Mišković hektar plaćao 307 evra

Z. Uskoković

11. 03. 2014. u 21:20

Policija započela istragu o pljački državnog poljoprivrednog zemljišta u Vojvodini. Zemlju, za male pare sumnjivog porekla, pokupovali tajkuni, biznismeni, kriminalci... Država zbog mahinacija izgubila više stotina miliona evra

UPRAVA kriminalističke policije MUP Srbije započela je rasvetljavanje beskrupulozne pljačke državne imovine na teritoriji Vojvodine. Reč je o malverzacijama sa poljoprivrednim zemljištem koje je mahom bilo u državnoj i društvenoj svojini. Zemlju su tako za male pare pokupovali tajkuni, kriminalci, biznismeni sa sumnjivim poreklom novca...

Država i mali akcionari, prema grubim procenama, izgubili su najmanje 200.000 hektara kvalitetnih oranica, koje su prodate budzašto. Srbija je u ovim mahinacijama izgubila najmanje nekoliko stotina miliona evra!

U posed, zlata vredne zemlje, došli su, pored ostalih, Miroslav Mišković, narko-bos Darko Šarić, Rodoljub Radulović, zvani Miša Banana, Sreten Jocić zvani Joca Amsterdam, Anton Stanaj, Radovan Štrbac... Prvi nalazi govore da je pljačka državne imovine bila planska i da se odvijala dugi niz godina uz pomoć najviših predstavnika vlasti.

Policijski službenici Uprave kriminalističke policije MUP Srbije uhvatili su se nimalo lakog zadatka da raskrinkaju još jednu hobotnicu, ovog puta „zemljišne mafije“. Jedan od primera nezapamćene otimačine zemljišta je slučaj privatizacije Društvenog poljoprivrednog preduzeća „Jedinstvo“ iz Apatina, koje je krajem 2005. godine kupila jedna od firmi Miroslava Miškovića „Delta M“.

- Za prodaju 70 procenata društvenog kapitala ovog preduzeća, Agencija za privatizaciju je bila raspisala tender - navodi izvor „Novosti“ blizak istrazi. - Sumnjamo da su se kupci, kao i uslovi, znali unapred, odnosno da je ceo postupak bio namešten. Jer, kako drugačije objasniti činjenicu da je hektar zemljišta, ne računajući pokretnu i nepokretnu imovinu, dat za 307 evra?!

ZLATA VREDNO MIŠKOVIĆ je za ukupno 12,6 miliona evra dobio 41.561 hektar, 33 ara i 54 kvadrata najkvalitetnijeg obradivog zemljišta apatinskog „Jedinstva“, zatim 16.183 kvadrata građevinskog zemljišta, ali i 82.653 kvadrata u objektima. - Mišković je dobio i silose, farmu junadi, pogone za proizvodnju stočne hrane... - objašnjava naš sagovornik. - I to sve za 12.600.000 evra.

Prema pisanju medija početkom 2011. godine, tadašnja Vlada Srbije dogovorila se sa Miškovićem da za svih „632 miliona evra“ od prodaje „Maksija“ kupi poljoprivredna dobra po Vojvodini, čija je „privatizacija propala“. Navodno, radilo se o 14 kombinata, koji osim pratećih objekata poseduju više od 25.300 hektara obradive zemlje.

Većinu tih kombinata, za koje je bio zainteresovan navodno Mišković, svojevremeno je kupio Mile Jerković, pa ih posle izvesnog vremena izgubio. Neki od njih našli su se u vlasništvu narko-bosa iz Pljevalja Darka Šarića, a pre njega i crnogorskog biznismena Antona Stanaja. Policija sve to sada istražuje.

Reč je o poljoprivrednim kombinatima „Jedinstvo“ iz Gajdobre, „Poljoprivreda“ iz Sente, „Agrobačka PKK“ iz Bača, „Rudnik“ iz Kovina“, „7. jul“ iz Siriga“, „Mala Bosna“ iz Subotice, „Doža Đerđ“ iz Bačke Topole, „Jadran“ iz Nove Gajdobre, „Graničar DPP“ iz Gakova, „Bačka“ iz Sivca, „Aleksa Šantić“ iz istoimenog mesta, „Mladi borac“ iz Sonte... Pominjali su se i „Vršački vinogradi“, kao i „Rasadnik“ iz Kikinde.

