BIVŠI predsednik Fudbalskog saveza Srbije Zvezdan Terzić mogao bi ove nedelje da se nađe na slobodi ukoliko tužilaštvo u ponedeljak ne podnese žalbu na odluku o prihvatanju jemstva od milion evra u nekretninama. Njegova odbrana je pre deset dana dala zalog u zamenu za odbranu sa slobode, a sada je na potezu tužilaštvo, koje će odlučiti da li će se žaliti Apelacionom sudu.

Sud je već dva puta odbio Terzićeve ponude za jemstvo. Branioci nekada prvog čoveka OFK Beograda podneli su predlog da za slobodu garantuje sa 200.000 evra još dok se Terzić od optužnice skrivao u inostranstvu. Početkom ove godine ulog su povećali na 535.000 evra, odnosno na čitavu porodičnu imovinu. Tužilaštvo se složilo, ali je sud ponovo odbacio ponudu smatrajući da, i pored toga, postoji rizik da Terzić pobegne.

U pritvoru Centralnog zatvora u Beogradu Terzić se nalazi od novembra prošle godine, kada se predao odeljenju kriminalističke policije, posle više od dve godine skrivanja. Srbiju je napustio u januaru 2008. godine da bi prisustvovao seminaru UEFA u Hrvatskoj, odakle je otišao u Francusku. Lokalna potraga za njim raspisana je u aprilu 2008. godine, a ubrzo se našao i na međunarodnoj poternici. Govorilo se da je utočište privremeno našao u SAD, ali i da se sve vreme slobodno šetao Crnom Gorom. Pre dve godine pojavila se vest da je uhapšen na prijateljskoj utakmici Mogrena i OFK Beograda u Budvi, ali je crnogorska policija kasnije saopštila je greškom privedena “osoba koja neverovatno liči” na Terzića.

Zvezdanu Terziću sudi se zbog optužbi da je zloupotrebio službeni položaj prilikom prodaje četvorice igrača OFK Beograda. Tužilaštvo tvrdi da je na taj način protivpravno stekao oko četiri miliona evra. Ako bude proglašen krivim, mogao bi da bude osuđen najmanje na dve, a najviše na 12 godina zatvora.


TRANSFERI

PORED Terzića, za malverzacije sa prodajom fudbalera optuženi su i Milovan Nikodinović, nekadašnji generalni sekretar Zajednice prvoligaša, Vladimir Bulatović, vivši direktor OFK Beograda, i Dražen Podunavac, nekada funkcioner ovog kluba. Prema tvrdnjama tužilaštva, Terzić i Nikodinović su tokom maja 1998. godine protivpravno prisvojili 1,1 milion nemačkih maraka prilikom prelaska fudbalera Vanje Grubača u nemački Hamburger.

Pet godina kasnije, kako se navodi u optužnici, Terzić je prilikom prelaska Srđana Stanića u Spartak iz Moskve zaključio dva ugovora, jedan na iznos od 1,7 miliona evra i drugi na 400.000 evra.

Veći iznos uplaćen je na račun preduzeća “Integrated investment servisis”, dok je Upravni odbor OFK Beograda obavestio da im od Stanićevog transfera pripada 400.000 evra.

Sporan je i transfer Branislava Ivanovića u Lokomotivu, na kojem su, navodno, optuženi zaradili dva miliona evra.