Obraz ostao bez dozvole

N. B.

12. 06. 2012. u 13:28

Ustavni sud Srbije prihvatio inicijativu Republičkog javnog tužilaštva o zabrani delovanja. Ovakva odluka šalje snažnu poruku da je zaštita sloboda neprikosnovena - tvrdi Zorić

USTAVNI sud Srbije doneo je u utorak odluku o zabrani delovanja Udruženja "Otačastveni pokret Obraz". Odluka je doneta na zahtev republičkog javnog tužioca, koji je 25. septembra 2009. godine tražio zabranu ovog udruženja "zbog delovanja usmerenog na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje zajamčenih ljudskih i manjinskih prava ili izazivanje rasne, nacionalne i verske mržnje". Sud je naložio i brisanje "Obraza" iz registra udruženja koji vodi Agencija za privredne registre.

Prema saopštenju, Ustavni sud je konstatovao da je "Obraz" ne samo tolerisao, već i podržao aktivnosti članova u incidentima tokom kojih je dolazilo do povreda Ustavom zajemčenih prava određenih društvenih grupa i u kojima je iskazan diskriminatorski odnos prema tim grupama. Takođe, sud je zaključio da iz njihovih akata i radnji proističu stavovi kojima se suštinski diskriminišu građani po ličnim svojstvima i to govorom mržnje, uznemiravanjem i ponižavajućim postupanjima.

DVE PRESUDE ZA OBRADOVIĆA PRED Prvim osnovnim sudom u Beogradu sredinom marta ove godine, Mladen Obradović je prvostepenom presudom osuđen na deset meseci zatvora zbog rasne i druge diskriminacije i pretnji pripadnicima homoseksualne populacije pred otkazanu Paradu ponosa 2009. godine. Sud je utvrdio da je Obradović kriv zbog svojih postupaka, izjava u medijima, ispisivanjem parola i grafita koji sadrže preteće poruke homoseksualcima. U aprilu prošle godine, pred Višim sudom u Beogradu osuđen je na dve godine zatvora zbog organizovanja nereda tokom Parade ponosa 2010. godine. U neredima na beogradskim ulicama tada je povređeno više od 140 ljudi, od kojih 124 policajca, a pričinjena je velika materijalna šteta.

- To je usmereno na kršenje Ustavom utvrđenih sloboda i prava građana, načela vladavine prava, načela građanske demokratije i pripadnosti evropskim principima i vrednostima, kao osnovnim načelima na kojima počiva ustavni poredak Srbije - ocena je suda. - Proklamovanim načelima, delovanjem i podržavanjem nasilja, "Obraz" se zalaže za model društva koje je zasnovano na diskriminaciji odgovarajućih etničkih, verskih, seksualnih i drugih grupa. Sud je donoseći odluku imao u vidu da je Srbija nedavno prošla kroz veoma težak istorijski period opterećen ratovima, podstaknutim i verskom suprotstavljenošću naroda u regionu.

Sud je, takođe, imao u vidu i da je demokratsko pluralističko društvo, koje se izgrađuje, i dalje opterećeno brojnim predrasudama koje imaju duboke korene u istoriji naroda na prostorima Balkana. Zbog toga je, ocenio je sud, važno zaštititi najvažnije društvene vrednosti svim sredstvima i blagovremeno sprečiti sve pojave koje mogu, stvaranjem okruženja nesigurnosti i straha za pripadnike čitavih društvenih grupa, poništiti napore kojima se iskazuje demokratska tradicija srpskog naroda.

Ustavni sud imao je u vidu da su MUP, nadležna tužilaštva i sudovi već preduzeli niz mera i aktivnosti zbog nedozvoljenog ponašanja članova "Obraza". Sud smatra da su na osnovu dokaza koji su predočeni u ovom slučaju, ispunjeni svi kriterijumi za zabranu rada.

CILJEVI NA sajtu "Obraza" navodi se da je to politička organizacija, pravoslavna i saborna, a ne partijska, "jer ne verujemo u pluralizam interesa u srpskom narodu, već u njegovu sabornost, u jedinstven sistem vrednosti i u jednu zajedničku sudbinu za sve Srbe". Zvanična, politička ideologija "Obraza" jeste pravoslavni, odnosno svetosavski nacionalizam. MUP Srbije je 2005. godine "Obraz" označio kao klerofašističku organizaciju.

- Ovakva odluka šalje veoma snažnu poruku da je zaštita ljudskih prava i građanskih sloboda u Srbiji neprikosnovena - izjavio je Tomo Zorić, portparol Republičkog javnog tužilaštva.

- Odluka bi trebalo da doprinese suzbijanju nasilja i netolerancije koju je propagirala ova organizacija.

Organizacija "Obraz" nastala je iz "Izdavačkog doma Srbski obraz", koji je svoj rad započeo 1994. godine, sa blagoslovom episkopa Srpske pravoslavne crkve Danila Krstića. Osnivač i prvi predsednik "Obraza" bio je Nebojša Krstić, sociolog, teolog i član Udruženja književnika Srbije. Posle Krstićeve pogibije u saobraćajnoj nesreći, 2001. godine, prvi čovek "Obraza" postao je Mladen Obradović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (154)

DRAGAN

12.06.2012. 13:37

Kada će ovi pripadnici tzv."ustavnog suda" biti lustrirani zbog slugeranja b.tadiću? Kada će pravna država ove tadićeve marionete zauvek da odstrani iz pravnog sistema ove države?

zoks

12.06.2012. 15:30

@DRAGAN - Onog momenta kad se svi zivi i mrtvi spomenici komunizma uklone sa tla Srbije!

rafailo

12.06.2012. 13:54

Ma bitno je da homoseksualci dobiju sva prava a ostale ko šiša,jadna Srbijo šta si dočekala.

rafailo jels e vi to bojite

12.06.2012. 17:32

@rafailo - ne brigajte vi brigu za srbiju..brigajte za vama milu nemacku.

rafailo

12.06.2012. 20:05

@rafailo - Odkud ti to da mi je mila Nemačka, kao što reče veliki Šantić:"Mene sve rane moga roda bole..."