Posebna priča kada je reč o privatizaciji vojvođanskih preduzeća, koja imaju velike obradive površine, jeste i slučaj „Zobnatice“ kod Bačke Topole. Ovo preduzeće, za razliku od „Jedinstva“ iz Apatina, prodato je na aukciji. Prva aukcija je ubrzo poništena, i to 11. aprila 2008. godine

GURANJE U STEČAJ *DVA su modela po kojima su privatizovana poljoprivredna preduzeća u Vojvodini - tenderom ili aukcijom, ali i namernim guranjem u stečaj.
* POLICIJI i tužilaštvu dostavljeni su papiri i sumnje o „Zobnatici“, „PK Prigrevici“, „PK Stanišić“, „1. maju“ iz Ruskog Krstura, „Zmajevu“, „Karneksu“, „Agrokombinatu“ iz Subotice, „Jedinstvu“ iz Apatina, „NJegošu“ iz Lovćenca, „Agro Miletiću“, „Gajdobri“...

- Tada Agencija za privatizaciju menja uslove aukcijske prodaje i 16. decembra iste godine bukvalno poklanja „Zobnaticu“ firmi DOO „NJu kompani“ iz Novog Beograda - navodi naš sagovornik iz istrage. - Sumnjamo da je ova aukcija bila unapred namenjena ovom kupcu, jer su uslovi tako promenjeni da su odgovarali samo njima. Naravno, tu je bio umešan i neko iz bivše vlasti, koji je imao uticaja na Agenciju.

Zobnatica“ je na prvoj aukciji bila prodata za 21 milion evra, a kada je ona poništena, „NJu kompani“ je dobio vredno preduzeće za svega 1,8 miliona evropskih novčanica. Država je, na ovaj način, oštećena za 20 miliona evra. Interesantno je da je država u to vreme bila više nego naklonjena kupcu, pa je čak i obavezno godišnje investiranje u osnovna sredstva, podelila na tri godine. I tu nije kraj.

Obavezno investiranje ubrzo preinačuje u obrtna sredstva, a kasnije je dozvolila i da se ništa od tih uslova ne ispunjava.

- Poljoprivredno dobro „Zobnatica“ raspolaže sa 242,5 hektara zemljišta, od čega je građevinsko zemljište na površini od 113,7 hektara, poljoprivredno zemljište 105,1 hektar, a šuma je na 23,7 hektara - objašnjava izvor „Novosti“ blizak istrazi. - Sve je to dato za bagatelu, praktično poklonjeno. Jer, pored zemljišta, „otišao“ je i hotel „Jadran“, ergela, konji... Danas je sve to gotovo propalo.

U sastavu „Jedinstva“ nalazi se i veliki ribnjak

Zobnatica“ danas propada. Mali akcionari su opljačkani, njihov udeo u preduzeću devalviran. Nekoliko puta su pisali Agenciji za privatizaciju da se raskine ugovor sa kupcem „NJu kompani“, jer ne ispunjava uslove dogovorene kupoprodajom. Mali akcionari upozorili su policiju i tužilaštvo da je vrlo sumnjivo vlasništvo ove novobeogradske firme.

Policija sada istražuje sumnje da li su „Zobnaticu“ praktično kupili Rodoljub Radulović, zvani Miša Banana i Šarićeva desna ruka, Nebojša Jestrović, jedan od optuženih za pranje para pljevaljskom narko-bosu, Sreten Jocić, zvani Joca Amsterdam, optužen za ubistvo hrvatskog novinara Ive Pukanića, Milomir Joksimović zvani Miša Omega i bivši direktor Andrija Raičević.

