REŠENjEM krivično vanpretresnog veća Specijalnog suda potvrđena je optužnica koju je Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo protiv Predraga Bubala, bivšeg ministra privrede i privatizacije, kao i još sedmoro okrivljenih za navodne zloupotrebe prilikom privatizacije „Luke Beograd“, čime je budžet Srbije oštećen za najmanje 5,7 miliona evra.

Optužnicom su obuhvaćeni i Miodrag Đorđević, Aleksandar Gračanac, Goran Mrđa, Aleksej Misailović, Jasmina Dragutinović i njima se na teret stavlja zloupotreba službenog položaja. Dušan Kosovac i Miroslav Drobac optuženi su za zloupotrebu položaja odgovornog lica.

Istraga je pokrenuta 14. juna pod sumnjom da je Đorđević, sa Mrđom, Misailovićem, Gračancem i Jasminom Dragutinović propustio, od 14. septembra 2005. do 30. septembra iste godine, da obavi analizu ponuđene cene za kupovinu akcija „Luke“, kao i analizu samih akcija ove firme.

Bez tih parametara oni su, tvrdi se, 27. septembra iste godine doneli odluku o prodaji akcija, prihvatanjem ponude za preuzimanje kompanije „Vorldfin“. Izdali su nalog Akcijskom fondu da proda državni paket „Lukinih“ akcija (1.318.497 u Akcijskom fondu i 427.024 u Republičkom fondu PIO). Ovo su uradili iako su znali da je u toku nova procena vrednosti imovine „Luke“ i da se očekuje znatno veća vrednost imovine kapitala, pa samim tim i akcija (obavestila ih „Luka“ dopisom 17. i 19. jula 2005).

Na ovaj način su, kako je navedeno, omogućili kompaniji „Vorldfin“ iz Luksemburga, da kupi „Luku Beograd“ po znatno nižoj ceni od stvarne vrednosti. Time je državni budžet oštećen za najmanje 5.700.920 evra.


NIJE NALOŽIO NADZOR

BIVŠEM ministru Predragu Bubalu na teret se stavlja da kao član vlade odgovoran za privatizaciju nije učinio ništa da spreči preuzimanje akcija „Luke“ ispod tržišne cene. On je bio obavešten da se radi nova procena vrednosti kapitala „Luke“ i uprkos tome nije naložio da se sprovede nadzor nad radom Agencije za privatizaciju i Akcijskog fonda i da se preispita doneta odluka o preuzimanju akcija od luksemburške kompanije.