BEOGRAD - Direktor policije Srbije Milorad Veljović rekao je da će posle završetka istrage koju u vezi sa falsifikovanim hrvatskim pasošima vodi policija Hrvatske, doći i do hapšenja nekih lica iz Srbije.

Komentarišući hapšenje u Hrvatskoj sedam osoba i raspisivanje poternice za dražavljaninom Srbije zbog sumnje da su povezani sa falsifikovanjem i trgovinom hrvatskim pasošima, Veljović je rekao za B92 da je reč o licima koja su radila u institucijama Hrvatske, ali i van Hrvatske, koja su izdavala dokumenta, pre svega putne isprave.

"Posle završetka istrage koju sprovodi hrvatska policija, doći će i do lišavanja slobode nekih lica iz Srbije", rekao je Veljović, navodeći da je činjenica da su takve putne isprave koristili srpski kriminalci Luka Bojović, Sretko Kalinić, Miloš Simović i pripadnici Šarićevog klana.

Naručioci su, dodao je on, uglavnom kriminalci iz srpskog podzemlja, ali zbog istrage nije mogao dati detaljnije informacije.

Osumnjičeni su uhapšeni u akciji Mreža koja je dugo bila pripremana, a za njen početak, kako navode hrvatski mediji, čekao se ulazak ključnog čoveka, državljanina BiH, u Hrvatsku.

Taj čovek je, navode mediji, bio glavni posrednik u prodaji pasošima pripadnicima zemunskog klana, ali i kriminalcima iz BiH i Crne Gore.

Povod za akciju Mreža bila su nedavna hapšenja pripadnika zemunskog klana u Španiji - Luke Bojovića, Vladimira Milisavljevića i Siniše Petrića, kod kojih su nađeni hrvatski pasoši.