Apis

12.06.2012. 13:54

Pod hitno istraziti sve radnje kako je donesena ovakva sramna odluka !Kome je cilj ukidanja ljudskih sloboda i slobode misli kao najveceg dostignuca ove "demokratije" .Ovom odluko "sudije" ovog tela (ne mogu ga nazvati sud jer to nije) na mala vrata uvode diktaturu drzave prema njenim stanovnicima tj. drze narod u ropstvu .Ocigledno je da i onaj ko je podneo ovakav bespredmetan zahtev u sadejstvu  izvrsavaju tudja naredjenja protiv svog naroda !Ovo nece proci

mislis

12.06.2012. 14:04

@Apis - Oce oce. Oce jos kako. Proci ce jer im se moze. Problem je sto sve moze da se zavrsi i pored smene vlasti jer sudije i dalje ostaju one koje je zutica i infiltrirala. Jedino me raduje sto je diktator i pored kradje izgubio izbore pa se nadam da je ovo poslednji trzaj zutih neokomunista.

Branko

12.06.2012. 14:22

@Apis - Poštovani Apise, ljudske slobode i sloboda misli jesu najveće dostignuće demokratije. Ali samo do onog trenutka do kada ne zadiru u ljudske slobode i slobodu misli drugih. A "Obraz" je svojom ideologijom upravo to činio. isključivost, rasizam, šovinizam, mržnja, netrpeljivost, nasilje u ostvarivanju ciljeva, pa još ponešto - to je ideologija koja je odlukom US zabranjena.

baćo

12.06.2012. 19:48

@Apis - Branko! Šta ,to pričaš? Zar je rasizam i fašizam ,promovisanje ljudskih i nacionalnih vrijednosti. Nije ,ni čudo da tako mislite, kada su (skoro) polovini Srbije vrjednije i draže evropske(malim slovom) "vrijednosti", makar bile i naopake, k'o št i jesu. Znate ,na koje mislim.

Branko

12.06.2012. 14:13

Da smo na jasnom, zabrane ovakve vrste nisu dobre, ali su ponekad nužne kao što je Ustavni sud sada učinio, pa je od dva zla: 1. Postojanje ultra-nacionalističke organizacije sa elementima fašističke/naciističke ideologije i 2. Zabrana iste, izabrao neuporedivo i nemerljivo manje zlo. Jasno je na će pripadnici "Obraza" naći druge načine svog delovanja, toga treba da budu svesni svi kojih se to tiče.

Bata

12.06.2012. 14:17

Sramna i ponižavajuća odluka za Srbiju i srpski narod. U uslovima kada je LDP u opciji za parlamentarnu većinu a Čeda potencijalni ministar, sa jedne strane, i zabrana onih udruženja koja sdušno podražavaju vrednosti ovog naroda, sa druge strane, najviši pravosudni organ Srbije je pokazao svu svoju arogantonost, profanost, servilnost prema vlastodršcima i kvazimundijalistima koji su se udaljili od sopstvemog naroda. NEĆE PROĆI.

Beograd

12.06.2012. 14:20

Ipak mislim da ovakva odluka Ustavnog suda ne može da utiče na rad i postojanje pokreta Obraz, niko tim ljudima ne može zabraniti da se okupljaju, da postoje uopšte i da deluju, to je pokret koji okuplja dosta veliki broj simpatizera. Kako to da ustavni sud nije zabranio LGBT organizaciju koja promoviše nešto što truje našu omladinu i predstavlja neke ne prirodne odnose.

MatijaBG LDP/DS

12.06.2012. 14:32

Nije dovoljno samo zabraniti ovaj bezlicni pokret obicnih neradnika i ulicnih huligancica.potrebno je pohapsiti i procesuirati sve koji su sacinjavali i predvodili taj pokret.Takvi su cak u koaliciji Dveri koju sacinjavaju Obraz,Dveri,1389,SNP,Nasi....da se domognu i parlamenta Srbije i na taj nacin steknu imunitet.Konacno prelepa vest!

Bosko

12.06.2012. 15:41

@Uzicanin - Sramota jedini nas obraz koji vrijedi da zabrane oni koji neznaju ni zasta imaju obraz,Kao djon.

4c

12.06.2012. 14:50

Држава без образа, суд без образа! Али у народу ОБРАЗ остаје да живи!

12.06.2012. 19:42

@4c - Прави Србин учи у својој земљи, ради у својој земљи и воли исту. Сорбона је за тебе, па изволи, широко ти поље, такви нам не требају...

Obraz

13.06.2012. 07:50

@4c - Nepismena, nemoj da se zapanjujes, nego nauči da se Sorbona ne pise malim slovom!

