ODBRANA Zvezdana Terzića uplatila je jemstvo od milion evra u nekretninama, koliko je Viši sud u Beogradu odredio da se plati u zamenu za odbranu sa slobode. Čim je završena papirologija oko upisa nepokretnosti, koju su založili njegova rodbina i prijatelji, sud je u petak doneo rešenje o prihvatanju jemstva i u korist Republike Srbije stavljena je hipoteka na založenu imovinu.

Prema saopštenju Višeg suda, određeno je da se bivši predsednik Fudbalskog saveza Srbije pusti na slobodu nakon pravosnažnosti rešenja, pošto tužilaštvo na njega ima pravo žalbe Apelacionom sudu, čiji rok ističe u četvrtak. Ukoliko Apelacioni sud potvrdi odluku Višeg suda, Terzić će u narednih nekoliko dana izaći iz pritvora Centralnog zatvora.

Terzić se u pritvoru nalazi od novembra prošle godine, kad se dobrovoljno predao Odeljenju kriminalističke policije, pošto je u aprilu 2008. godine za njim prvo raspisana lokalna potraga, a zatim i međunarodna poternica. Prilikom prvog privođenja u sud, njegovi branioci su ponudili jemstvo 200.000 evra, što nije prihvaćeno. U januaru ove godine, kad je protiv Terzića započelo suđenje, jemstvo je povećano na 535.000 evra, ali sud ni to, i pored slaganja tužilaštva sa ponuđenim iznosom, nije prihvatio. Konačno, početkom prošlog meseca, sud je odredio jemstvo od milion evra.

Protiv Zvezdana Terzića postupak se vodi zbog optužbi da je zloupotrebio službeni položaj prilikom prodaje četvorice igrača OFK Beograd. Tužilaštvo tvrdi da je na taj način protivpravno stekao oko četiri miliona evra. On je na početku glavnog pretresa negirao krivicu, tvrdeći da nije radio ništa protivzakonito. Nastavak suđenja zakazan je za 15. jun kad će u sud najverovatnije doći sa slobode.