„Jedinstvo“ iz Apatina, 2005. kupila jedna od firmi „Delta M“

U dopisu upućenom MUP i Tužilaštvu za organizovani kriminal navodi se da je poreklo kupca „sumnjivo, da je osnivačka firma iz Liberije u Zapadnoj Africi, a suvlasnici iz Srbije su Milorad Miško Stevović“ i neke firme iza kojih se, navodno, kriju određeni kriminalni klanovi.

SUTRA: Kako su opljačkani „Agrokombinat“ i „Agro Miletić“

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (40)

Dejan_S

11.03.2014. 21:38

Bolje Miškoviću Džaba nego Torodicu ili Šeiku za milijardu, zar ne??!!!rasprodaste srbiju gurbetima kako vas nije sramota, šta će ostati srpsko u Srbiji, strašno i jadno mizerno, povraća mi se

Bozidar

12.03.2014. 00:08

@Dejan_S - Sutra ce tu zemlju isti ti koji su je od drzave dobili "dzaba" prodavati istim tim Todoricima i seicima ali pare stavljati u svoj dzep, genije.

miki

11.03.2014. 21:50

Gde je ovde Bajatovic za koga se zna da ima nekoliko hiljada hektara oranica. Da mu nije ocevina?!

Vera Nastasovic

11.03.2014. 22:01

U tekstu sve same pretpostavke bez i jednog jedinog dokaza o bilo kakvom kriminalu. U naslov ste stavili Miškoviča, samo to je bitno.Dosta bre sa tim, sjašite sa tog čoveka, ili hoćete bez suđenja da ga osudite! Bruka i sramota!!!!!

Nastasja

11.03.2014. 22:52

@Vera Nastasovic - Stižu dokazi, ne brini! Za ove pare mogla i moja baba to da nakupuje!

кккккк(тако се ја смејем)

12.03.2014. 08:30

@Vera Nastasovic - Госпођице Настасја, на чега сте мислили када сте рекли оно за вашу цењену баку? На обрадиву земљу, или на доказе?

Neko

11.03.2014. 22:51

Gospodja Veri Nastasovic: ovaj clanak nije tuzba, a Vecernje novosti sud.Novinari pisu ono sta je aktuelno...

кккккк(тако се ја смејем)

12.03.2014. 08:33

@Predrag Zdrale - И ја сам чуо да се прича. Али пазите да не ступи у контакт ни са једним купцем. И ови данас су причали некад исто то што он прича данас.

laik

11.03.2014. 23:34

Ok pisite onda sve,sta je sa hrvatskim tajkunima o njima niko ne pise a oni su najvise kupovali zemlje po vojvodini.Kada jednom da se to ispita dokle se cuti?

dorian

12.03.2014. 00:09

pocelo je da se odmotava sve.ko zna sta cemo sve cuti u narednom periodu.poslednji voz hvatamo za oporavak.da se konacno ocisti srbija od lopovskih politicara

hmmm

12.03.2014. 00:21

Sta bi sa "velikim" privrednikom Kosticem Miodragom sta bi?, Njega niko ne sme ni da pomene sve posteno stekao?

mile

12.03.2014. 01:09

ima tu jos firmi koje nisu nabrojane, I jos tajkuna I krim lica, znam semu I sve sto je bitno, ali mozete samo da me kontaktirate kad dokazete da ste spremni do kraja ici!!! sto ja cutim I gledam svoja posla? pa ne mogu ja sam obavljati posao za koji je placen ogroman broj ljudi, a I naravno mogu I stradati, moram paziti sta radim, ja sam samo jedan covek!

