Lopov se pokajao i vratio ikonu staru dva veka!

N. Janković

25. 09. 2014. u 07:30

„Sveta tri Arhijereja“ ponovo u crkvi u selu Sirogojno, za krađu osumnjičen Čačanin. Posle pisanja u medijima kradljivac doneo relikviju na mesto gde je donedavno bila

IKONA Sveta tri arhijereja, ukradena prošle subote iz Crkve Svetih apostola Petra i Pavla, ponovo je na severnom zidu hrama u zlatiborskom selu Sirogojno! Videvši u medijima vest o krađi relikvije i spoznavši njenu neprocenjivu duhovnu i materijalnu vrednost, kradljivac se, verovatno pokajao, a delo, nastalo pre dva veka u radionici čuvenog zografa Aleksija Lazovića, vratio je u hram na istočnoj padini Zlatibora.

- Čovek je došao u crkvu u utorak kasno popodne, u rukama je imao ukradenu ikonu umotanu u belo platno. Tražio je sveštenika, ali ga nije našao, jer je ovaj bio na nekoj sahrani.

Ikonu je ostavio u crkvi i otišao. Kasnije je telefonom pozvao sveštenika, njemu je sve ispričao - kaže istoričar umetnosti Zorica Zlatić Ivković, kustos muzeja Staro selo Sirogojno - Kada je video napise u novinama o vrednosti relikvije, kradljivac je, očigledno shvatio da nije reč o „običnoj“ ikoni.

Užička policija u sredu je potvrdila da je saslušala jednu osobu iz Čačka, pod sumnjom da je ikonu ukrala.

Print rezbaren i slikan na drvenoj podlozi predstavlja tri arhijereja - Svetog Nikolu, Svetog Spiridona Čudotvorca i Svetog Haralampija. Delo je Aleksija Lazovića, jednog od najvećih ikonopisaca Starog Vlaha sa kraja 18. i početka 19. veka, sina i nastavljača dela zografa Simeona Lazovića.

VREDNO

CRKVA u Sirogojnu uživa najviši stepen zaštite, upravo zbog celine koju čine ikone. Vraćena relikvija zato se i smatra neprocenjivo vrednom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

ranko75

25.09.2014. 08:31

Velika je stvar pokajati se,to ne moze svako, jer mnogima smeta gordost, zato treba dobrim odnosom prema onima sto se kaju stimulisati coveka ka pokajanju.

Beli Orao

25.09.2014. 09:15

opet mi,,,nebeski narod,Srbi,,,valjda nam to u krvi ,sta li,princ Pavle klepio ikonu vrijedi milione eura,,prodao je i zivio kao princ ponovo,na kraljevskoj nozi,,,ikona se nalazi u Vasingtonu u Americi,,iz Benkovca Nedzarica,,manastiri,,nasi" SLIKARI" borci su bili veliki problem da bi se sacuvale vrijedne ikone,,eh nebeski narode..

pravda

25.09.2014. 09:55

daj covjece, sta se tripujes, Srbi su narod kao i svaki drugi, sa svojim manama i vrlinama. koji je to narod nebeski narod na ovoj planeti ?! nijedan nije bezgresan.

bravo

25.09.2014. 20:32

jos ima dobroga u ljudima... svaka cast - uviditi i priznati gresku, to moze samo bozje bice