BEOGRAD - Pripremno ročište u procesu protiv bivšeg ministra poljoprivrede Saše Dragina i 20 njegovih saradnika, optuženih za zloupotrebe u pančevačkoj "Azotari" počelo je danas čitanjem optužnice pred Specijalnim sudom u Beogradu, a nastavak je zakazan za 7, 8. i 9. oktobar.

Ročište, je održano bez prisustva javnosti, a portparol suda Dušica Ristić rekla je Tanjugu da je na ročištu zamenik tužioca za organizovani kriminal predstavio optužnicu i predao sudu u pisanom obliku predlog dokaza protiv optuženih.

Ona je dodala da je nastavak pripremnog ročišta zakazan za 7. oktobar kako bi se optuženi i njihovi branioci upoznali sa dokaznim predlozima tužilaštva.

U sudnici se danas pojavio optuženi Ljubomir Kuljic, vlasnik preduzeca "Minostep" za kojim je bila raspisana poternica jer je već duže od devet meseci u bekstvu.

Dragin je u Palatu pravde došao sam 15 minuta pre zakazanog termina , a desetak minuta kasnije stigao je i vlasnik konsultantske kuće "Ces Mekon" Zvonimir Nikezić, koji je takođe optužen kao konsultant u Azotari. Nikezić je u julu pušten iz pritvora uz jemstvo od milion evra u nekretninama, a ovo je prvi put da je Dragin napustio kućni pritvor, odnosno svoj stan u Novom Sadu u koji je prebačen u ponedeljak 2. septembra.

Prethodno je devet meseci proveo u ćeliji Okružnog zatvora u Beogradu, od hapšenja 24. novembra prošle godine.

Osim Dragina iz kućnog pritvora u sud došlo je još pet optuženih Borislav Stojković, Dragan Tanasković, Dragan Mitić, Gordan Marković i Aleksa Obradović, dok ostalih 15 optuženih dolazi sa slobode.

Nakon završetka pripremnog ročišta sud će zakazati početak glavnog pretresa (suđenja).

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv Dragina i ostalih 22. maja zbog sumnje da su zloupotrebama Azotaru oštetili za oko 25 miliona evra.