Precanin

12.06.2012. 14:51

Poslednji trzaji zutih "sudija". Kakva drskost, hoce da zabrane ono sto je najzdravije u ovoj trulezi. DS je uvek protiv vernika, porodice, heteroseksualaca, Srbije, Rusije, pravoslavlja, svega sto je normalno... Zasto ne zabrane LBGT organizacije, GMO hranu, agresivne ateisticke grupe, promotere NATO pakta... Drustvo u kojem je abortus dostupniji od hrane, nema buducnost!

zoks

12.06.2012. 15:26

@Precanin - Precanin@ njihovi,zuti,postupci govore i potvrdjuju to sto govorim da su oni ostaci komunizma,kojem takodje ni vera,ni Bog,ni porodica,ni slava,nije bilo sveto!Ni jednu organizaciju koja je nacionalisticka ne bih zabranjivao do onog momenta dok ne pocnu izgradjivati svoj zivot na stetu ostalih nacija i naroda! Lgbt ne racunam u normalne niti u napredne grupe ni po kojem pitanju!Nista nemam protiv njihovog seksa,ali neka ga drze u svoje cetiri zida!Ni mi normalni ne paradiramo po ulicama!

Znam

12.06.2012. 14:55

Obraz je umro sa Nebojsom Krsticem. Posle toga su ga preuzele sluzbe, lobisti, kriminalci...Zabrana ovoga cirkusa je omaz Nebojsi Krsticu.

esprimo

12.06.2012. 15:36

Mogu da ga zabrane koliko hoce OBRAZ ostaje da zivi u ljudima sa OBRAZOM!Smrt fasizmu i kapitalizmu SLOBODA NARODU!

SRBIN CG

12.06.2012. 16:25

@Tajo CG - Ne provokatoru,treba zabraniti tvoj diktatorski rezim,tvoj SDA,tvoj HDZ!!!!!!! Prva sestra,Prva banka,prvi brat,prva porodica,pokradeni izbori,pokraden referendum.........Tajo mnogo laprdas po ovom internetu,gledaj svoja posla ljepse bi ti bilo!

CRNA GORA SRPSKA SPARTA

12.06.2012. 15:54

SRAMOTAAA i to velika da se gasi nesto sto je dobro po nasu djecu,ljudi se zalasu za nasu crkvu,da se radjaju djeca,da opstane brak,da se ne koristi droga itd. kada to ne valja ne znam sta onda treba da se podrzava neki lgb progres,zukurlic,canak i druga svita Sramota... Obraz zivi i dalje

MatijaBG LDP/DS

12.06.2012. 16:10

@CRNA GORA SRPSKA SPARTA - Zasto je pasos Crne Gore ,srpske Sparte crven i ima zutog orlica i lavice?:))))

vi djetici cuvajte svoj obraz a za srpski ne brinite

12.06.2012. 17:28

@GROBARI NIKSIC - ostavte se Srbije vi montenegrini..gledajte jel vam konoplja nikla ili josthe nije??/

Mico

12.06.2012. 16:02

Zavezite cedi , vuku i canaku usta , koji pljuju po Srpskom narodu i po Srbiji a ne ljudima koji vole Srbiju .

MatijaBG LDP/DS

12.06.2012. 16:09

@Mico - Hahahhahaha...nasao si srpske junake......prva puska kad bi pukla,clanovi ukinutih sekti bi prvi pobegli iz Srbije.Sem toga ratovali ste protiv celog sveta 99/te,pa gde je pobeda vas heroja?Tako opaki.....evo Mico,zasto ti tako hrabar ne izadjes odmah sad sa transparentim ai podrskom svojoj braci po kamenici i pomognes im?

bojancos

12.06.2012. 17:08

@Mico - @Matija99 te smo ratovali protiv celog sveta,ali sada vidimo da smo imali i medju nama 20 % izdajnika i poturica poput tebe,koji su iznutra unistavali Srbiju.Ne cuva se SRBIJA od neprijatelja nego od izdajnika i stranih placenika.MATIJA KO SU TVOJA BRACA ??? DEFINISI SE KO SI I STA SI ??? Gradjani Srbije sigurno nisu tvoja braca,da ti nisu braca dole na jugu Srbije ??

MatijaBG LDP/DS

12.06.2012. 17:25

@Mico - Ja nemam potrebe da se definisem niti da se isticem kao Srbin,a SRBIN sam,svidjalo vam se ili ne,ali o tosme nisam odlucivao ja,ali Bogu hvala,deo sam divnog naroda,naroda koji nikad nije imao ovoliko krvoloka koliko ima od devedesetih pa do danas.Moj narod nije nikad bio zlocinacki do Srebrenice.Ja sebe definisem kao Srbin koji je uvek suprotan vama takvima i takav cu ostati,a Srbija se rasparcavala samo dok ste vi i vasi idoli vladali njom.Moja braca su svi ljudi dobri,bez obzira na naciju!

matija ti si odavno definisan

12.06.2012. 17:48

@Mico - Kao P. DIM.To da si Srbin,to si samo procitao u krstenici.Nabrojao si nekoliko lepih osobina ali si kao po obicaju skrenuo i opet nas sve ispljuvao kao sto to rade i ostale NVO i druge zapadne sluge.To svrstavanje vecine ili celog naroda na neku stranu,se naziva generalizacija i to je ono sto tvoji zapadni idoli primenjuju da svakom Srbinu zacepe usta i oduzmu mu pravo glasa i misljenja.Prouci Yusupersonic, sta je to i ko ga je ukrao i zamisli sta bi bilo da je odradjen do kraja a ima i jos toga

Srećko

12.06.2012. 21:56

@Mico - Zanimljivo da ovom Mblb, šta li već, uvek pljusnem minus i da ga ne čitam, a prijatelji mi kažu da nikad nisam pogrešio.

zulu

12.06.2012. 22:51

@Mico - Rekoh ja opet matija ili kako li se vec zoves, ne iritiraj ovaj narod na portalu. ako su vec pocele zabrane, onda treba ukinuti tebe prvo!!

