SMEDEREVO - Gradonačelnica Smedereva, dr Jasna Avramović, pred Višim sudom u Smederevu oglašena je krivom za produženo krivično delo primanja mita dok je bila lekar, i osuđena na zatvorsku kaznu u trajanju od godinu dana i tri meseca.

U procesu protiv Avramovićeve, primenjen je blaži krivični zakon koji je bio na snazi u vreme izvršenja kriivčnog dela, a koji predviđa kaznu od najmanje jedne do deset godina zatvora. Presudom je oduzeta imovinska korist u iznosu od 144.000 dinara, koju je dužna da plati u roku od 15 dana od pravosnažnosti presude. U kaznu će joj se uračunati vreme provedeno u pritvoru, saopštio je predsednik sudskog veća Višreg suda sudija Dragoslav Milanović.

Suđenje je trajalo osam godina.

Jasna Avramović uhapšena je u oktobru 2005. godine kada je bila predsednica opštine, i u pritvoru je provela 29 dana, nakon čega je na referendumu razrešena dužnosti.

Optužnica Višeg javnog tužilaštva tereti je da je od 1999. do 2001. godine, dok je bila načelnik infektivnog odeljenja Zdravstvenog centra "Sveti Luka", sačinjavala medicinsku dokumentaciju i za to dobijala novac. Ovi pacijenti su kasnije ostvarivali pravo na invalidsku penziju.

- Žalićemo se na presudu. Mislimo da nije zasnova na dokaznoj vrednosti izvedenih dokaza koji, po nama, ukazuju da je jedina ispravna presuda oslobađajuća, izjavio je nakon objavljivanja presude branilac Avramovićeve, Petar Petrov.

Avramovićeva je na funkciji gradonačelnika od 2012. godine. Član je Srpske napredne stranke i poverenik Gradskog odbora SNS.