Mišković: Akcije Luke Beograd sam preneo na decu

N. B.

29. 11. 2013. u 10:56

Miroslav Mišković svedočio u postupku za malverzacije u „Luci Beograd“. Privatizacija značajna za Srbiju. Mene je interesovao samo profit

MIROSLAV Mišković, vlasnik „Delta holdinga“, svedočeći u postupku protiv osumnjičenih za navodne malverzacije prilikom prodaje državnog paketa akcija „Luke Beograd“, u petak je u Tužilaštvu za organizovani kriminal izjavio da je „bio finansijski investitor“ u preduzeću „Vorldfin“ Milana Beka, koje je kupilo te akcije. Istovremeno je tvrdio da je „ceo taj posao bio ne samo u interesu investitora, već i grada Beograda i čitave Srbije“.

Advokat Zoran Ateljević koji je prisustvovao saslušanju, kaže da je Mišković tokom jednočasovnog svedočenja iza zatvorenih vrata, rekao da „do krivičnog postupka, ali i medijskog linča ne bi ni došlo da su u posao ušli strani investitori“. Prvi čovek „Delte“ je naveo da je smatrao da „Luku Beograd“ treba podići na viši nivo i to u svakom smislu, organizacionom, finansijskom i ekonomskom. .

Kako saznajemo, na pitanje zamenika tužioca ko mu je bio partner u kupovini akcija, Mišković je odgovorio da je to bio Milan Beko. A na pitanje iz kojih sredstava je Beko obezbedio svoj udeo, Mišković je kazao:

- Ne znam, nisam ga pitao, nije moje da pitam odakle nekome pare.

Mišković je objasnio da je njega interesovao profit i da se kao finansijski investitor nije bavio poslovanjem i funkcionisanjem „Luke“.

- Svoj deo akcija ustupio sam svojoj deci i saradnici Ivani Veselinović, jer sam uvideo da se poslovanje „Luke“ ne odvija kako treba i da, ako se dozvoli realizacija projekta „Grad na vodi“, korist od toga mogu da imaju oni, pošto se taj projekat za mog života sigurno neće realizovati - rekao je Beko.

Istraga se vodi protiv Predraga Bubala, bivšeg ministra privrede, Miodraga Đorđevića, nekadašnjeg direktora Agencije za privatizaciju, Gorana Mrđe, bivšeg izvršnog direktora ove Agencije, Alekseja Misailovića, bivšeg direktora Centra za tržište kapitala u Agenciji za privatizaciju, Aleksandra Gračanca, nekadašnjeg direktora Akcijskog fonda Srbije, Jasmine Dragutinović, bivšeg direktora u Akcijskom fondu, Miroslava Dropca, bivšeg direktora „Luke Beograd“, i Dušana Kosovca, nekadašnjeg finansijskog direktora „Luke“.


TVRDNJE TUŽILAŠTVA

KRIVIČNI postupak otpočeo je 14. juna kad su Predrag Bubalo i ostali osumnjičeni uhapšeni. Tužilaštvo tvrdi da su zloupotrebili položaj prilikom prodaje paketa državnih akcija u „Luci Beograd“, čime je država oštećena za više od 5,7 miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (19)

goca

29.11.2013. 13:27

Mišković misli da je privatizacija bila u interesu beograda. On takođe misli i da je njegovo bogaćenje bilo u interesu naroda. Očigledno da nema realnu sliku koliko su štete naneli grad par pojedinaca.

Denis

29.11.2013. 13:34

Svojim radom ova bratija je postala „kamenje koje se kotrlja“. Otkud ovde „prepošteni“ ministar?

Ogist

29.11.2013. 13:35

U svakom malverzaciji ovaj Mišković je „zaprška u čorbi“. Naravno i sve pošteni ministri i ugledni privrednici. A naša država sve neuglednija! Neka samo bude „ni po babu, ni po stričevima“.

jovica

29.11.2013. 13:52

Malo opuštanja, ne sude njemu! A koliko su radili u korist Srbije osećamo i živimo!

Lala iz Banata

29.11.2013. 13:59

Bez sumnje da privatizacija je uspesna iz te logike sa kojom vi se sluzite. Moracu da vas razocaram, iz ovog skrtog teksta mogu da primetim da moralno, politicki i pravno ne ostvarujete za pravo da na slobodi ste.

Ivana

29.11.2013. 15:13

U svakom slucaju u najboljem interesu se da je Luka Beograd u punom kapacitetu radila svee vreme, ali sa nakaradnom praksom da se svako nerazjasnjeno pitanje pretvara u slcuaj, pa u aferu, mnoge potencijalno razvojne sanse su propustene. Svrsishodnije je bilo da su se eventualne dileme oko nacina privatizacije resavale u ekspeditivnom sudskom procesu, bez primesa politike, socijalne demagogije i javne rasprave.

Zoki

29.11.2013. 15:51

Ovo je toliko razlicito od svedocenja koja smo imali prilike da slusamo, kada je bilo bitnije steci imunitet, nego reci.

Srcko

29.11.2013. 17:02

Hoce li neko da se kladi da ce Miskovic pobediti. Miskovic pobedjuje i Srbija mu placa odstetu. Zivi bili pa videli.

Veselin

29.11.2013. 17:22

Dobra je pravna država u kojoj branilac osumnjičenog otkriva detalje iskaza svedoka, a istražni postupak kao zatvoren za javnost.

Joca Islednik

29.11.2013. 17:28

Svaki onaj koji tvrdi da je kupio u interesu Srbije treba to i da dokaze. Da nije mozda to kupio da bi nekom omogucio da uplaceni novac ukrade? Ocigledno je da je cela transakcija uradjena da bi se Srbija opljackala. Toce vreme da pokaze.

Šefovi

29.11.2013. 17:46

Mnogo bi nam baš smetalo da smo ga pustili da sredi onu pustahiju kako treba i da sada imamo svetski deo grada.

Maksa

29.11.2013. 17:53

Na sva pitanja, pa i ovo, dobicemo pravi odgovor kada prestanu da budu politicka pitanja i marketinske tvorevine.

miša

29.11.2013. 18:48

eto pod tim istim uslovima procenite imovinu i nekretnine koje neki poseduju i ja i drugi bi ih kupili........ispadne da 5-6 kuća na dedinju vredi ko cela luka beograd.....mislim da je sama procena i prodaja luke ali i svega loše odrađeno,i uz korupciju i kriminal......ne znam,ali ništa neradi kako treba

Jole

29.11.2013. 20:23

Pa da, tako je kao vlasnik Delte u interesu malih i srednjih preduzeca osta njima kratak 320 miliona evra. Uzas!

maksim

29.11.2013. 23:16

Zaista je patetično ovo što se dešava sa Miškovićem. Jadan ništa nije znao sve je radio po zakonu, i čist je ko suza. Daj molim te, ok ako nema dokaza nemora da se osudi, ali da se prestavlja kao mučenik, koga neko šikanira, a u Delti i dan danas sedi potpresednica iz DS-a,svi koji su radili sa Deltom znaju da je nisu znli šta je plaćanje obaveza, i ako bi rešio da plati to bi bilo kroz kompenzacije, ucene dobavljača, tortura nad radnicima, rad bez ugovora..........i time se niko ne bavi.....