Rade Popov

12.06.2012. 16:11

Ko pobogu radi u tom sudu, verovatno potomci austo-ugarske monarhije ili prodate duse sadasnjoj nemackoj imperiji. Nemoguce zabraniti onima koje vole svoju domovinu da to pokazu srpskom narodu zaslepljenom sadasnjim vodjama. Proterali Seselja, Karadzica, Mladica, da bi za male pare prodali otadzbinu svojih predaka. Gde su stare srpske vojvode Radomir Putnik, Zivojin Misic, Stepa Stapanovic, Pavle Jurisic, prevrcu se u grobu od sramote gde su danasnje vlasti Srbiju dovele. Pa zar nije to sramota

Gale

12.06.2012. 16:13

Teško ćemo se izboriti protiv žute nesreće. Nema dana da još uvek ne učine nešto loše po državu koje faktički i nema posle decenijske temeljite rasturačine. .

Bezanijska Kosa CZ

12.06.2012. 16:18

Sramotna odluka Ustavnog suda, ali po lajkovima i komentarima, drago mi je da vidim da obican narod nije ostao bez Obraza ... postojala formalno istoimena organizacija ili ne ...

cccc

12.06.2012. 16:20

ma da bre samo napred, sve sto brani srpski interes vi odmah zabranite! ovo je sramna drzava koja gazi po svemu sto je srpsko! to nam se vec sada obija o glavu, samo sto vecina to ne vidi, samo vam EU u glavi!!!

Velimir

12.06.2012. 16:33

Poslednji trzaji komunofasista-praksisovaca,njihovih sinova i unuka da Srbiju razbiju i sprece njeno vaskrsnuce.Srbin se budi,i doci ce momenat kada ce legitimno biiti sudjeno tkz."ustavnom sudu"za gusenje politickih sloboda,favorizovanja stetocina koje razaraju srpsko nacionalno tkivo i hoce ponovo da restauriraju diktaturu.

vi ste vec vaskrsli

12.06.2012. 20:02

@Velimir - joj ima li genetike u ovoj zemlji..ajde malo sad DNk analiza pa da vidimo genotipe tih "pravih srba " u tom obrazu..meni ne lice bash... ali moze da se desi da im Dnk ima malo azijatsku notu, jerbo su im i metode azijatske..

ima vise tackica oko tog obraza

12.06.2012. 16:38

1. ko su ti u obrazu?? neki bolji srbi od nas obicnih Srba i srpkinja..kao potomak po majcinoj strani porodice u kojoj je bilo svestenika Spc i po ocevoj strani u kojoj je bilo zrtava na kajmakcalanu molim da se svi ti "pravi srbi" okanu srbovanja u ime nas PRAVIH PRAVCIJATIH SRBA! koji su uvek branili svoju cast ali i cast svih ljudi koji dostojno zive u dobroj zemlji srbiji>.oni su neonacisti a srpstvo KORISTE kao paravan i ja im zelim da odu dodjavola odakle su i dosli!

mira

12.06.2012. 16:39

mislim da u nasoj zemlji postoji jos veliki broj organizacija ,ili partija koje treba zabraniti. neke nevladine organizacije, ldp ....pozdrav.

Spanulis

12.06.2012. 16:45

Ustavni sud zabranjuje patriotski pokret Obraz,dok sa druge strane Borko,Canak,Ceda i ostala klapica otvoreno i neskriveno ruse Ustav i nepostuju celovitost Srbije...U vecini normalnih zemalja oni bi vec nosili bukagije i bili na visegodisnjim robijama,ali umesto toga oni se grabe oko fotelja i privilegija..Neka se srame sudije ustavnog suda,ako uopste imaju OBRAZA!!!!!

brisel

12.06.2012. 21:19

@Spanulis - Zaista, ko vodi ovu drzavu? Tuzno ali Srbija sve vise podseca na neku banana drzavicu.

zoks

13.06.2012. 04:29

@Spanulis - briser@ podseca?????? Boga mi ti to optimisticki!! Ni kora od banane nije,a kamoli banana!

Vasa NS

12.06.2012. 16:54

Zar ova podanicka vlast i njen lazni Ustavni sud stvarno misle da pendrekom i zabranama i apsom moze da spreci srpske patrote da brane obraz,cast i dostojanstvo naseg naroda!!!

profa Milisav

12.06.2012. 17:59

@Vasa NS - Ako si ti Srbin ja sam Ramiz Saciri..Sokac moras da naucis da se Srbin Uvek pise velikim slovom!!!!!

Goran

12.06.2012. 18:51

@Vasa NS - Ni moju ne želim da brane. Ja sam Srbin koji voli svoju državu i bez patriotskih organizacija. Najviše mi se gade oni koji sebe smataju za čuvare nečijeg morala, srpstva a još su se i sami proglasili za to. Do juče su huliganisali po stadionima i oko njih a sad su stranke i pokreti. Ne osećam se ugrožinim ni po nacionalnom i po verskom ni po bilo kojem drugom pitanju koje ovakve organizacije koriste za svoje postojanje.

leon

12.06.2012. 20:31

@Vasa NS - šta ti vredi pismenost kad si pristalica obraza, - znaš šta je to milisave, to je ideološka nepismenost....

Srećko

12.06.2012. 21:51

@Vasa NS - Ajd što si nepismen manje više nebitno, ali imaš li ti obraz leone? Imati obraz je velika stvar za svakog čoveka.

zulu

12.06.2012. 22:45

@Vasa NS - Onda ne vidis dalje od nosa. Sto ne zabrane djelovanje masonske organizacije u srbiji koja prva dezorijentise naciju? a ova se zabrana desila nedugo posle njihovog skupa u beogradu. sto niko opd takvih kao ti ne digne glas protiv zukorlica i ostalih separatista sirom zemlje? tesko ovoj srbiji!

Adler

13.06.2012. 07:41

@Vasa NS - Tvoju čast nećemo braniti. Tebe ćemo zaobići, ti nemas čast! Ne uzbudjuj se mnogo!

leon

13.06.2012. 12:43

@Vasa NS - stvar je u tome što vi ne možete nikoga odbraniti,--vi samo zabrljate, eto to je žalosno što vašim ponašanjem uništavate sebe i svoje naj bliže, zato manite se branjenja bilo koga.....,

Zika zivac

12.06.2012. 16:59

Titini pionrcici samo nastavljaju ono sto su radili njihovi prethodnici,a to je proganjanje i sikaniranje svega sto je srpsko,nacionalno i patriotsko...Ali,ako misle da mogu da terorom ubiju rodoljublje kod Srba grdno su se prevarili i neka im neko objasni sta znaci stara dobra srpska rec INAT

konstantin

12.06.2012. 17:00

Zabrana ima smisla,ali isto očekujem zabranu i "64 županije", i pojedinih nevladinih organizacija koje se zalažu za vojvodinu republiku kao i lgbt udruženja koji su nosili transparent "smrt državi". Ako se to ne uradi, onda je ova odluka diskriminatorska.

baćo

12.06.2012. 19:17

@m - "M" Mislio sam da, ali sam se prevario. Nema ,od njega ništa. Ono ,predizborno ,ode u veliko ništa. Sram ,ih, bilo, što ne zabrane protivustavno djelovanje Čanka i Zukorlića. E, to ne smiju.

ultra srpkinja

12.06.2012. 17:33

obrzovcima ma ko bili mada meni izgledaju kao bugari mogu da kazem adio...and good bye..svi ste za zatvor!

Jelena

12.06.2012. 17:47

@ultra srpkinja - Ne znam kako ti izgledas,ali ako ti se lepota meri sa pamecu i pismenoscu,onda ti nema pomoci!!!! Duplo golo,pa jos i ultra!!!

zabotijanos

12.06.2012. 19:14

@ultra srpkinja - Bijo sam samo simpatizer Obraza,a sad cu postati i clan,bolje i u zatvoru nego u nekoj ultra ustanovi za udarene

Mex

13.06.2012. 03:22

@ultra srpkinja - Gospodjice Jelena bravo za komentar . Ova je sva ULTRA i jos u duginim bojama .

Milena

12.06.2012. 17:39

Sta je sledeci korak ove marionetske i namesnicke vlasti????Hapsenje ljudi ako kazu da je Kosmet deo Srbije ili ako kazu da je Nato fasisticka i nacisticka organizacija...sramota,sta drugo reci

Stefan

12.06.2012. 17:59

Nacisticke stranke su dozvoljene u demokratskom svetu,a ovi se zabranjuju jer su patriote i mogli bi da povuku gladni narod za sobom,"Srbijansko prolece "da izazovu i zato su ih zabranili.Koja drzava...

Branko

12.06.2012. 22:54

@Stefan - Nacističke i klerofašističke stranke stranke NISU dozvoljene u demokratskom svetu, a patriotske stranke nemaju veze sa nacizmom i klerofašizmom. Jeste istorija poznaje primere kada su nacističke i klerofašističke stranke "povukle" narod za sobom /Hitler i Musolini/. Lično ne želim takvo "Srbijansko proleće" najviše zbog Srba a i drugih građana R Srbije.

Doris

13.06.2012. 07:34

@Stefan - Ajde, ne mlati praznu slamu! A, tebi su Otpor, B92 i NVO demokratski svet?!

Branko

13.06.2012. 13:25

@Stefan - G-đo Doris , Otpor i B-92 su što se Srbije tiče pojam demokratije, mlatio ja ili ne mlatio.

Stojkov

12.06.2012. 18:03

Najvise se obradovala A. Jerkov iz Čankove partije. Sada mogu mirno da cepaju Vojvodinu. Obraz im vise neče smetati. A, mozda hoće?

Braca

12.06.2012. 18:29

Ha, jaka stvar, cuj ustavni sud Srbije zabranio, pa u ovoj zemlji je sve protiv ustavno! Sad neka samo promene ime u pokret otpora Obraz!

Miomir Maksimcev

12.06.2012. 18:42

Obraz je napravio gresku sto je bio protiv odrzavanja "Parade ponosa". U demokratskim zemljama sve organizacije imaju pravo da slobodno deluju sve dok ne pozivaju na nasilje. Homoseksualcima mozete zabraniti da odrze paradu ali ih necete preobratiti u heteroseksualce. Iz istog razloga je i odluka "Ustavnog suda" Srbije sramna i neodrziva. Naterace Organizaciju da se povuce u podzemlje, sto je cini opasnijom. U SAD cak i Kju Kluks Klan slobodno deluje. Srecom, postoji Strazbur. Srbija tamo gubi.

soco

13.06.2012. 14:36

@Munib - Hoces jos jednu dobru, dosao ti "Sulejman" a sad ce i Turska, pitaj Tadica ako neverujes.

D. Morrissey

12.06.2012. 21:02

Kao prvo zelim da pozdravim sve patriotske lige u Srbiji. Svako ima prava da prestavi svoj program a na gradjanima je da odluce dali hoce da budu njihove pristalice ili ne. Sa zabrano nece imati sigurno manje clanova. Sa ovom odlukom ste sve drugo samo ne demokrati. Kad je neko nastradao od Obraza?? Kada je zabelezen neki incident koji su oni napravili?

RS+RS=RS

12.06.2012. 21:39

Neka su zabranili, treba i sve ostale zabraniti, nije bitno koje ''vrste'' ! SSSS

tadja

12.06.2012. 21:41

Uporedio sam "Народни покрет Отпор" i "Отачаствени покрет Образ" na Vikipediji. Sta sam uvideo...? Prvi je finansiran od strane SAD , a ovaj drugi nisu finansirale SAD.

Talični Tom

12.06.2012. 21:43

Obraz promeni ime u Odraz, i eto ga opet na sceni. Ali nije on glavni problem ovog društva. Veći je problem Ustavni sud, koji je više nenadležan, nego što štiti Ustav Srbije. Da je on nadležan Tadić ne bi mogao da se kandiduje po treći put za predsednika. Mnogo je to opasnije kada Ustavni sud postane Neustavni sud. Kolike li su im plate?

kerber52

13.06.2012. 00:12

@Pejica - ja nisam i nece ti biti mnogo bolje, bice ti jos gore, ovo je Srbija, ovo je pametan i tvrdoglav narod koji zna kada je ugnjeten i nikada se ne predaje

вук

12.06.2012. 21:51

Оваква ''одлука'' шаље снажну поруку да је за ''правосуђе'' у Страдији беспоговорно поступање по директивама ЦК из Брисела - неприкосновено.

Gavrilo

12.06.2012. 22:38

Nikada nisam bio simpatizer Obraza, ova totalitaristichka odluka je promenila moje mishljenje.Srbstvo se mora okupiti oko Obraza i drugih nacionalnih i patriotski nastrojenih Srba u borbi protiv srbozhdera.Zhivio ObrazZhivela Slobodna Srbija

Milutin

12.06.2012. 23:17

Ustavni sud se izvlaci iz ladice, kako kome padne na pamet! Koliko je Boris Tdic, i njegovi, do sada krsili Ustav zemlje Srbije pa ih niko nije zanranio, cak ni opomenuo! Naravno, da se sve sto pripada Pravoslavnoj crkvi a ne odgovara rezimu, oznacava kao klerofasisticko aq bljuvotine po Atelje 212 kao 'neshvaceni autor'. Mislim da je i ovo bljuvotina Ustavnog suda!

Boro

12.06.2012. 23:17

Pa sasvim je normalno da svi oni koji su zeleli da se OBRAZ zabrani reaguju pozitivno. Ja licno mislim da to nije uredu jer je obraz za sada jedina nacionalna organizacija koja stiti interese vecinskog srpskog stanovnistva u Srbiji.

SMOKI

13.06.2012. 09:50

@Boro - Tako je g. Boro. Kakva je to demokratija kad zabranis postojanje vecinskog broja normalnih ljudi, a dozvolis bolesnima da vladaju medijima i svojom bolescu. To je pravna zavrzlama u kojoj je tuzilac maznuo debele pare. Ne verujem da licno ima nesto protiv "Obraza" jer mislim da svoju decu zeli videti kao normalne ljude. Ko bi voleo da mu cerka dovede snaju ili sin zeta u kucu? Srpski narod ne zasluzuje takvo sudstvo izopacenog shvatanja.

Brana

13.06.2012. 13:43

@abv - Zašto minusi na ovaj komentar? Volite korupciju i organizovano divljanje "navijača" (to je prihvatljivo nasilje ili šta?) ?

Dejo

13.06.2012. 00:22

Ne zabranjuje se rad partijama koje otvoreno narusavaju Ustav Srbije, kao i teritorijalni integritet zemlje ali se zabranjuju oni koji bi tu zemlju da brane. A sta drugo da se ocekuje od jedne banana drzave, Nesto(sve) je trulo u drzavi Danskoj.

Miro Markovic

13.06.2012. 01:38

Gde je bio Ustavni sud kad se Tadic po treci put kandidovao za predsednika Srbije, kada se Muamer Zukorlic, musftija iz Raske, proglasava kandidatom za predsednika Srbije, kada se Ceda Jovanovic odrice Kosova i Metohije a u Ustavu stoji (ne racunajuci Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija) da je Kosovo I Metohija sastavni deo Srbije, a taj "narodni poslanik" sedi u Skupstini Srbije kao neki kabadahija. Nekada su i KPJ zabranali, pa je ona dosla na vlast i vladala 45 godina.

Mex

13.06.2012. 02:54

Ajde onda odma da se pozatvara Banda od 5. Oktobra i njihove vodje . Polupali su i pokrali sve sto je bilo NARODNO a danas se protive kada neko stane na stranu SRBSKOG naroda

The Clash

13.06.2012. 04:20

Hteo bih da mi neko definise pojmove:nacionalizam,patriotizam,pravoslavlje,srpstvo(taj pojam mi nije jasan).Onda da neko od komentatora objasni pojmove:sloboda,opste dobro,socijalna i politicka svest,gradjansko drustvo,sekularna drzava,pravo coveka zastitu od strane drzave-socijalna pomoc,zdravstvena zastita itd,itd(ovi pojmovi su najvise vezani za razvijene zemlje Skandinavije).Prvu kategorija pojmova je ovde prisutna.Druga kategorija skoro da ne postoji.Pitanje za sve,sta bi voleli da imate?

