Prelić sada traži novo suđenje

N. B.

sreda, 03. 12. 2014. u 20:30

Прелић сада тражи ново суђење
Višem sudu u Beogradu podnet zahtev za ponavljanje krivičnog postupka iz 2009. godine

ĐORĐE Prelić, koji je pravosnažnom presudom osuđen na 15 godina zatvora zbog umešanosti u ubistvo francuskog navijača Brisa Tatona, zatražio je ponavljanje krivičnog postupka! Ovaj zahtev, kako „Novosti“ saznaju, njegov advokat podneo je Višem sudu u Beogradu, s obzirom na to da je protiv Prelića postupak vođen u odsustvu.

Po ovom zahtevu još nije odlučeno, jer se, kako saznajemo, spisi predmeta trenutno nalaze u Apelacionom sudu.

- Preliću bi trebalo da bude odobreno novo suđenje, ali samo u odnosu na ono što se njemu stavlja na teret. Odbrana će imati pravo da traži saslušanje svedoka i izvođenje dokaza - navodi se u Zakonskoj proceduri.

Prelić je prvostepenom presudom osuđen na 35 godina zatvora, ali je posle uloženih žalbi, Apelacioni sud smanjio kaznu na 15 godina. U bekstvu je bio od septembra 2009, kada je u centru Beograda brutalno pretučen Taton. Prelić je označen kao jedan od organizatora napada.

Uhapšen je krajem februara prošle godine u blizini Barselone, i to, kako je tada objavljeno, „zbog ugrožavanja javnog zdravlja, otuđenja vozila i korišćenja lažne putne isprave“. Prilikom hapšenja prvo je kazao da je državljanin Češke, da bi zatim priznao da u Srbiji ima problem zbog ubistva. Njegov identitet utvrđen je na osnovu otisaka prstiju.

Srbiji je izručen krajem juna ove godine, a naši pravosudni organi tražili su ekstradiciju zbog slučaja „Taton“, ali i zbog postupka koji je svojevremeno pokrenut zbog učestvovanja u tuči. Međutim, rešenjem španskog pravosuđa, on je izručen samo zbog izdržavanja kazne izrečene zbog ubistva francuskog navijača u septembru 2009. godine, pre utakmice Partizan - Tuluz.


SKRIVANjE

PREMA nezvaničnim navodima, Prelić se prvo krio u Crnoj Gori gde je viđen na jednoj plaži. Iako je policija pokušala da ga locira, on se nije pojavljivao na mestima na koja je ranije dolazio. Nadalje se, navodno, krio u Holandiji i Belgiji, kao i na teritoriji KiM.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije