Moguće novo suđenje za ubistvo Brisa Tatona?

FoNet

sreda, 30. 01. 2013. u 15:42

Могуће ново суђење за убиство Бриса Татона?
Apelacioni sud ukinuo je prvostepeno rešenje Višeg suda u Beogradu kojim je odbačen zahtev advokata Ivana Grkovića i Dejana Puzigaće, osuđenih za ubistvo francuskog navijača Brisa Tatona, za ponavaljanje postupka
BEOGRAD - Apelacioni sud ukinuo je prvostepeno rešenje Višeg suda u Beogradu kojim je odbačen zahtev advokata Ivana Grkovića i Dejana Puzigaće, osuđenih za ubistvo francuskog navijača Brisa Tatona, za ponavaljanje postupka završenog presudom Višeg suda u Beogradu 25. januara 2011. godine, saopšteno je iz ovog suda.

Po mišljenju Apelacionog suda, prvostepeno rešenje je doneto uz bitnu povredu odredaba krivičnog postupka, jer ne sadrži odgovarajuće razloge o činjenicama kojima se prvostepeni sud rukovodio prilikom donošenja odluke da odbaci zahtev branilaca osuđenih za ponavljanje krivičnog postupka, kaže se u saopštenju.

Pored toga, protivrečno je stanju u spisima predmeta obrazloženje prvostepenog suda da zahtev za ponavljanje postupka treba odbaciti jer isti ne sadrži činjenice i dokaze podobne da se na osnovu njih dozvoli ponavljanje postupka, kosntatovao je Apelacioni sud.

U prvostepenom rešenju je, takođe, izostala odgovarajuća analiza i ocena ostalih predloga iz zahteva za ponavljanje postupka, navodi se u saopštenju i dodaje da je predloženo da se u svojstvu svedoka ispita potencijalni očevidac koji je pozvao hitnu pomoć, kao i navodni očevici na okolnosti pada oštećenog, što može biti od uticaja za pravilno utvrđenje svih bitnih činjenica, odlučnih za rešavanje konkretne krivičnopravne stvari

U cilju pravilne analize i ocene podobnosti tih "novih" dokaza eventualno je trebalo da se sprovedu i određene izviđajne radnje, kako bi se utvrdilo šta je njihova sadržina, odnosno da li ti svedoci iznose neke nove činjenice, koje nisu bile predmet analize i ocene u dosadašnjim fazama postupka, piše u saopštenju Apelacionog suda.

Okrivljeni Grković i Puzigaća tražili su ponavaljanje postupka završenog presudom Višeg suda u Beogradu od 25. januara 2011. godine kada su optuženi za ubistvo Francuza Birsa Tatona u centru Beograda Đorđe Prelić i Dejan Puzigaća osuđeni su na 35, odnosno 32 godine zatvora, a Ljubomir Marković i Ivan Grković na po 30.

Te kazne su godinu dana kasnije prepolovljene.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Strasno

30.01.2013. 16:29

@Max - Najbolje bi bilo da ih puste. Mi smo svakako propala drzava. Ovakvi sto ubijaju strance po glavnom gradu, dizu u vazduh automobile po prometnim ulicama, medjusobno se obracunavaju, ubijaju decu po drumovima vozeci obesna kola, itd. zasluzuju postovanje i slobodu. Fukari treba dati sva prava, zbog toga nam je ovako kako jeste. Mi smo sami sebi najveci neprijatelji. Zbog toga je samo nama u regionu iz godine u godinu samo losije. Zbog toga mi imamo najvise kradja, silovanja, ubistava, itd.

Mile

30.01.2013. 17:48

@Max - Da su ubili Srbina, dobili bi po 2-3 godine (kao za onog decka u Novom Sadu sto su ga ubili bejzbol palicama), ali posto je u pitanju Francuz... onda nema milosti.

Max po drugi put

31.01.2013. 00:12

@Max - Nadam se da sudije Srbije, vise nece dokazivati da se ne plase ni suda u Strazburu, tacnije, da se ne plase da krse osnovna ljudska prava (npr. pravno na pravicno sudjenje), jer su gradjanima koji placaju odstetne zahteve, a i svetu, dokazali i pokazali.

Radovan

30.01.2013. 16:48

Njima je najpametnije da traze da budu sudjeni pred francuskim sudom. Dobii bi kazne najmanje pet puta manje nego kod nas.

Nebojsa

31.01.2013. 09:30

Na osnovu ovog nepismenog teksta ispada da su Grkovic I Puzigaca advokati! Svaka cast, Kada su pre diplomirali?