Tatonovi povukli tužbu protiv Srbije

Tanjug

ponedeljak, 05. 05. 2014. u 15:40

Татонови повукли тужбу против Србије
Porodica Brisa Tatona naplatila je u Francuskoj 60.000 evra kao naknadu štete, dok je u Srbiji povukla tužbu kojom je tražila pet puta veći iznos
BEOGRAD - Porodica francuskog navijača Brisa Tatona, koji je ubijen u Beogradu 2008. naplatila je iz posebnog fonda u Francuskoj 60.000 evra kao naknadu štete, dok je u Srbiji povukla tužbu kojom je tražila pet puta veći iznos.

Punomoćnik porodice advokat Slobodan Ružić rekao je Tanjugu da je porodica povukla tužbu protiv države Srbije, pošto bi joj u Francuskoj istekao rok za pravo za naplatu naknade štete iz tog posebnog Fonda.

"U Srbiji postupak za naknadu štete trajao je dugo i išao sporo, zbog krivičnog postupka koji zahteva da spisi predmeta stalno budu u krivičnom odeljenju suda, pa je ovaj parnični postupak morao stalno da se odlaže", objasnio je advokat.

On je dodao da su se roditelji od početka nadali da će sklopiti sporazum o naknadi štete sa državom bez podnošenja tužbe.

Po njegovom savetu, tatonov otac Alan, majka Suzan i sestra Veržin povukli su tužbu kojom su bili tražili od Republike Srbije, odnosno MUP-a za pretrpljene duševne bolove odštetu od 300.000 evra, jer, kako smatraju, srpska polcicija nije gotovo ništa uradila da spreči tragediju.

Iz posebnog fodna u Francuskoj napatili su odštetu od 60.000 evra zbog ubistva sina u Beogradu, naveo je Ružić.

Bris Taton je pretučen u centru Beograda na Obilićevom vencu 17. septembra 2009, neposredno pred fudbalsku utakmicu Partizan - Tuluz, koju je kao navijač francuskog tima došao da prati.

Od povreda zadobijenih u tuči preminuo je 12 dana kasnije u Kliničkom centru Srbije.

Zbog tog zločina su huligani, mahom navijači Partizana, pravonažno osuđeni na kazne zatvora od četiri do 15 godina.

Apelacioni sud je, međutim, u febraru ove godine ponovo naložio Višem sudu da razmotri zahtev za ponavljanje suđenja za ubistvo Brisa Tatona, što su tražili advokati pojedinih optuženih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Srpkinja

06.05.2014. 14:22

@SEKA - Cini mi se da je dokazano da decko nije ubijen,vec je umro od posledica pada ,a skocio je sam dok je bezao.Od koga je bezao i zasto je bezao jeste tema za razmatranje i diskusiju,i nikako ne opravdavam,ali NIJE UBIJEN.

Maja M.

06.05.2014. 14:28

@SEKA - MMMMMMMMMM, da li biste ovako komentarisali da o regularnosti procesa imate drugaciji stav?