Tužba sudu zbog mrtvorođenčeta

Bračni par Stamenković

utorak, 30. 12. 2014. u 20:45

Тужба суду због мртворођенчета
Milica Stamenković (23), iz okoline Žitorađe, optužuje lekare za nemar i nebrigu

STANOVNICA sela Zlate kod Žitorađe Milica Stamenković (23), koja je pre desetak dana rodila mrtvorođenče, optužuje lekare za nemar i nebrigu. Tvrdi da joj ni posle četiri dana provedena u bolnici nije ustanovljeno da je beba mrtva, a posle gotovo 17 sati na operacionom stolu u porodilištu, prebačena je u nišku bolnicu.

- Termin za porođaj je bio 13. decembra, a ja sam se dan ranije javila u bolnicu s preporukom lekara Doma zdravlja da mi urade carski rez. Zadržali su me na odeljenju, odradili su sve preglede i rekli da smo i ja i beba u dobrom stanju - počinje tešku ispovest Milica. - Već dan kasnije dobila sam jake bolove. Rekli su mi da to nisu porođajni bolovi, već da sam prehlađena i da me boli bešika. Tada su mi dali injekciju u venu, ali u bolničkom izveštaju ne piše koju sam injekciju dobila. Zatim sam 15. decembra uveče ponovo dobila nepodnošljive bolove u stomaku i u predelu kičme. Dežurni lekar ništa nije posumnjao. Pošto su mi se ponovo oko pola dva noću javili jaki bolovi, ponovo sam se obratila dežurnom doktoru i on me je sa sestrom prebacio na porodiljsko odeljenje. Rekli su da još nisam spremna za porođaj. Uradili su i utrazvuk i kada se doktor vratio u salu za porođaj čula sam njegov razgovor sa babicom da ne mogu da čuju otkucaje srca bebe.

Dali su joj indukciju, ali porođaj nije počeo.

- Posle izvesnog vremena, sestra mi je saopštila da beba nije živa, tešeći me da moram da budem jaka i da će biti druge bebe. Na moje pitanje šta će biti dalje, rekli su mi da moramo da sačekamo dolazak doktora koji živi u Nišu i načelnika odeljenja. Onako izbezumljena i sa nesnosnim bolovima pozvala sam supruga, ali se babica izvikala na mene zbog toga - priča Milica.

U međuvremenu su, kaže, stigli i njeni roditelji i suprug Nenad.

- Zahtevao sam da je porode carskim rezom, ali sam posle njegovog odgovora da sačekamo do narednog jutra zahtevao da je prebace u nišku bolnicu - priča Miličin otac Milun Zlatković, koji najavljuje tužbu i kaže da su njegovu kćerku u niškom KBC porodili za oko pola sata. nD. ZEČEVIĆ

BOLNICA: PRATILI CTG

- TRUDNICA M. S. je primljena na odeljenje ginekologije Opšte bolnice u Prokuplju u terminu za porođaj, bez porođajnih bolova u petak 12. decembra 2014. Po prijemu je klinički, laboratorijski ispitana i CTG praćena. Dana 15. 12. tokom noći dobija porođajne bolove, te je prevedena u porodilište a posle ultrazvučnog pregleda i urađenog CTG pregleda nisu registrovani otkucaji srca ploda. Radi daljeg tretmana prebačena je u KC Niš - navodi se u odgovoru Marije Despotović, portparolke prokupačke Opšte bolnice “dr Aleksa Savić”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije