ZVEZDAN Terzić, bivši predsednik Fudbalskog saveza Srbije, mogao bi ove nedelje da napusti Centralni zatvor, pošto je sakupljeno jemstvo u iznosu od milion evra, koliko je sud odredio da se uplati kao garancija za puštanje iz pritvora.

Prema rečima Terzićevog branioca, advokata Ante Boškovića, prijatelji i rodbina založili su svoje nekretnine, koje vrede i više od tražene sume i sada se čeka samo da one budu upisane u zemljišne knjige, posle čega će biti realizovano rešenje o ukidanju pritvora. Kako je Bošković naglasio, radi se o šest nekretnina u Beogradu i Bačkoj Topoli.

Prošlog ponedeljka, sudija Višeg suda Danko Laušević saopštio je da se ne prihvata ponuđeno jemstvo od 535.000 evra, ali je odredio jemstvo od milion evra. Terzićevi branioci su tada kazali da je tražena suma prevelika, ali da će porodica sakupiti razliku od 465.000 evra.

Istraga protiv Terzića pokrenuta je u aprilu 2008. godine, kad je za njim raspisana lokalna potraga. Tri meseca kasnije raspisana je međunarodna poternica. Početkom novembra prošle godine dobrovoljno se predao Odeljenju kriminalističke policije Beograda.

Dva dana po predaji priveden je u Viši sud gde je održana sednica vanraspravnog veća, na kojoj su advokati ponudili jemstvo od 200.000 evra za njegovu odbranu sa slobode što nije prihvaćeno. Kad je u januaru ove godine započeo glavni pretres jemstvo je povećano na 535.000 evra, ali sud ni to, i pored slaganja tužilaštva sa ovim iznosom, nije prihvatio. Nastavak suđenja zakazan je za 15. jun, kad će Terzić, po svoj prilici doći sa slobode.


JOŠ TROJICA OPTUŽENIH

PORED Terzića, tužilaštvo je optužnicu podiglo i protiv Milovana Nikodinovića, nekadašnjeg generalnog sekretara Zajednice fudbalskih klubova prve savezne lige, protiv koga je postupak razdvojen zbog bolesti. Na optuženičkoj klupi su još i Vladimir Bulatović, bivši direktor OFK Beograd, i Dražen Podunavac, bivši funkcioner kluba.