SPOMEN-obeležje Večni plamen slobode i mira u Šumaricama ponovo je oskrnavljeno pretprošle noći. Zasad nepoznati lopovi su ukrali mesingani gorionik i time je ugašen večni plamen slobode i mira koji je goreo ispred Muzeja „21. oktobar“.

Da li je reč o slučajnosti ili o nečijoj nameri, tek gorionik je ukraden i večni plamen ponovo ugašen na gotovo isti dan kao i pre dve godine. Tada je mesingani gorionik ukraden 9. decembra, a tri dana nakon krađe pronađen je na oko 200 metara od Muzeja „21. oktobar“. Vraćen je na isto mesto i dodatno ojačan, ali ponovo je ukraden pretprošle noći, pretpostavlja se između dva i pet časova.

Pretpostavka je da je neko ovaj gorionik ukrao da bi ga prodao kao sekundarnu sirovinu. Reč je o gorioniku od mesinga koji je težak više od trideset kilograma, i na tom tržištu bi koštao tek nekoliko hiljada dinara. Ponovno postavljanje i izlivanje gorionika, međutim, koštalo bi više stotina hiljada dinara.

KRAĐA BILO I RANIJE U SPOMEN-parku Šumarice i ranijih godina je bilo krađa spomenika, odnosno delova od bronze. Policija je pre nekoliko godina uhapsila grupu lopova koji su priznali da su kradeno prodavali kao sekundarne sirovine, a deo tih obeležja pretopljen je u jednoj ovdašnjoj topionici. Ko je pretprošle godine ukrao gorionik, koji je i sada nestao, nije utvrđeno. Inače, gorionik je delo vajara Dragana Đorđevića.

Direktor Spomen-parka Zlatko Milojević kaže da nije samo reč o opljačkanoj materijalnoj vrednosti, već o strašnom vandalizmu i skrnavljenju simbola otpora, slobode, mira.

- Reč je o nečuvenom vandalizmu. Oskrnavljeno je spomen-obeležje koje simbolizuje težnju ka večnom miru i slobodi, i u tom smislu njegova vrednost je neprocenjiva. Onaj ili oni koji su to učinili oskrnavili su i istoriju, svoj narod i sebe - kaže Zlatko Milojević, direktor Spomen-parka.

Slučaj je prijavljen policiji, koja traga za počiniocima. Pretpostavka je da jedan čovek to ne bi mogao da ukrade i odnese. Gorionik je najverovatnije odvaljen pajserom.

- Čuvar, čiji je prevashodni posao da čuva unutrašnjost muzeja, odnosno vredne eksponate koji se u njemu nalaze, obišao je spomen-obeležje oko dva sata posle ponoći. Plamen je goreo, a kada je sledeći put ponovo došao na isto mesto, oko pet časova, video je da gorionika nema i da je plamen ugašen - kaže direktor Milojević.

Inače, Večni plamen slobode postavljen je 1978. godine. Plamen je 2. oktobra te godine upalio Josip Broz Tito i u kontinuitetu je goreo dva meseca, onda je paljen povremeno, a potom u kriznim vremenima ugašen. Obnovljen je i ponovo upaljen 21. oktobra 2011. godine. To je koštalo oko milion dinara, a novac je obezbedilo Ministarstvo kulture.