Novi Sad: Zbog smrti bebe kontrola porodilišta

Lj. PRERADOVIĆ

09. 01. 2012. u 21:34

Нови Сад: Због смрти бебе контрола породилишта
Posle smrti nerođene bebe, naložena unutrašnja kontrola porodilišta. Naloženo da se izveštaj inspekciji dostavi u roku od sedam dana

NOVI SAD - Povodom mrtvorođene bebe u novosadskom porodilištu, prvog dana ove godine, za čiju smrt roditelji Milica Ždero (38) i Saša Stanković (46), okrivljuju lekare, na Klinici za ginekologiju i akušerstvo u kontroli je bila i zdravstvena inspekcija i naložila da se uradi unutrašnja istraga, i da im pismeni izveštaj dostavi u roku od sedam dana. O slučaju je, saznajemo, obavešteno i Ministarstvo zdravlja, u čijoj su nadležnosti dalji postupci utvrđivanja šta se dogodilo i zašto je trudnici, kojoj je prošao termin, odlagan ostanak u bolnici i porođaj. U porodilištu ističu da bi komisija mogla da se sastane već u utorak.

Zdravstveni inspektori su, kako nam je u ponedeljak potvrđeno, bili u inspekcijskom nadzoru, pregledali su kompletnu lekarsku dokumentaciju u vezi sa spornim slučajem i narednih dana očekuju izveštaj komisije.

- Imali smo uvid u nalaze svih pregleda porodilje, urađenim u porodilištu - objašnjavaju u zdravstvenoj inspekciji. - Naloženo je da se formira komisija i uradi unutrašnja kontrola, a ukoliko bude potrebno, tražiće se i spoljašnji nadzor. Neophodno je sačekati i obdukcioni nalaz.

KOMISIJA

VRŠILAC dužnosti upravnika Klinike za ginekologiju i akušerstvo dr Dragan Budakov u ponedeljak je izjavio da postoji mogućnost da se komisija, formirana još ranije, sastane već u utorak. - Pored lekarske dokumentacije koju imamo u bolnici, neophodno je da porodilja donese i dodatnu - kaže dr Budakov. - Posle toga sastavićemo izveštaj i proslediti zdravstvenoj inspekciji.

Miličina trudnoća je, kako tvrdi, svih devet meseci proticala bez ikakvih problema, a termin za porođaj je bio između 21. i 23. decembra. Mada nije osećala bolove, u porodilište je otišla 26. decembra, a posle CTG pregleda, rečeno joj je da je sa bebom sve u redu i da ponovo dođe 28. decembra. I tog, i narednih nekoliko dana, dobijala je iste odgovore i uveravanja da nema razloga za brigu, a 30. decembra doktorka joj je kazala da možda neće biti primljena zbog praznika.

- Ultrazvuk je pokazao da nema dovoljno plodove vode i da je beba sitna, ali da je sve u redu i da mogu da idem kući i da dođem 1. januara, kako bi se porodila 2. januara - priča Milica Ždero šta se dešavalo pre nego što je beba umrla u njenom stomaku. - Tokom svih tih pregleda, niko nijednog trenutka nije rekao da je potrebno da ostanem, mada sam im neprestano ponavljala da sam i prvu trudnoću prenela nekoliko dana.

Kada su lekari 1. januara u popodnevnim satima, trudnicu zadržali u porodilištu, beba je nažalost već bila mrtva. Roditelji tvrde da se sve desilo zbog lekarskog nemara, a odluku o tome da li će eventualno protiv nekoga podneti tužbu, zavisiće od obdukcionog nalaza.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

brka

10.01.2012. 00:43

uh.taj nemar je vec postala normalna pojava u srpskim bolnicama.i kad im to pomenes zaposleni spremno odgovore da nisu dovoljno placeni i da toliko rade kolike su im plate.al zaboga to ne bi trebalo da bude po bolnicama a ponajmanje ne sa ljudima koji su svoje zdravlje i zivote dali u zalog njima -belim mantilima.

studentmedicine

15.02.2012. 15:23

@brka - Svakom ko se odluci da radi kao lekar, poslednje sto treba da bude na umu je plata... Kolika je to 'dovoljna plata' za ljudski zivot? Drage kolege, ako zelite da se bahanalisete izabraliste pogresnu profesiju. Jeste odgovoran i naporan posao a i studije su preteske... ali zna se svrha sve te muke: lecenje ljudi. Molim lepo.