Pripadnik nekadašnjeg "zemunskog klana" Sretko Kalinić, koji je optužen za više ubistava, uračunljiv je i nije duševno bolesno, navodi se u nalazu komisije veštaka neuropsihijatara predstavljenom danas u sudnici beogradskog Okružnog zatvora.

Kalinić je u stanju da razlikuje dobro od zla i može da se kontroliše kada je to u njegovom interesu, rekao je sudski veštak Aleksandar Jovanović u nastavku suđenja Luki Bojovialiniću, Vladimiru Milosavljeviću i Milošu Simoviću.

Na brojna pitanja Bojovićevog pravnog zastupnika advokata Borivoja Borovića o nalazu i vremenu trajanja razgovora, Jovanović je rekao da je stručna komisija oko sat vremena razgovarala s optuženima.

"Razgovarali smo oko sat vremena, odnosno onoliko koliko nam je trebalo...", rekao je Jovanović dodavši da je razgovor mogao da traje i dva dana ali da ne bi dobili više od onoga što su tada dobili.

Veštačenje neuropsihijatara tražio je Borović, koji je ranije rekao Tanjugu da je stav odbrane da je Kaliniestan i da je njegov raniji iskaz zloupotrebljen.

Nastavak suđenja, na koji će, na ponovljeni zahtev pravnih zastupnika, a odlukom suda biti pozvana i psihijatar Nada Jovanović zakazan je za 6. oktobar ove godine.

Oni su optuzeni za ubistvo Branka Jeftovirge i za pokušaj ubistva Andrije DraškoviZorana Nedovida su poginuli njihovi telohranitelji Dejan Ivanceviilutin Jovici cija su ubistva takođe optuzeni.

Kaliniu ovom procesu, koji je počeo 2010. godine priznao krivicu za neka krivicna dela, ali je povezao Bojovi ubistvima za koja se tereti, kao i drugim ubistvima koja nisu opisana u optuznici.

Bojoviilosavljeviposle visegodisnjeg bekstva uhapseni 2012. godine u februaru u Valensiji i od tad su u ekstradicionom pritvoru u Spaniji gde cekaju izrucenje Srbiji.

Prema optuznici tuzilastva za organizovani kriminal, Luka Bojoviu martu 2003. godine nakon ubistva Dusana Spasojevieuzeo rukovodenje "zemunskim klanom".

Kako se navodi u optuznici, Bojoviodbeglim "zemuncima" pomagao pri skrivanju, obezbedivao im novac, lazna dokumenta i mesta stanovanja, a oni su zauzvrat izvrsavali njegove naloge, medu kojima je i niz ubistava.

Milisavljeviu odsustvu osuden na 35 godina zatvora zbog ucestvovanja u ubistvu premijera Zorana Dindik je za krivicna dela koja je izvrsio kao pripadnik "zemunskog klana" dobio 40 godina zatvora.

Osim ove optuznice, Bojovpravosnazno osuden na 15 meseci zatvora zbog nedozvoljenog nosenja oruzja i falsifikovanih isprava.