POSVAĐALI su se. On je izašao iz sobe, a kada se ubrzo vratio, u ruci je imao pištolj. Ništa nije rekao, nije trepnuo - hladnokrvno je ispalio jedan metak u rođenu ćerku! Nisam mogao korak da napravim, zaledio sam se. A on je pomerio ruku za pola metra i nanišanio u suprugu. Pucao joj je u grudi! Nekoliko sekundi je gledao u prazno. Ponovo je podigao ruku i ispalio po još jedan metak u obe - da bude siguran da neće ostati žive.

Ove potresne reči izašle su iz usta svedoka tragedije koja je u petak u crno zavilo malo banatsko selo Ritiševo kod Vršca - oca Petra Balana (57), koji je u porodičnoj kući u Ulici Mihaja Emineskua, ubio suprugu Maricu (49) i ćerku Sanelu (28). Nesrećni starac bio je u istoj prostoriji dok je njegov sin ubijao porodicu. U vreme pucnjave, u kući, ali u drugoj sobi, bila je i nepokretna Petrova majka koja ništa nije čula.

DIPLOMA PETAR Balan je dugo bio bez posla. Poslednji put je radio u štampariji u Vršcu pre 15 godina. Tada je i dobio dozvolu za nošenje oružja. Njegova supruga je radila u bolnici, dok je ćerka Sanela nedavno diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Temišvaru.

- Pobio ih je, a ja sam istrčao napolje - neutešan je Petar Balan stariji (80). - I on je onda izašao napolje. Otišao je do prodavnice i priznao ljudima u radnji šta je uradio. Sledili su se. Kada je krenuo kući svratio je i do jedne komšinice i njoj se ispovedio.

Desetak minuta kasnije, ispostaviće se, to mu je bio i poslednji razgovor u životu.

- Ušao je u dvorište, prislonio pištolj na slepoočnicu i sebi presudio!

Nije mnogo prošlo, a vest iz malog sela obišla je Srbiju. Policija je ubrzo obezbedila mesto događaja. Ispred kuće su se okupile komšije, a mrtvozornici iznosili beživotna tela iz kuće.

- Nosite ga bilo gde, bacite ga na đubrište, neću da ga vidim - niko nije mogao da smiri starca dok su iz dvorišta iznosili telo njegovog sina.

Žitelji Ritiševa još uvek ne mogu da poveruju da se ovakva tragedija dogodila u "njihovoj avliji". Ne znaju šta je uzrok. I u subotu su pričali da Petra nikada nisu videli ljutog, nabusitog, a retko kada pijanog.

- Ali, ja stvarno nisam mogla da znam šta se dešavalo u njihovoj kući - rekla nam je jedna komšinica.