SEZONA odmora već je počela, pa ionako opasna Ibarska magistrala sada nosi još veći rizik. Na teritoriji cele Srbije godišnje se dogodi oko 60.000 saobraćajnih nezgoda, u kojima pogine oko 700 ljudi. Veliki broj njih strada baš na tom putu, kojim će mnogi i ove godine ići ka crnogorskom primorju. U Agenciji za bezbednost saobraćaja kažu da su najčešći uzroci nesreća "nepropisna brzina i preticanje, usled čega dolazi do gubitka kontrole nad vozilom i sletanja sa puta".

Jedan od najopterećenijih putnih pravaca u Srbiji, sa velikom frekvencijom teretnih vozila i nepreglednim krivinama, svake godine odnese mnogo života. Tragedija koja se dogodila u kanjonu Morače dodatno je upozorenje za sve vozače da na srpskom delu puta ka Crnoj Gori budu izuzetno obazrivi. U Agenciji za bezbednost saobraćaja zbog toga apeluju na vozače da poštuju propise, pogotovo noću i u drugim uslovima smanjene vidljivosti.

- Vozači posebno treba da obrate pažnju na ograničenja brzine, nepropisno preticanje, prisustvo pešaka, traktora i biciklista - kažu u ABS. - Na Ibarskoj magistrali neophodna je povećana pažnja i strpljenje kod vozača, posebno prilikom prolaska kroz naselja, i prilikom približavanja nepreglednim raskrsnicama, kojih na Ibarskoj magistrali ima u većem broju. Potreban je veći oprez kada je kolovoz mokar, naročito nakon dužeg sušnog perioda. Ali i u danima saobraćajnih špiceva, posebno vikendom tokom turističke sezone.

Zbog vozača koji "jurcaju" po Ibarskoj, Agencija upozorava da se posebno obrati pažnja prilikom uključivanja u saobraćaj sa sporednih puteva.