GOTOVO da ne prođe mesec, a da se u Srbiji ne dogodi ubistvo unutar porodice. Od ruku muževa stradaju žene, supruge ubijaju ređe, a povećan je broj dece koja presuđuju roditeljima. Da brat ubije brata ili sestru i obratno, slučajevi su koji ovdašnja statistika i stručnjaci smatraju retkim, ali i najtežim.

Poslednji u nizu ovakvih ubistava, dogodio se u četvrtak u beogradskom naselju Petlovo brdo, kada je Dragoslav Jovanović (80), na spavanju, u porodičnoj kući, nožem u srce, usmrtio rođenog brata Slobodana (83), i to posle svađe zbog štapa! Stručnjaci ukazuju da razloge zašto brat diže ruku na brata treba tražiti u rivalitetu i ljubomori, ali i imovini, novcu...

- Rivalitet među braćom i sestrama ima mnogo lica - objašnjavaju psiholozi. - Mi prepoznajemo sebe, ali i sopstvenu izobličenu sliku u braći i sestrama. Da bismo stvarno razgovarali, moramo da prevaziđemo detinjstvo. Ako želite da imate stvarnu vezu sa bratom ili sestrom, morate da prevaziđete potrebu da budete prvi, jedini i najvažniji. Jednostavno, morate da prihvatite da i oni postoje.

SELO - GRAD Stručnjaci kažu i da se tragadije u kojima čovek posegne za oružjem i usmrti ili povredi svog najrođenijeg, češće događaju u seoskim, ruralnim sredinama, relativno siromašnim. U poslednje vreme dešavaju se sve više i u gradskim porodicama sa egzistencijalnim problemima i nesigurnim i nerešenim socijalnim statusom.

Da bi došli do ove tačke, ove osobe, bez obzira na to šta je mogući motiv njihove svađe, sukoba, netrpeljivosti, moraju da žele pomirenje.

Stručnjaci navode i da je prihvatanje sopstvene ljubomore, bez zahteva da to učini i druga strana, prvi korak, a da koreni ovakvih sukoba, neretko tinjaju od detinjstva.

- Čak i iz najbolje namere roditelji često, mogu nesvesno da podstaknu ovaj stravičan proces. Neki roditelji čak imaju sklonost da podstiču konflikte ili da teraju decu da skrivaju svoja osećanja, što ni jedno ni drugo, nije dobro - ukazuju psiholozi.

- Svaki roditelj treba na vreme da reaguje, i da na odgovarajući način spreči svoje starije dete da, na primer, udari i povredi mlađe.