Policija ušla u “Srbijagas“!

Z. USKOKOVIĆ

26. 09. 2013. u 21:32

Služba za borbu protiv organizovanog kriminala i UKP kontrolišu najvećeg distributera gasa. Proverava se poslovanje prema izveštaju revizora. Javne nabavke mimo zakona

PRIPADNICI Uprave kriminalističke policije, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, već četiri dana "češljaju" poslovanje "Srbijagasa", nezvanično saznaju "Novosti". Inspektori, po zahtevu nadležnog Tužilaštva trenutno pregledaju dokumentaciju i sve papire vezane za poslovanje ovog javnog preduzeća za transport, distribuciju, skladištenje i trgovinu prirodnim gasom.

Kako saznajemo, u ovom trenutku, kontroliše se dokumentacija prema izveštaju o poslovanju kompanije tokom 2011. godine, koji je Ministarstvu unutrašnjih poslova dostavila Državna revizorska institucija.

Revizori su, kontrolišući poslovanje "Srbijagasa" otkrili da je, mimo Zakona o javnim nabavkama, potrošeno ukupno više od 46 milijardi dinara, kao i da su uvozili gas bez zaključenog spoljnotrgovinskog ugovora. Državna revizorska institucija je zbog toga u februaru ove godine podnela zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Dušana Bajatovića, direktora "Srbijagasa".

U izveštaju, najveće nepravilnosti odnose se na javne nabavke, jer je preduzeće zaključilo ugovore za nabavku dobara, usluga i radova u ukupnoj vrednosti 22,5 milijardi, bez ovog postupka. Najveće stavke u navedenoj vrednosti čine krediti u vrednosti 11,87 milijardi dinara, ugovori o izgradnji gasovoda - 10,1 milijarda dinara, a preostala vrednost se odnosi na nabavke čeličnih cevi, advokatske usluge i slično. Nepravilnosti se odnose i na dugoročne finansijske plasmane, na nabavku gasa iz uvoza i njegovu evidenciju kao robe, na plate i na raspodelu dobiti.

BOGATO NAGRAĐIVANJE

"SRBIJAGAS" je u 2011. godini zaposlenima podelio 98 miliona dinara dobiti, pre nego što je dobio saglasnost Vlade. Oko 5,5 miliona dinara dobila su tri osobe sa kojima su potpisali ugovor o stručnoj pomoći. Revizori, međutim, nisu pronašli tragove posla stručnih saradnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

potrosac

27.09.2013. 11:00

Otvorite novi Srbija gas na drugoj lokaciji u Srbiji, ovaj sadasnji je na stranputici i njegovo poslovanje je tako reci neprijateljska delatnost protiv drzave i naroda Srbije.

Đoka

27.09.2013. 11:52

Ovo je sad već visoka i mutna politika. Nekome smeta ovakav Srbijagas, a i neko hoće svog čoveka da postavi na čelo Srbijagasa. Revizor ne zna ništa, jer da zna nešto bi našao, makar malo krivično delo. Policija mora nešta da nađe jer će nam u suprotnom gospođa ministarka morati da podnese ostavku, a Nušić da dopuni svoje delo o gospođi ministarki.

Niki

27.09.2013. 14:49

Ovaj naslov ima veliki problem..Dobit dele samo preduzeca koja su ostvarila dobitak tj profit a Srbijagas kao dugogodisnji gubitas to svakako nije. Dalje, dobit je prihod iskljucivo vlasnika ili akcionara i ne moze se,kako je to ovde u clanku receno, 'podeliti zaposlenima'..Ova firma tj njen menadzment je izgleda-skandalozan!!

Dule Los Angeles

27.09.2013. 18:14

Dobro je i ovako.Da je neko smogao snage da proceslja "Kominternu".Jos od pre Slobe i Stambolica,ta firma je centar Neo-komunizma.A njihovo znanje su Srbi najbolje osetili.Dobro je sto"cesljaju".Makar i od '11.! Cak i ne radili"ozbiljno i temeljno",nesto ce isplivati! Videce se bar deo od milijarde Evra"gubitka"! Nadajmo se da ce i Expert morati da objasni"Kako je sav taj"gubitak",-u stvari neznanje i lopovluk,uspeo da natovari budzetu Srbije na ledja! Sad"Kod MMF,pa u novu bulu"! I,ko je kriv?

radojko

27.09.2013. 21:47

Kako je policia usla tako ce da i izadje.Vrlo brzo.Kao Bajatovica ce da uhapse ,kao i Miskovica cisto eto da damo aplauz Vucicu borcu koji radi i subotom i nedeljom.Besplatno.