Zoran1

12.03.2014. 02:53

Sve se ispituje sve se od davno zna ali niko u zatvor nije otisao. Ovo zvuci kao prica za izbore da bi licilo kao da drzava nesto pozetivno radi.

joca

12.03.2014. 03:49

Svaki kupac gleda da kupi sto vise i bolje za sto manje para, i to je Ok. Mislim da je vaznije ko je prodavac? Prodavac odlucuje kome i za koliko se prodaje.

jovandeka

12.03.2014. 06:12

Nema Mišković blage veze sa tom kupovinom.Sve je to pokupovao Mile Jerković.neškolovan čovjek iz BAčke Topole i to za državno jakog čoveka,pa posle preprodao,a uz to ukrao sve poljoprivredne mašine iz tih preduzeća.Sada je zaštićeni svedok u slučaju ŠArič i vozika se po Vojvodini uz pratnju žandarmerije.

seljak jagodinac

12.03.2014. 06:38

ko je to prodao za te male pare,Dokazati da je pljacka i oduzeti bez prava zalbe.Ja bi iksto kupio ali bi radio na toj zemlji ,meni isu hteli da prodaju.

dzeja

12.03.2014. 07:24

A Kole nije kupovao zemlju? Kako sve tajkuni pobrojani samo njega nema....Valjda on poseduje najvise zemlje tamo

grga974

12.03.2014. 08:36

Nisu samo oni krivi za kupovinu vec su gori oni koji su vodili ovu drzavu posle 5 oktobra i to im omogucili

Zdenko

12.03.2014. 08:53

E sad se lepo zapitajte zašto se SPS i mali Ivica toliko bore da budu u vlasti a pogotovo da drže MUP u svom posedu. Oni su sve ove godine kreirali pljačkašku politiku sa tajkunima, kriminalcima i ostalim ološem iz vrha vlasti. Najveće zlo koje je moglo zadesiti srpski narod, je ulazak u vlast SPS-a koji se sveti za poraz Miloševića i gazi svoj narod. Mali, zdepasti patuljak od premijera, je organizator mnogo toga lošeg i bolesnog u ovoj državi, nadam se da će doći na red da se procesuira.

dragan

12.03.2014. 12:10

@Zdenko - Ma jeste samo SPS kriv i niko drugi. Nemoj da se lazemo APSOLUTNO svi bivsi a isadanji politicari u zadnjih 25 godina su umocili prste u teklu meda. Neko je samo umocio prste a neko zavukao celu saku. Po tome se jedino razlikuju!

Vladimir Vujasinovic

12.03.2014. 19:12

@Zdenko - A Ceda,milioner iz starki?Nemoj njega da zaboravis i Fidelinku.BTW ne branim SPS,sacuvaj boze,ali treba ih SVE uza zid,niko nije bolji ili losiji.

neregistrovani

12.03.2014. 10:25

Odavno je sve jasno! Zato se i ne vraća zemlja koja je oduzeta pre šezdeset devet godina! A ti stari vlasnici zemlje su to stvarali teškom mukom umirući na njivi!

kockar

12.03.2014. 11:51

Posto su pokupovali zemlju na desetine hiljada i hiljada hektara mogli su im prodavci dati i neki popust 307 evra puno brate puno

Srbistanac

12.03.2014. 12:21

Istrage, hapšenja, filmske akcije pred izbore... Mačku o rep. Godinama jedna ista priča. Kada budu donesene presude jednom posle ovolikog cirkusa, verovaću da se nešto radi.

Nenad

12.03.2014. 13:28

Čovek je preplatio hektar zemljišta ako ga je plaćao čak 307 evra, ako se uzme da je Đinđićev prijatelj "Šećerko" platio 3 evra za celu šećeranu.

milan

12.03.2014. 17:17

Pa nije narod vise naivan gde se ovoga setiste par dana pred izbore,kad se zavrse izbori opet ce biti po starom samo nova ekipa.

Zoran1

12.03.2014. 17:35

On je to kao uspeo uraditi "bez pomoci" visokih funkcionera. :) Ahm da kako da ne. Sva korupcija u Srbiji pocinje sa Dedinja.

Beogradjanin

13.03.2014. 15:04

Receno je da je prvo bila неуспесна  privatizacija. Pa ako su ovi kupci obradjivali zemlju i neki ljudi zaradjivali platu tamo radeci, neka su je prodali tako jeftino. Ledina nezasejana je cista steta!

Miljenko

13.03.2014. 20:31

Hehee zato tolika huka i buka demokrata na strance sto placaju skupo zemlju jer ubijaju velikodusnu ponudu za zemlju njihovih tajkuna.