Lopovi sa groblja kradu sve što stignu

E. V. N.

30. 10. 2012. u 20:56

U Srbiji učestale pljačke grobova sa kojih lopovi nose sve što stignu i što može da se unovči. Otkopavaju rake, uzimaju novac, nakit... Odnose biste, ali i cele nadgrobne spomenike

POSLEDNJIH nedelja učestale su krađe po grobljima u Srbiji sa kojih lopovi odnose sve što im dođe pod ruku: cveće i vence koje nedugo posle sahrane preprodaju, kao i kandila, biste, slova sa nadgrobnih spomenika, pa i same spomenike. Nije im strano da, poput "maratonaca" otkopaju grob i iz njega, iz kovčega preminulog, uzmu novac i druge vrednosti koje mu je porodica spremila "da ponese na onaj svet".

Policija u Jagodini pritvorila je tri osobe zbog sumnje da su krali bakarne oluke i krovove sa grobova i crkava u tom gradu i prodavali ih kao sekundarne sirovine.

Koliko su kradljivci po grobljima dobro organizovani, najbolje svedoči presuda suda u Beogradu grupi od devet lopova koji su godinama harali po prigradskim grobljima. Osuđeni su na ukupno trideset i tri godine robije.

Da ne prezju ni odčega, govori i slučaj raskopanog groba u aleksinačkom selu Kamenica gd eje ukraden novac koji se nalazio u mrtvačkom sanduku. Opljačkan je grob Slobodana Jovića (51). Po običaju iz ovog kraja, ljudi koji su ga otpratili na poslednji počinak stavljali su u sanduk novac. Iako se ne zna koliko je tačno para bilo u grobu, Jovićevi roditelji tvrde da je na sahrani bilo nekoliko stotina ljudi, da su mnogi darivali pokojnika, a među njima i rodbina iz Švajcarske, koja je u sanduk stavila veću količinu deviza. Počinioci ovog gnusnog dela još nisu otkriveni.

PRODAJA UKRADENE stvari sa grobalja lopovi najčešće prodaju na otpadima, gde ih prodaju kao sekundarne sirovine. Međutim, nisu im strani ni buvljaci, ali ni antikvarnice. U njima najčešće završavaju, po znatno nižim cenama od realne vrednosti, vrednije pokojnikove stvari, zlatno prstenje, minđuše ili skupoceni satovi i mobilni telefoni.

Nešto ranije na pravoslavnom groblju kod Dudove šume u Subotici oskrnavljeno je sedam grobova, koji pripadaju subotičkoj Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini. Sa šest grobnica ispomerane su mermerne nadgrobne ploče i pokradene mesingane drške, krstovi i slova, dok je jedna sveža humka, gde je o trošku grada sahranjen 38-godišnji Rom, raskopana, a kovčeg je nađen otvoren. Policija sumnja da je reč o organizovanoj grupi vandala koji su grobove oskrnavili zbog materijalne koristi.

Samo koji dan pošto je letos na groblju u Sremskoj Mitrovici sahranjen Zuhdija Hopić, dobrostojeći građanin biran za ciganskog cara Srema, lopovi su otkovali i opljačkali njegov grob. Ostali su "kratkih rukava" pošto rodbina nije u kovčeg stavila vredne stvari. Ostavili su otvoren grob i zatim raskopali još jedan u kojem takođe nije bilo ničega.

Tragično nastradalom mladiću A. J, uz lične predmete u kovčegu, roditelji su na groblju u Staroj Pazovi podigli spomenik od mermera ukrašen vrednim statuama. Lopovi su ukrali dve statue i nestali sa plenom.

Najviše skrnavljenja i krađa grobalja u Srbiji zabeleženo je u Subotici, Nišu i u istočnoj Srbiji, gde porodica svojim preminulima "na onaj svet" ostavlja malo bogatstvo i zida grobnice poput stanova, komplet opremljene. Međutim, gotovo svakodnevno, i pored video nadzora i radnika obezbeđenja, zabeležene su i pohare po beogradskim grobljima, pre svega Novom i Centralnom, odakle nestaju kandila, vaze, cveće, venci, spomenici...

Sve ovo navodi na priču da se radi o specijalizovanim grupama lopova koje "otimaju" od mrtvih, ali policija zasad to i ne potvrđuje. Naime, prema saznanjima nadležnih u MUP Srbije oni koji kradu kandila, slova sa nadgrobnih spomenika ili druge bakarne i mesingane predmete sa grobova najčešće su višestruki povratnici i pripadnici tzv. "bakarne mafije".

ZAKON U SLUČAJU skrnavljenja grobnog mesta, nosilac prava korišćenja, odnosno porodica čije se grobno mesto našlo na udaru vandala, može da podnese prijavu policiji, pod uslovom da je materijalna šteta veća od 15.000 dinara. Krivična prijava sa odštetnim zahtevom podnosi se protiv NN izvršioca za kojim potom policija traga. Ukoliko bude pronađen i procesuiran lopov je dužan da nadoknadi štetu, a zaprećena je i kazna zatvora.

Uglješa Stešević, šef Odeljenja za suzbijanje teških krađa PU za grad Beograd objašnjava celu situaciju:

- Kao kradljivci bakarnih predmeta i sekundarnih sirovina uglavnom se pojavljuju višestruki povratnici. Dobro su organizovani sa unapred podeljenim ulogama i u dogovoru sa vlasnicima otpada koji od njih otkupljuju ukradene predmete, čak i sa grobalja. Prodajom bakra ili mesinga lopovi ostvaruju malu dobit i kad budu uhapšeni i procesuirani uglavnom se brane da im je to osnovni prihod za život. Sudovi im, skoro po pravilu ne određuju pritvor, pa oni nastavljaju da rade po starom.

Naš sagovornik napominje da je beogradska policija nedavno uhapsila grupu kradljivaca koji su harali po grobljima.

- Na njihovoj meti našli su se verski objekti i groblja odakle su krali kandila, bakarne ploče i biste, slova sa nadgrobnih spomenika - kaže Stešević. - Međutim, u ovim slučajevima, pričinjena materijalna šteta je u odnosu na isti "posao" kad su u pitanju neka javna preduzeća, mnogo manja, kao uostalom i zarada lopova. Čovek koji krade spomenik je pre svega čovek sužene svesti, socijalni očajnik, lak za manipulaciju. Ravnodušan je prema tradiciji i nema svest o onome što radi, osim da dođe do dobiti. Za ove lopove "ne uznemiravati mrtve" ništa ne znači. Važna je samo korist.

Policija beleži i krađe na grobljima u kojima su lopovi deca, dečak od 16 i devojčica od 13 godina. Ovo dvoje maloletnika uhvaćeno je u krađi bakarnih krstova, kandila i delova metalne ograde na beogradskom Centralnom groblju. Istragom je utvrđeno da su deca ovaj "posao" radila svakodnevno i to više meseci. Osim Centralnog, dvoje klinaca na isti način pljačkali su i Novo, Bežanijsko i Topčidersko groblje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije