Premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je u petak da će nadležne službe reagovati ukoliko utvrde da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić prisluškivan.

- Ako je bilo zloupotreba, njihov posao je da se to utvrdi i da se reaguje - izjavio je Dačić u bazi Protivterorističke jedinice MUP u Lipovici.

On je istakao da je politika državnog rukovodstva, njega kao ministra, ali i direktora policije „takva da nikom ne pada na pamet da prisluškuje predsednika Republike, premijera ili prvog potpredsednika Vlade“.

- Prisluškivanje nije u opisu posla policije i bezbednosnih službi, već je njihov zadatak da štite nosioce najvažnijih državnih funkcija - kaže ministar unutrašnjih poslova, uz primedbu „da sve strukture koje se bave pitanjem bezbednosti treba da reaguju na mogućnost da je neko prisluškivao predsednika i da utvrde i ispitaju da li postoji osnov za takve tvrdnje“.

U pravno uređenim zemljama, kada bi kojim slučajem predsednik države samo posumnjao da neko presreće i prisluškuje njegove razgovore, na stolovima svih direktora i šefova obaveštajnih službi, odmah se pale „crvene lampice“ i budnost podiže na najviši nivo. Sve nadležne službe za kontraobaveštajnu zaštitu stavljaju se „u pogon“ i utvrđuje se ne samo ko neovlašćeno prisluškuje prvog građanina zemlje, već i po čijem nalogu i zašto se to čini.

Stručnjaci za ovu oblast sada tvrde da su zakazali delovi službi koje obavljaju kontraobaveštajnu zaštitu. Bivši čelnik pri UBPOK, Josip Bogić, kaže da „nije nemoguće da do zloupotreba dođe, ali ako se i dese, nemoguće je da za njih ne zna BIA“. On objašnjava da niko u tim službama ne može ni za koga da garantuje, ako je reč o zloupotrebama ovlašćenja, „ali činjenica je da je BIA tehnički daleko najopremljenija i da je i njen zadatak da kontraobaveštajno štiti najviše državne zvaničnike“.

Načelnik UKP Rodoljub Milović je objasnio „da policija u Srbiji nema mogućnosti da bilo koga neovlašćeno prisluškuje“:

- Ceo sistem, koji izvodi takve aktivnosti, funkcioniše uz posredstvo BIA. Ona još uvek ima uvid u svaku aktivnost Službe za specijalne istražne metode UKP, a samim tim i u svaki pokušaj izrade listinga...