Ustavni sud Srbije utvrdio je da je organizacija "Nacionalni stroj" tajno udruženje, čije je delovanje zabranjeno saglasno Ustavu!

Sud je zabranio da "Nacionalni stroj" deluje, promoviše i širi svoje programske ciljeve i ideje. Odlukom Ustavnog suda takođe se zabranjuje upisivanje ove organizacije u odgovarajući "registar koji vode nadležni organi, udruženja, odnosno političke stranke".

Sud je utvrdio da su državni i drugi organi i organizacije dužni da u okviru svojih nadležnosti i ovlašćenja preduzmu mere u cilju sprovođenja ove odluke.

Sud je raspravu počeo na sednici zatvorenoj za javnost 19. maja. Predlog za zabranu podnet je oktobra 2008. godine, uz obrazloženje da "Nacionalni stroj" deluje kao "tajna politička organizacija" koja svoje delovanje koristi za izazivanje nacionalne i verske mržnje zabranjene Ustavom Srbije. Tužilac je kao osnov za zabranu naveo i sudski postupak u kom je nekolicina pripadnika "Nacionalnog stroja" osuđena zbog izazivanja rasne i nacionalne mrženje na Univerzitetu u Novom Sadu. Oni su upali na antifašističku tribinu 9. novembra 2005. godine i verbalno i fizički napali učesnike, a najvišu kaznu od godinu dana zatvora dobio je vođa organizacije Goran Davidović zvani Firer. Davidović se jedno vreme skrivao najpre u Italiji, a zatim Nemačkoj, odakle je izručen Srbiji. Iz zatvora je izašao 8. oktobra 2010. godine. Takođe, USS se nedavno proglasio nenadležnim za odlučivanje o zabrani 14 ekstremističkih navijačkih grupa, pa se postavlja pitanje kakve šanse ima ovaj predlog o zabrani "Nacionalnog stroja".

MALOVIĆ: OVO JE POČETAK

Odluka Ustavnog suda da zabrani delovanje neonacističke organizacije "Nacionalni stroj" ima posebnu težinu i jasna je poruka da Srbija neće tolerisati organizacije koje svojim delovanjem propagiraju rasnu, versku i nacionalnu mržnju i netrpeljivost.

Zabrana rasne, verske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti evropska je tekovina. Nacistička ideologija koja propagira takvo delovanje neprihvatljiva je u demokratskom društvu kakvo je naše i nespojiva sa našim istorijskim i kulturnim nasleđem.

Prema toj ideologiji određeni narodi bili bi građani drugog reda bez osnovnih ljudskih prava, ikakve mogućnosti za obrazovanje i bez prava na nacionalni identitet.

U ime prošlosti i žrtava nacizma, ali i u ime budućnosti u kojoj ne sme biti dozvoljeno postojanje građana drugog reda ili bilo kakav vid diskriminacije Srbija će pravnim, političkim i drugim demokratskim sredstvima zaustaviti delovanje organizacija koje propagiraju ovakve ideologije.

Zabrana "Nacionalog stroja", verujem, je samo početak. Ako ekstremne desničarske organizacije smatraju da će presvlačenjem u drugo ime neometano nastaviti da propagiraju nacističke ideje, varaju se.

Društvo, odnosno svi učesnici političkog života moraju se odrediti prema ideologiji mržnje. Mora se jasno predočiti šta su i ko su neonacisti, jer bi bez toga sama zabrana rada takvih organizacija bila nedovoljna. (V. C. S.)