Novi Sad: Kredit dobar za “fotelju“

I. BRCAN

27. 09. 2013. u 21:32

Нови Сад: Кредит добар за “фотељу“
Novosti otkrivaju: Kako je Vojislav Gajić kupovao komplekse na atraktivnim lokacijama u Novom Sadu. Ćulum davao Gajiću povlašćene uslove u banci, pa postao direktor „Aleksandar gradnje“

DOK traje istraga pred Višim sudom u Novom Sadu protiv vlasnika industrije mesa Petra Matijevića, vlasnika „Aleksandar gradnje“ Vojislava Gajića i visokog funkcionera DS i bivšeg direktora novosadskog Zavoda za izgradnju grada Borislava Novakovića, ova trojka, kao i njihovi poslovni partneri Zoran Ćulum i Milan Jozanov, provešće iza rešetaka najviše 30 dana.

Novosti“ su došle do detalja iz istrage, prema kojima je Vojislav Gajić, direktor „Aleksandar gradnje“, i do velelepnog kompleksa „Park siti“ došao na podjednako sumnjiv način, kao i do hotela „Holidej in“. Prijateljstvo, odnosno poslovna saradnja Gajića i Zorana Ćuluma, koji je u utorak takođe uhapšen, datira iz tog perioda.

Novosti“ otkrivaju način na koji su oni, mimo zakona, poslovali.

Da bi vlasnik „Vondel kapitala“ Vladimir Gogoljev investirao u Novi Sad i počeo sa izgradnjom luksuznog stambeno-poslovnog kompleksa „Park siti“ na novosadskom naselju Liman, on je podigao kredit kod Rajfajzen banke, čiji je direktor u to vreme bio jedan od uhapšenih - Zoran Ćulum. Prema podacima iz policijske istrage, Ćulum je, navodno, počeo da ucenjuje Gogoljeva, tražeći novac da mu ne bi podigao kamatnu stopu sa 2,9 na 8,3 odsto. Međutim, Gogoljev je u iskazu policiji rekao da je odbio da daje mito, te mu je banka ubrzo podigla kamatu, zbog čega je završetak gradnje doveden u pitanje.

- Tada se pojavljuje Vojislav Gajić, vlasnik „Aleksandar gradnje“, bukvalno kao spasilac, otkupljuje „Park siti“, tobože preuzima dugove „Vondel kapitala“ prema banci, u iznosu od čak 28 miliona evra, a u isto vreme uhapešni Ćulum sa mesta direktora Rajfajzen banke postaje direktor „Aleksandar gradnje“ - otkrivaju za „Novosti“ detalje u policiji.

Kako je, još pre nego što ga je kamata „ugušila“, Gogoljev podneo zahtev za legalizaciju kompleksa „Park siti“, koja se greškom u administraciji vodila u dva paralelna postupka, Gajić jedan od ta dva zahteva zloupotrebljava i pokušava da ga iskoristi za hotel „Holidej in“. Hotel je gradio na parceli koju je preuzeo od Petra Matijevića, na uglu Futoškog puta i Bulevara Evrope.

GAJIĆA OBAVESTILA KONOBARICA VOJISLAVA Gajića je o tome da je organizovana potera za njim obavestila konobarica jednog beogradskog restorana, gde je on u tom momentu bio na poslovnom sastanku.
- Prišla mu je konobarica i rekla: „Pa vi ste u bekstvu, kažu mediji“, i pokazala mu vesti koje su tog prepodneva preplavile medije.
- Samo je ustao, pozvao svog advokata i otišao da se sam prijavi u policiju - kaže naš izvor.

- U tome su mu pomogli nekadašnji šef odseka za legalizaciju, sada stručni saradnik za pravne poslove Gradske uprave za urbanizam Petar Petrović, pomoćnik načelnika za poslove legalizacije Gradske uprave za urbanizam Nada Tontić i stručni saradnik za pravne poslove Gradske uprave za urbanizam Slobodan Bekrić - navode u policiji. - Oni su zbog umešanosti u ovaj slučaj i zloupotrebe službenog položaja uhapšeni pre dva meseca, a prošle nedelje pušteni da se brane sa slobode.

Šef poslaničke grupe DS Borislav Novaković, koji je u to vreme bio direktor Zavoda za izgradnju grada, uhapšen je u utorak „samo“ zbog parafa koji je dao na aneks ugovora o promeni zakupca hotela „Holidej in“.

- Prema ugovoru koji je Matijević 2007. sklopio sa ZIG-om o zakupu zemljišta, objekat je trebalo da bude završen za tri godine. Po isteku roka, gradnja nije ni započeta, te je ZIG morao da raskine ugovor i raspiše novu licitaciju za zakup tog zemljišta - objašnjavaju u policiji. - Umesto toga, Novaković je potpisao aneks tog ugovora po kom se zakup zemljišta predaje Vojislavu Gajiću.

Kako je u međuvremenu promenjena i spratnost za objekat, ZIG je na licitaciji mogao da dobije veliku sumu novca, a u stvari ostao je oštećen.

Petar Matijević i Vojislav Gajić su, tvrde u policiji, kupoprodaju „prebili“ na konto poslovnih lokala koje je Gajić dao Matijeviću, usled čega su utajili porez u iznosu od skoro pet miliona dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije