SEKIRA nikad nije bila toliko često u naslovima novinskih tekstova i televizijskih priloga kao proteklih meseci u vestima iz crne hronike koje dolaze iz Subotice i okoline.

Sa većim ili manjim posledicama, za njom su posezali i mladi i stari, među kojima čak i jedna majka i jedan otac. Majka je, nažalost, presudila sinu alkoholičaru, a žrtva oca iz Gunaroša, takođe alkoholičar, na sreću, preživeo je sa teškim povredama glave.

Ono što je navelo roditelje da dignu ruku na svoju decu bilo je maltretiranje koje su duže vreme podnosili.

- Ovakvi slučajevi nisu retkost. U prvih sedam meseci subotičkom Centru za socijalni rad prijavljene su 33 porodice u kojima se dešavalo nasilje, a među žrtvama je bilo i devetoro dece, dok su 14 mališana bili svedoci nasilja, odnosno indirektne žrtve. Broj prijavljenih porodica je u porastu u odnosu na prošlu godinu, kada je policiji prijavljeno njih 54.

Pretpostavlja se da je broj onih koji nasilje ne prijavljuju mnogo veći. O njemu se ćuti, uglavnom sve dok kap ne prelije čašu i desi se strašan zločin.

- Zbog toga uvek apelujemo da se žrtve obrate nadležnim ustanovama, pre svega policiji i najbližem centru za socijalni rad, kako bi se pronašlo rešenje i sprečila tragedija - savetuje psiholog Ana Terek.

U Centru za socijalni rad ističu da nije retkost da žrtva postaje nasilnik i da je neophodno sistemski prići tom velikom problemu.

- Do sada se uvek radilo sa žrtvama nasilja, koje su sklanjane i imale podršku države, a sada, po prvi put, počećemo i da radimo sa osobama koje su osumnjičene za nasilje u porodici - kažu u Centru za socijalni rad.