Novi Sad: Dečak povređen mačetom u dogovorenoj tuči

Đ. VUKMIROVIĆ

17. 09. 2013. u 16:33

Još se istražuju uzroci sukoba u kojem je isečen Novosađanin M. M. (16). Tuču snimile kamere. Identifikovani napadači, nema uhapšenih

NOVOSADSKA policija je identifikovala sve aktere obračuna koji se u ponedeljak veče dogodio nedaleko od Srednje građevinske škole i u kojem je teško povređen njen 16-godišnji učenik M. M. Niko od njih, međutim, zasad nije zadržan u pritvoru, a i dalje su nejasni motivi za pir koji se završio tako što je nesrećni dečak mačetom isečen praktično po celom telu.

- Prema onome što smo do sada uspeli da saznamo, reč je, po svoj prilici, o unapred dogovorenoj tuči, takozvanoj ferki, koja se, međutim, izrodila u nešto sasvim drugo - kaže izvor „Novosti“ u novosadskoj policiji. - Šta je bilo povod za tuču i zašto je na kraju pala krvi, tek treba da utvrdimo.

NAĐENE SAMO KORICE SUPROTNO prvim informacijama, mačeta kojom je M. M. povređen ipak nije nađena na licu mesta. Policija je tu pronašla samo korice u kojima se ona nosi. Počinilac ju je, najverovatnije, negde sakrio. Policija demantuje i da je u tuči korišćena i neka vrsta sekire, kako se u prvi mah spekulisalo.

Ono što se dogodilo otprilike sto metara od škole je, zasada, kvalifikovano kao krivično delo nanošenje teških telesnih povreda. M. M. je zadobio velike, ali na sreću površinske posekotine u donjem delu grudnog koša, predelu stomaka i po kukovima i ramenima, a najteža je ona na levoj potkolenici, gde mu je presečena jedna tetiva. Posle hirurške intervencije, uspešno se oporavlja u novosadskoj Dečijoj bolnici.

- Naša škola je do sada važila za jednu od najbezbednijih. Imamo stalno obezbeđenje i dežurnog policajca i ovako nešto se do sada nije događalo - kaže za „Novosti“ direktor Stanko Matić.

- M. M. je kod nas došao iz Srednje saobraćajne, jeste kuburio sa ocenama, ali je to, po rečima odeljenskog starešine, prevaziđeno u saradnji sa njegovim roditeljima. U ponašanju nije pokazivao ništa posebno negativno.

Incident koji je, naravno, u školu uneo veliki nemir, dodaje Matić, dogodio se tokom jednog od odmora, a kao motivi se najčešće pominju neraščišćena dugovanja M. M. i momaka sa kojima se sukobio, odnosno obračun navijačkih grupa.

KAMERE
I TO što se obračun dogodio u haustoru zgrade nadomak Srednje građevinske škole ide u prilog pretpostavci da je reč o dogovorenoj tuči. Sigurnosne kamere u toj zgradi su snimile sve što se događalo i policija je odmah preuzela te snimke.

- Zasada, međutim, nema pouzdanijih informacija ko je kome, i za šta, eventualno, dugovao novac, odnosno da li je reč o internom sukobu unutar navijača FK Vojvodina ili njenih sa navijačima nekog drugog kluba - kaže Matić.

Kakav će biti dalji tok ovog slučaja, zavisi od policije. Dežurni istražni sudija Višeg suda u Novom Sadu Tatjana Đurašković rekla je u utorak za naš list da od PU Novi Sad još nije dobila nikakvu prijavu, a dalje postupanje zavisi upravo od toga.

KORIŠĆEN I KOSIR

NOVOSADSKA TV, postavila je u utorak na svoj sajt snimak obračuna koji su načinile sigurnosne kamere zgrade u čijem haustoru se on dogodio. Na njemu se vidi kako tri mladića besomučno tuku drugu dvojicu, od kojih jedan uspeva da pobegne, dok nesrećnom M. M. to ne polazi za rukom. U rukama jednog od napadača je i kosir, alatka za košenje trave koja može da se upotrebi i kao smrtonosno oružje.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

care

17.09.2013. 17:06

Au bre ljudi sta se ovo desava. Gledam snimak ne verujem. Mali drzi ruku u visu dok je na podu govori mu, verovatno, da stane, ali sociopata ne zna za milost. Ovima kazna bez 10-15 godina nije nista. Auu najezio sam se. Koja okrutnost...

rajko

17.09.2013. 17:11

Bicu vrlo kratak. Nista ja napadacima nebi ucinio, samo bi se sa njihovim roditeljima obracunao.

Ana

18.09.2013. 08:11

@rajko - Upravo tako.. Gledala sam snimak i sve vreme se pitala ko su i kakvi su ti roditelji cija deca ovakve stvari rade

Немања

17.09.2013. 19:00

Такву децу треба лепо васпитати.А васпитачи да буду два црнца из исте ћелије.Након тога ће да прелазе улицу искључиво на пешачком прелазу

Ja

17.09.2013. 20:41

Pa zar ovo nije nasa stvarnost? Unistena prosveta gde nastavnik moze samo da dozivi da ga balavac isprebija, a sa druge strane ove huligane od rodjenja vaspitava ulica jer roditelji nemaju vremena od silnih sopinga i kafa po kaficima te raznih "biznisa", a naravno nastavnici krivi za sve. Splavovi, nocni klubovi i boravak balavaca u njima posle ponoci, klinke u pink fazonu.

NeFer

18.09.2013. 07:51

@ - Poražavajuća je činjenica da određeni huligani imaju po 28 krivičnih prijava i šetaju slobodno ulicama tukući profesore.To je NEDOPUSTIVO!

rajko

18.09.2013. 07:51

Da nije prikazan direkttni snimak mozda bi neko i poverovao da je sve bilo dogovoreno, ali snimak je sve kazao. Sto kaze stara srpska izreka, Ako laze Koza ne laze rog.

Beogradjanin

18.09.2013. 11:35

Ko moze macetom da sece ljudsko bice u 16-toj godini, taj ce seci ljude na komade u 20-toj...potrebna je visegodisnja kazna zatvora i za maloletne mucitelje i za njihove roditelje - to ce biti jedini nacin da u buducnosti roditelji budu zainteresovani za vaspitanje svoje dece...roditelj koji stvara porodicu o kojoj ne brine je najveci zlocinac!

SMOKI

18.09.2013. 13:35

Meni to nije nista cudno i neobicno. Kakvu edukaciju imaju nasa deca od vrtica pa nadalje? TV ne skida sa programa bljuvotine zapadnih protagonista gde krv kipi na sve strane.Crtani filmovi sve neke skarade da ti se utroba okrene. Roditelji izlapeli od muke da zarade za prezivljavanje, dede i babe polako izumiru. I STA ima sad CUDNO u tome sto nam deca imitiraju krvozedne ratnike i ubice? NISTA. Nas sistem ubrzano proizvodi ubice i koljace. Zasto, niko se i ne pita.