Kragujevac: Nožem na učenika gimnazije

M. LUKOVIĆ

04. 11. 2013. u 13:14

U školskom dvorištu napadnut sedamnaestogodišnji dečak S. U. Policija uhapsila napadača D. M. (17), koji je jurio i druge đake

U dvorištu Druge kragujevačke gimnazije, u ponedeljak pre podne, nožem je napadnut sedamnaestogodišnji S. U., učenik ove škole,koji je srećom prošao sa lakšim ozledama. Policija je ubrzo uhapsila napadača, a reč je o sedamnaestogodišnjem D. M., koji nije učenik ove škole, već pohađa nastavu u Drugoj tehničkoj školi.

Prema prvim informacijama, razlog za nasilje i napad na vršnjaka jeste sukob među mladima koji se desio tokom proteklog vikenda. Po svemu sudeći, napadač je u gimnaziju najverovatnije došao da raščisti te račune. Incident se desio u ranim jutarnjim satima, u 8.15, na stepeništu odbojkaškog igrališta, tokom malog odmora. Policija je saopštila da je napadač pojurio još nekoliko učenika gimnazije koji su bili sa S. U., ali su oni pobegli i sklonili se u prostorije škole.

Direktor Druge gimnazije Mioljub Joksimović izjavio je da je za napad saznao od učenika, osoblja i roditelja povređenog dečaka.

Povređeni dečak je najpre zbrinut u Hitnoj pomoć, a potom je prebačen u Klinički centar. Srećom, povrede nisu bile ozbiljne. Prema rečima lekara, dečak je zadobio posekotinu leve butine i nagnječenje oka.

Zbog ovog incidenta u ponedeljak su u Drugu kragujevačku gimnaziju došli predstavnici Ministarstva prosvete. Državni sekretar u Ministarstvu prosvete Muhedin Fijuljanin izjavio je da je bezbednost dece na prvom mestu.

PONOĆNI SUKOB TINEJDŽERA KragujevaČka kriminalistička policija uhapsila je Sava A. (18) iz Kragujevca, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo teška telesna povreda i Darka P. (19), takođe iz Kragujevca, zbog sumnje da je izvršio krivično delo nasilničko ponašanje. Kako se navodi, postoji osnova sumnje da je Darko P, 2. novembra, pola sata pre ponoći, u Sarajlinoj ulici u Kragujevcu, posle kraće međusobne rasprave zbog sukoba u ranijem periodu, pesnicama zadao više udaraca Andreju M. (18) iz Kragujevca po glavi i telu, dok mu je Savo A. nožem naneo ubodnu ranu u predelu grudnog koša. M. L.

Goran Živković, novoimenovani načelnik Policijske uprave u Kragujevcu, kazao je da će policija rasvetliti sve okolnosti ovog incidenta:

- Motiv napada se utvrđuje. Ovom događaju je prethodila tuča tokom vikenda koja policiji nije prijavljena. Druge detalje zasad ne možemo otkriti - kazao je načelnik Živković.

Direktor Druge kragujevačke gimnazije je potvrdio da škola ima školskog policajca, ali on pokriva dve škole, koje su jedna od druge udaljene više stotina metara. U trenutku kada je došlo do incidenta, školski policajac je bio u drugoj školi.

UZORAN ĐAK

Direktor škole Mioljub Joksimović kaže da je povređeni S. U. uzoran đak i sportista.

Predstavnici Ministarstva prosvete i policije u ponedeljak su razgovarali i sa rukovodstvom Druge tehničke škole koju pohađa napadač D. M., a zajednička ocena je da će se aktivnije raditi na prevenciji nasilja, ali i pojačanju bezbednosti đaka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

car

04.11.2013. 15:09

Braniće se sa slobode, dobiće olakšavajuću okolnost kao mlađa punoletna lica, malo će odležati onaj ko je zadao ubod, objavljivaće slike iz zatvora na fejsu(provereno, to se radi, samo ne znam kako), izaći će na uslovnu kao "legenda i idol, koji ne da na sebe", a onda će nekome zadati smrtonosne udarce i ubode, nekome ko neće imati sreće kao ovaj(ako se to može nazvati srećom).

Jasmina

04.11.2013. 21:50

"Predstavnici Ministarstva prosvete i policije u ponedeljak su razgovarali i sa rukovodstvom škole... a zajednička ocena je da će se aktivnije raditi na prevenciji nasilja, ali i pojačanju bezbednosti đaka". Da li su ove izjave kopije prethodnih povodom nasilja u školama na kojima samo menjaju datume !? Intezitet nasilja u školama se samo prikriva jer niko ništa konkretno ne preduzima delom i zbog projekta sa UNICEF-om u koji su uloženi milioni bez ikakvog efekta !

Nastavnik

05.11.2013. 09:25

@Jasmina - Takozvana prevencija nasilja u školama se zasniva na raznoraznim seminarima i šarolikim mestima njihovog održavanja uz obavezne i skupe plakate koji su sastavni dekor hodnika škola koje niko i neprimećuje.Sve to je u godišnjim izveštajima propraćeno raznoraznim statističkim podacima koji uglavnom služe za pravdanje uloženih sredstava mada niko ne zna kojih i koliko !? Sve to obavezuje učesnike ovih projekata,mislim i na škole da moraju mnoge slučajeve nasilja da prkriju.

Defektolog

05.11.2013. 12:43

Prevencija poremecaja ponasanja dece. U ranom detinjstvu, skoli. Ukljucivanje dece, skola i roditelja u preventivne programe. Jedini uslov kako bi se smanjilo nasilje i maloletnicka delinkvencija jeste zaposljavanje defektologa- specijalnih pedagoga. Da bude stalni tim pp sluzbe u skolama. Mislim da ce se vecina sloziti sa mnom? Pozdrav

kalimero2

18.12.2013. 13:06

Trebalo bi ovakve poslati kod onog svestenika Perunovica, na prevaspitavanje. Pozeljno bi bilo i da roditelji ovakve "dobre" dece budu dobro kaznjeni, najmanje novcano ili zatvorom, da pravilno vaspitavaju svoju decu.