Odbijen zahtev za ponavljanje suđenja za ubistvo Tatona

Tanjug

utorak, 03. 06. 2014. u 15:50

Одбијен захтев за понављање суђења за убиство Татона
Krivično vanpretresno veće Višeg suda, ponovo je odbilo zahtev branilaca dvojice osuđenih za ponavljanje pravosnažno okončanog postupka za ubistvo francuskog navijača Brisa Tatona

BEOGRAD - Krivično vanpretresno veće Višeg suda u Beogradu, ponovo je odbilo zahtev branilaca dvojice osuđenih za ponavljanje pravosnažno okončanog postupka za ubistvo francuskog navijača Brisa Tatona 17. septembra 2009. u centru Beograda, neposredno pred utakmicu Partizan - Tuluz.

Odbijeni zahtev su podneli branioci osuđenih Ivana Grkovića, advokat Zora Dobričanin Nikodinović i branilac osuđenog Dejana Puzigaće advokat Svetozar Vujačić, precizira se u saopštenju suda.

Postupajući po primedbama Apelacionog suda u Beogradu, veće je u svojstvu svedoka ispitalo Dragana Crepulju i Svetlanu Bubanju koji i nisu saslušavani tokom suđenja.

U saopštenju se navodi da je pribavljen je i audio snimak telefonskog razgovora vođenog između ženske osobe (Bubanje) i Hitne pomoći, čija reprodukcija je izvršena i predočena Bubanji, nakon čega je veće našlo da treba odbiti zahtev za ponavljanje krivičnog postupka.

Na tu odluku može se povo izjaviti žalba Apelacionom sudu, dodaje se u saopštenju.

Zahtev za ponavljanje postupka je vanredni pravni lek i može se podneti samo ukoliko se nakon pravosnažno okončanog krivičnog postupka pojave nove činjenice i dokazi koji bi uticali na drugačiji ishod suđenja i kazni.

Prethodno je u dva navrata Viši sud odbacivao ovaj zahtev kao nedozvoljen, ali je po nalogu Apelacionog suda, ipak, sproveo određene izviđajne radnje.

Viši sud ukazao je da pribavljeni i izvedeni dokazi i saslušani svedoci iako novi, nisu dokazi koji su takvog kvaliteta i značaja da bi sami za sebe ili u vezi sa ranijim činjenicama ili dokazima, mogli dovesti do odbijanja optužbe ili oslobađanja od optužbe ili do osude po blažem krivičnom zakonu.

"Posebno imajući u vidu dokaze izvedene tokom pravnosnažno okončanog krivičnog postupka, pre svega nalaz i mišljenje komisije sudskih veštaka koja je obavila trasološko - medicinsko veštačenje i iskaze svedoka, koji su u međusobnoj povezanosti sa ostalim izvedenim dokazima i koji su detaljno analizirani kako od strane prvostepenog tako i od strane drugostepenog suda, i na osnovu kojih je činjenično stanje u potpunosti i nesumnjivo utvrđeno", navodi se u saopštenju.

Advokati osuđenih podneli su tom sudu 30. avgusta 2012. zahtev za ponavljanje postupka, uz iskaze tih svedoka koji do sada nisu bili korišćeni kao dokaz u slucaju Taton.

Takođe, kako se navodi u saopštenju, krivično vanpretresno veće juče je donelo i rešenje kojim je odbačen zahtev branioca osuđenog Stefana Veličkovića, advokata Dobrivoja Glavonića, za ponavljanje krivičnog postupka iz razloga, jer je veće našlo da navodi izneti u tom zahtevu ne predstavljaju nove činjenice i dokaze.

Navodi iz zahteva advokata Glavonjića prema stavu Višeg suda su već isticani u toku pravnosnažno okončanog krivičnog postupka, tako da ne predstavljaju nove činjenice i dokaze koji bi sami za sebe ili u vezi sa ranijim činjenicama ili dokazima, mogli dovesti do odbijanja optužbe ili oslobađanja od optužbe ili do osude po blažem krivičnom zakonu.

Apelacioni sud u Beogradu krajem januara 2012. prepolovio je kazne osuđenima, preinačivši presudu Višeg suda kojom su bili osudeni na ukupno 240 godina zatvora.

Pravosnažnom presudom Apelacionog suda 14 napadača na Tatona dobilo je ukupno 123 godine zatvora.

Optuženi su prema presudi tokom masovne tuče, opkolili Tatona, tukli ga nogama i rukama dok je lezao na trotoaru, gadali ga pepeljarama i casama i udarali palicama i bakljama.

Potom su ga odvukli i pritisli na ogradu stepenista i namerno ga bacili sa visine od 4,28 metara u prostor izmedu stepenista i garaze, a potom se razbezali u raznim pravcima.

Tatonu su tom prilikom nanete teske povrede glave i brojne druge povrede, od kojih je 12 dana kasnije preminuo u Klinickom centru Srbije. Ustavni sud Srbije odbacio je i ustavnu žalbu branilaca osuđenih za učešće u ubistvu francuskog navijača, jer je utvrdio da u toku krivičnog postupka okrivljenima nije povređeno pravo na pravično suđenje.

Pošto je odbrana u tom slučaju iscrpela sve pravne lekove koje je mogla da uloži u Srbiji, najavila je da će se obratiti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Snouden

03.06.2014. 16:45

I ja sam pre bio da se ovi huligani kazne ali nisam znao sve detalje. Tek sam posle saznao da je nesrecni Taton preminuo ne zbog pada i prebijanja vec zbog sasvim drugih stvari. Huligani su osudjeni radi politickog dodvoravanja EU, NAd nekima od njih je vrseno pravo pravcato politicko nasilje. Ponavljam, nije mi zao praznoglavaca kojima je krljanje smisao zivota vec mi je zao gradjana Srbije koji zive u tako nakaradnom pravnom sistemu gde te mogu optuziti za sta im se prohte.

Ivan Zgrozeni

03.06.2014. 18:20

U Strazburu ce Srbija sigurno izgubiti. Nemoguce je da dvanaestoro podigne jednu osobu i baci je preko ograde. Da li je iko napravio rekonstrukciju dogadjaja? Da li je utvrdjeno ko je zrtvu drzao za nogu ili ruku i gde je stajao u trenutku incidenta? Nije. U to sam siguran. Da su obavili rekonstrukciju shvatili bi da je nemoguce da tako velika grupa ljudi ucini delo za koje je osudjena. Opet ce stradati budzet Srbije. Da li ce sudije odgovarati? Voleo bih da iskuse istu "pravdu" koju su delili