Mex

13.06.2012. 16:09

@The Clash - the clash , izvini ne znam ti dobro napisati ime al ti mislis da si Filosof i da si izmislio vrucu Vodu . Evo definicije , " nacionalizam, patriotizam , pravoslavlje , SRPSTVO , ( taj pojam ti nije jasan ) .......... " To ti je , kapitalizam , fasizam , vatikan ( katolicizam ). To sve ti je odgovor i na druga pitanja , sloboda , ....... ali bez politike . Jer je politika lopovluk banda ne zasicena kojoj je bitno samozivlje a nikako obican narod . Za tebe ja manjina uvek vecina FILOZOFE .

Sasa

13.06.2012. 07:38

Ustavni Sud Banana republike doneo je jedinu moguću odluku, jer ne daj Bože da se usprotivili Nataši Kandić, Sonji Liht i dr.

englez

13.06.2012. 07:53

Kopajte malo dublje pa cete naci da ovi iz obraza imaju veze sa Ruskim obrazom, e sad, ovi iz Rus. obraza postuju Hitlera, e sta je sad tu sporno, pa sporno je to sto ovi nas kao zrtve nacizma vezuju za nacizam tako da dolazimo u situaciju koja nije dobra. Nas problem je sto sve rjesavamo kroz ekstremne vrijednosti, ili smo evrofanatici ili teski sovinisti koj ne slusaju nikoga koji idu glavom kroz zid. Kad ce se kod nas pojaviti mudra struja.

BOSKO

13.06.2012. 14:22

@drzavnik - A ti si drzavnik, ostao bez mozga, ali ne sada , od malena. Fasisti su ti u hrvatskoj, Albaniji, .......... ne brkaj pojmove ! Ovo su nacionalisti, koji postuju neke vrednosti, a gade se pripadnika LGBT, kao i NVO, koje rade protiv Srbije !

Bane

13.06.2012. 08:39

Zabranom se nece apsolutno nista postici jer to neznaci da ce OBRAZ biti obrisan vec naprotiv bice samo jaci kao i sve organizacije kroz istoriju u svetu koje su bile zabranjene,tim cinom postaju samo jace i nasilnije,to vam je kao ona prica kada ubijete negoga fanaticnog verskog lidera on tada postaje jos veci u ocima svojih sledbenika.Zabranjeno voće je najslađe uvek bilo u bilo kojoj sveri zivota

Dobrosav

13.06.2012. 09:18

Evo, sada LGBT čestita Ustavnom sudu i druge NVO. Sada znamo odakle ti vetrovi duvaju.

Marko

13.06.2012. 10:25

A nevladine organizacije koje su antidržavni elementi kada će dame i gospoda u simpatičnim suknjicama koje neodoljivo podsećaju na masonske zabraniti?!

Veritas1389

13.06.2012. 11:24

@misko - E ja ti nikad necu biti OBRAZ nego cu biti SrbinDa smo mi svi malo vise Pravoslavci a malo manje Srbi daleko bolje bi nam bilo

Dragisa

13.06.2012. 12:18

@misko - Ja imam svoj obraz castan i posten. Meni taj obraz koji nevidi dalje od nosa netreba. Treba sve ekstremiste zabraniti nama trebaju humanisti

Veritas1389

13.06.2012. 11:23

A kad ce te presuditi Cedomiru Jovanovicu za govor mrznje prema RS i kosovskim Srbima?Kad cete presuditi Moameru Zurkulicu zbog govora mrznje i narusavanju javnog reda i mira?Ma ovaj Mladen treba na lecenje decko ali i ova gore dvojica navedena isto tako.

BOSKO

13.06.2012. 14:18

@Veritas1389 - Nemoj se Veritas1389, ni nadati da ce neko suditi Cedi i Zukurlicu,natasi, i ostalimg.... ! Ceda je placenik zapada , a i produzena ruka Tadica, koji govori ono sto Boris misli. zato se i scadjaju oko vlade, jer je Boris DUZAN da sastavi vladu sa LDP-om, tako su GAZDE rekle !

good_ol_rebel

13.06.2012. 12:03

Srećna Nova 1945! Druže Sedi mi ti se kunemo da sa eu-ropskog puta ne skrenemo! Živelo nam bra'stvo i eu-ROPSTVO! Procvetala ljubičica žuta na paradi, gde drug Žuti ponosno luta! 70 godina koje su pojeli titoistički, antisrpski, crveno-žuti skakavci. Od drugova (i drugarica!) Broza, Kapičića, Đilasa, Krcuna, Latinke & Zagorke, Mićuna, Lj. Tadića... do drugova (i drugarica) B. Tadića, J. Kapičića, Mićuna, Đilasa, Čanka, Čede, Ivice, Latinke & Zagorke, Sonje, Nataše, Bi-serke!

rade

13.06.2012. 13:12

Pa kad si toliko veliki sudija i demokrata!sto ne uhapsi Zukorlica ? Pa on je gori sto puta od obraza . e ovako je lakse da se pokaze kako je sudstvo veliko demokrtatsko zuto. barabe maj.. vam ga. picke izdajnicke!

Branko

13.06.2012. 17:57

@rade - Rade, toliko psovki i drugih nepristojnosti, baš ste Vi jedan nesrećan čovek.

idi begaj

13.06.2012. 13:26

Ovi iz LGBT su sami sebi presudili,bice jos gore,ne bih voleo da budem toga dana u BG!Ko prezivi pricace,sta reci,samo da normalan narod ne izgine zbog neke sacice sramnih!Palma tu treba da reaguje!Obradovicu drzi se jer Srbija je uz tebe!

istina

13.06.2012. 13:29

Pustio bi ih da naprave tu paradu srama sve dok ne udjemo u EU,a posle cemo da ih "pomazimo"

BOSKO

13.06.2012. 14:14

@istina - NE za paradu SRAMA !Protiv toga se i OBRAZ borio. Mogu da zabrane OBRAZ, ali nemogu da nam zabrane da mislimo, i da postujemo prave vrednosti.

domacin

13.06.2012. 14:12

Slazem se , Ok, zabranili ste OBRAZ, ali zasto onda i ne zabranite po istom kriterijumu i LDP, jer njihov lider je govornik mrznje , i siri netrpeljivost prema Srbiji, i svemu sto je Srpsko, spc,. Glan LDP-a ZALI sto nas Nato obice nisu jos najmanje 30% pobili, Srbljanovicaka, uveliko umesana u dilovanje droge. O Karleusi ne vredi ni da pricam, ona je 'prica" sama za sebe. Zasto se ne postupa po istim arsininma? Da li zapad to ne dozvoljava? Njihov placenik. da unistava sve vrednosti u Srbiji?

13.06.2012. 14:27

Српство са Образом или "Српство" без образа... Избор је лична ствар, а они који изаберу ово друго нека знају да их чека "Кристална ноћ!"

The Clash

13.06.2012. 15:12

Na moje pitanje sta bi pre izabrali nacionalizam i patriotizam u odnosu na socijalnu pravdu i elementarna prava dobio sam gomilu munusa.Zakljucak je da ovde pre ce biti obespravljeni nego da se odreknu patriotizma i nacionalizma..Zanimljivo osecanje! Iskreno da kazem,prazna,tupa i beskorisna ljudska osecanja.Videlo se to u izdanju Rusa&Poljska."Obraz"je kopija ruskog "Obraza".Kleronacionalizam je music for masses iz proslih vekova.Ne uklapa se u danasnje globalno selo:razlicitihih boja i jezika

goran

13.06.2012. 16:33

@The Clash - e moj Clash (ne bilo prevedeno na udareni).... nema narod hrane od tih lepih osecanja. od toga zive oni u ateljeu. ni nacionalizam se ne jede. ne zamlacuj se pricama o ljudskim pravima. kakva prava ti imas? kakva prava imaju ostali? da gladuju? da mole za rad? drzava koja svoju buducnost gradi na praznim "vrednostima" mora propasti. drustvo koje se zasniva na radu i disciplini ce preziveti. nazalost u Srbiji nema politicara da to sprovedu. a sada su pocele i zabrane.....

Stojan

13.06.2012. 15:31

The Clash.Pa svaki normalan covjek bi izabrao socijalnu pravdu i elementarna ljudska prava nego nacionalizam,klerikalizam,patriotizam i druge baljezgarije.

pdjoni

13.06.2012. 15:38

Imao sam cast da upoznam Obradovica na jednoj humanitarnoj akciji na Marakani i da porazgovaram sa njim,sve sto mogu reci o tom coveku je HVALA MAJCI KOJA TE JE RODILA !!!

ja se slazem

14.06.2012. 08:00

@pdjoni - sigurno da je tako.... da ga nije rodila ne bi znali u sta se sve moze pretoriti los genetski materijal....a ovako znamo.

Miomir Maksimcev

13.06.2012. 16:36

"zaštita sloboda u Srbiji neprikosnovena - tvrdi Zorić" Ovo je orvelovska tvrdnja - zabrana znaci sloboda.

niksha

13.06.2012. 16:42

Prvo nije demokratski ,drugo ima toliko drugih partija koje propagiraju i gore stvari a placaju se iz drzavnog budzeta npr.madjarske i siptarske separatisticke partije a o bosnjackim i hrvatskim da ne govorim.Samo drzave s jakim patriotizmom su jake drzave.

Gubitnik Tranzicije

13.06.2012. 16:50

Treba zabraniti svaku organizaciju koja poziva nacionalnu i versku mržnju, ali ja nisam nikad čuo da su pripadnici Obraza bilo šta loše rekli protiv pripadnika neke nacionalne manjine ili im pretili, ako nisam dobro obavešten izvinjavam se. Jedino znam da su pretili organizatorima gej parade čije održavanje, siguran sam, ne podržava bar 70% građana Srbije. Trebalo bi takođe zabraniti i one organizacije koje hoće da razbiju Srbiju kao što su Vojvođanski klub i Čankova liga.

FOČA

13.06.2012. 18:59

Gadno je kad se živi bez OBRAZA.Zabraniste OBRAZ,svaka vam čast.Pustili ste nekakve "žene u crnom" da šire zlo po Srbiji i po federaciji Bosne.Zašto njih ne zabranite bar radi onoga što brukaju SRBIJU i Srbe izvan nje.

Ratko

14.06.2012. 00:34

Sramno je ovo sto su zabranili delovanje ove organizacije. Ima puno organizacija koje treba zabraniti a nasa lopovska drzava zabranila je jedinu pravu SRPSKU organizaciju i to zamislite u svojoj SRPSKOJ drzavi,SRAMOTA!!!!!!!

Boba

14.06.2012. 09:30

Srpska drzava , srpsko bice i srpski nacionalni identitet su frontalno napadnuti sa svih strana . Ovakva odluka "ustavnog suda " je samo deo napada koji ide sinhronizovano . Krajnje je vreme da se Srbi ujedine oko rodoljubivih organizacija da bi uopste opstali kao narod i drzava .

verka

15.11.2012. 09:22

Svako treba da odgovara za svoje postupke, al ovde je drzava nekom majka a nekom maceha! Na paradi zbog koje je Obraz zabranjen nosio se transparent " smrt drzavi" ,to se na svakoj slici moze videti pa ne cuh da je iko odgovarao.Samo se stalno sudi onima koji vole Srbiju i koji pokusavaju da je sacuvaju od propasti.